Víz alatti múzeum nyílt a Nagy-korallzátonyon

Jason deCaires Taylor, brit szobrász a világ számos pontjára alkotott már víz alatti szobrokat. Legújabb projektje a Nagy-korallzátony Tengeri Parkban (Great Barrier Reef Marine Park), Ausztrália partjainál található. Ez pedig nem más, mint a víz alatti múzeum részét képező Korall Üvegház, mely a korallnövekedést ösztönző anyagokból (rozsdamentes acélból, pH-semleges betonból és cinkből) készült - derül ki a dezeen.com híréből.

A Nagy-korallzátony Tengeri Park egyik részeForrás: Wise Hok Wai Lum/commons.wikimedia.org

Az üveg-, valójában „vízházat" őshonos ausztrál fák és a tudományban elmélyülő emberek, köztük gyerekek szobrai töltik meg, a tetőn cink-anódokkal rögzített torony hullámzik. A tengeri állatoknak kerti szerszámokkal megrakott munkapad-szobrok adnak menedéket, a kis halak a rácsos elemek réseiben rejtőzhetnek el a ragadozók elől, de vannak rejtekhelyek a polipoknak és a tengeri sünöknek is.

Az építmény 165 tonna tömegű vázszerkezetét a homokos fenékhez rögzítették, stabilitásához hozzájárul a nehéz alap és a háromszög alakú felépítés is. Az üvegházat lassan birtokba veszi a környezet, ahogy az idők során belepik a korallok.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek