A világ 10 legszínesebb természeti csodája, amelyeknél még festeni sem lehetne szebbet

Talán még legvadabb álmainkban sem tudjuk elképzelni, milyen színkavalkádokat képes létrehozni az anyatermészet. Most olyan helyeket mutatunk, amelyek vadítóan piros, narancs, sárga, kék és egyéb színek árnyalataiban mutatják meg egyedi és utánozhatatlan szépségüket.

Red Beach (Panjin) – Kína

A homok talán az első dolog, ami eszünkbe jut, ha a strandra gondolunk. Ez azonban nem így fest a kínai Panjin Red Beach esetében, amely valójában vörös, és egyáltalán nem homok borítja. Ezt a jelenséget a suaeda nevű vörös növény okozza, ami április-májusban növekedésnek indul, majd nyáron zölden borítja be a tájat, viszont ősszel élénkpirossá válik.

Piros növényi szőnyeg teríti be a tavatForrás: 吴张帆/Wikipedia

A Red Beach a világ legnagyobb vizes élőhelyén és nádas mocsaras részén található. A természetvédelmi terület több mint 260 féle madárnak és 399 féle vadon élő állatnak ad otthont. Itt találhatók a veszélyeztetett koronás darvak és maori sirályok is, ezért a híres strandot a „darvak otthonának" is nevezik. Bár a Vörös-part nagy része el van zárva a nagyközönség elől, mégis van egy kis része, amely turisztikai látványosságként működik – írja a boredpanda.com.

Grand prizma – USA

A  melegvizű forrás a Yellowstone Nemzeti park egyik ékessége. Mélyebb, mint egy 10 emeletes épület és rendkívül forró, bár sok látogató ezt nem veszi figyelembe, így több baleset helyszíne is lett a színpompás forrás. Nem csak mély és forró, hanem a világ harmadik legnagyobb forrása, 112 méteres átmérőjével.

A Yellowstone Nemzeti parkban látható ez a színes gyűrűkből álló csodaForrás: Mike Goad/Pixabay

A meleg forrást élénk narancssárga, sárga és zöld sávok gyűrűzik a mélykék vizet körül ölelve. A sokszínű rétegek a színezetüket a forrás körül fokozatosan lehűlő vízben élő termofil (hőkedvelő) baktériumok különböző fajaitól kapják. A víz színe pedig döbbenetesen kék, így szinte szivárványszerű jelenség látványát kell befogadniuk a látogatóknak, ami egészen biztosan felejthetetlen élmény – olvasható a yellowstonepark.com oldalán.

Cuevas de Marmol – Chile

Patagóniában található a csak hajóval megközelíthető „Márvány Katedráliskánt" is ismert barlangrendszer, melyet a General Carrera tó vájt ki a sziklákból. A jellegzetes, hullámosan csíkozott márványmintázat varázslatos színei a vízben is tükröződnek. A kék, a smaragd és a türkiz minden mélysége és árnyalata megtalálható a néhol finoman csipkézett sziklaalakzatokon. A víz színe az időjárástól, az évszaktól és a vízszint magasságától függően is változik.

A barlangfalak színesek és mintásakForrás: Katrin Schulz/Pixabay

Nem csoda, hogy bekerült a világ 10 lenyűgöző barlangjai válogatásunk közé. Több mint hatezer éve hullámok mossák itt a kalcium-karbonátot tartalmazó barlangfalakat. Az év legjobb időszaka a márványbarlangok meglátogatására nagyjából szeptember és február között van, amikor a jég elolvad, táplálva a tavat, így a víz színe különösen elbűvölő türkiz. A hajótúrák harminc percesek, és a látogatási időpontot tekintve érdemes kora reggelre időzíteni a hajókirándulást, hogy megfelelő világítást kapjon a színkavalkád – írja az atlasobscura.com.

Dallol – Etiópia

A vulkánoknak és gejzíreknek köszönhetően a Föld egyik legforróbb helye Dallol, amely Etiópia és Eritrea északi határán fekszik. Az éves átlaghőmérséklet itt 34 fok, de nyáron rendszeresen eléri a 46 fokos csúcsot is. Ez a látványosság legjobban talán a magasból szemlélhető meg.

A Föld egyik legmelegebb helye élénk sárga színekben fürdikForrás: A.Savin, http://WikiPhoto.Space/A.Savin

A képen látható ragyogó sárga szín a kén és a só reakciójának eredménye. Ha valaki meglátogatná ezt a különleges helyet, akkor az október és február közötti időszakban érdemes Dallolt felkeresnie, azon belül is kora reggel, mert akkor a „leghűvösebb". Érdemes vezetővel menni, de aki egyedül fedezné fel a környéket, az megfelelő távolságból kémlelje a feltörő vizeket, amelyek 100 fokon bugyognak elő. A fülledt Danakil-sivatag veszi körül a kiszáradt települést, amely hozzájárul Dallol könyörtelenül forró éghajlatához. Az egyedülálló geológiai viszonyoknak köszönhetően Dallol úgy fest, mintha egy másik bolygón járnánk – írja az allthatsinteresting.com.

A Nagy-korallzátony – Ausztrália

A természeti világ hét csodájának egyike, nagyobb, mint a Kínai Nagy Fal, és az egyetlen „élőlény" a Földön, amely az űrből látható. Ausztrália egyik legfigyelemreméltóbb természeti ajándéka a világ legnagyobb korallzátonyának lélegzetelállító szépségével van megáldva. Több száz festői szigettel és a világ legszebb, napsütötte, aranyszínű strandjaival már a felszínen is lenyűgöző a táj, alámerülve pedig láthatjuk, hogy a zátony rengeteg tengeri élőlénynek ad otthont.

Természeti szépsége miatt a Nagy-korallzátony a világ egyik legkeresettebb turisztikai célpontja lett. A látogatók számos élményben részesülhetnek, beleértve a sznorkelezést, búvárkodást, repülőgépes vagy helikopteres túrákat, sétahajós utakat üveg fenekű vízi járműveken, ismeretterjesztő kirándulásokat, bálnalest és delfinekkel úszást – írja a greatbarrierreef.org.

Szivárvány-hegy – Peru

A Rainbow Mountain Vinicunca néven is ismert, ez a szó perui nyelven „színes hegyet" jelent. A perui Andokban lévő hely a Machu Picchu népszerűségével vetekszik. Amint azt sejteni lehet, a hegy természetes, sokszínű szépségéről híres az 5200 méteres tengerszint feletti magasságban. Ezt a szivárványszerű megjelenést az ásványi anyagok üledéke hozza létre, amelyek türkiz, levendula, arany és egyéb színeket kölcsönöz a hegynek.

Úgy fest mint egy mesebeli táj, ezért kezetben el sem hitték, hogy a valóságban is létezikForrás: Michaellbrawn/Wikipedia

A hegy egészen pontosan 14 különböző, színes ásványból áll. Mindössze 4 évvel ezelőtt még teljesen hó borította, így lehetetlen volt teljes mértékben szemtanúja lenni a hegy szépségének. A hőmérséklet még mindig 0 alá süllyed éjszaka – jó tudni mindazoknak, aki egy többnapos túrát terveznek ide. Lámák és alpakák járják a környéket, ahol az időjárás egy óra leforgása alatt gyorsan változhat a hótól az esőn keresztül a tűző napsütésig. Aki nehéznek találja a túrát, bármikor bérelhet lovat – írja a rainbowmountainperu.com.

Hillier-tó – Ausztrália

Ausztrália sok nagyszerű tájáról ismert világszerte, ezek közül az egyik ez a döbbenetesen rózsaszín tava. Az Esperance melletti szigeten található Hillier-tavat látni kell, hogy elhiggyük, létezik! A színén túl a másik furcsaság a tóval kapcsolatban, hogy a tudósok még a mai napig nem tudják pontosan, hogy miért is ennyire rózsaszín.

Az ausztrál rózsaszín tó-jelenségeket általában a magas sótartalomhoz kötik, de a Hillier-tó egész évben megőrzi élénk, ragyogó színét, ellentétben a legtöbb rózsaszínes tóval, amelyek elhalványulnak. Jelen állás szerint, a sótartalmat, az algákat és a baktériumokat tartják együttesen "felelősnek" a Hillier-tó rágógumi rózsaszín színéért. A tó ráadásul egy buja zöld szigeten található, közvetlenül az Indiai-óceán ragyogó kék vize mellett, ezért ezek a természetben fellehető színek még megdöbbentóbb látványt nyújtanak – írja a hillierlake.com.

Antilop kanyon – USA

A több millió éves víz- és szél erózió által formált csodálatos kanyont az egykor a területen kóborló antilopcsordákról nevezték el. Az örvénylő mintázatot felvevő falak a bejutó napfény hatására sárga, narancssárga, rózsaszín és lila színekben pompáznak.

Mintha könnyű, színes selymek lebbennének, pedig masszív sziklafalak alkotják a kanyontForrás: vichie81/Shutterstock

A Navajo Nation magánterületén található kanyon meglátogatásához csak vezetett túrák keretében lehet eljutni. A környéken több utazásszervező vezet csoportokat a kanyonhoz, hogy átadja tudását a terület történelméről és geológiájáról. A Felső Antilop-kanyon túra a legnépszerűbb útvonal, mivel több napfény jut be a kanyonba a 120 méter magasságot elérő falak közé. Az Alsó Antilop-kanyon túra is hasonlóan lenyűgöző, de kifejezetten a kalandvágyóknak ajánlott, akik egy hosszabb túrán lépcsőkön és létrákon közlekedve juthatnak be a kanyonba – írja a visitarizona.com.

A Nagy Kék Lyuk – Belize

Ez a víz alatti víznyelő a világ legnagyobb ilyen jellegű természeti képződménye Belize partjainál, 100 kilométerre Belize városától. A szabályos kört alkotó Nagy Kék Lyuk átmérője 300 méter, míg mélysége körülbelül 120 méter. A már UNESCO világörökségi helyszínről sokáig csak a belizei halászok tudtak, és csak 1971-ben vált híressé, amikor a legendás tengerbiológus és felfedező, Jacques Cousteau ellátogatott a helyszínre.

Cousteau a bolygó 10 legjobb búvárhelyének nyilvánított helyet, de a merülés összetettsége és mélysége miatt csak tapasztalt búvárok fedezhetik felForrás: JamiesOnAMission/Shutterstock

Cousteau és legénysége feltárta a Kék Lyuk mélységét, megerősítve, hogy több ezer évvel ezelőtt keletkezett, amikor az árapály elöntött egy barlanghálózatot. A víznyelőt körülvevő korall-atollnak van egy sekély belső gyűrűje, ahol világosabb színű a víz, és amely természetes gyűrűt alkot az elárasztott barlang mélykék színű vizei körül. Ahogy a búvárok leereszkednek a lyukba, a sötét víz kezd tisztábbá válni, így lenyűgöző kilátás nyílik az elárasztott barlanghálózatra, amely különféle tengeri élőlényeknek, köztük pörölycápának ad otthont – írja abelize.com.

Vörös-tó – Bolívia

Körülbelül 4300 méter tengerszint feletti magasságban található az eredeti nevén Laguna Colorada, ami Bolívia lenyűgöző, színpompás tava. A 6000 hektáros területen fekvő sós vizű tó mindössze 1 méter mély, és színét a vörös algákkal és más mikroorganizmusok teszik narancsvöröses, pirosas árnyalatúvá. 

Ha önmagában még nem elég a színes tó látványa, nyáron flamingók hadával is találkozhatunkForrás: Belikova Oksana/shutterstock

A tó különböző színei a tiszta kék éggel és a távoli, hófödte Andok hegyeivel kombinálva olyan környezetet teremtenek, amely a fotósok álma. Egy makulátlan és gyönyörű terület, ami több flamingófajnak ad otthont, de lámák, alpakák, andoki rókák, macskák is élnek a környéken. Azok, akik szeretnék látni a flamingókat, nyáron jöjjenek, mivel ebben az évszakban a tó tele van velük – írja a salardeuyuni.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek