Keresse meg a 2022-es év Pantone-színét bolygónk legkülönbözőbb pontjain!

Idén is kihirdette a Pantone Intézet a következő évre vonatkozó, trendet előrejelző Év színét, ez lett a very peri, amellyel színkatalógusukban egy egészen új árnyalatot jelöltek meg valahol a lila és a kék szín között. Közleményük megfogalmazása szerint az ibolyavörössel átitatott kék az előttünk álló lehetőségekre hívja fel a figyelmet, és egy "vidám, örömteli hozzáállásra, dinamikus jelenlétre inspirál, amely egyben a bátor kreativitásra és fantáziadús kifejezésmódra ösztönöz mindenkit". Mutatjuk, hol találhatnak rá planétánkon erre a különleges árnyalatra.

Egy tó, ahol a víz színe, hol lila, hol kék

Nem mindennapi látványt ígér a Vajdaság lankái között megbúvó pacséri termálfürdő. A kétezer négyzetméteres tómederben található víz színén még a helyiek is meglepődtek a 2015-ös nyári szezon kezdetekor, amikor a fürdő megnyitását követő évben, először pompázott liláskék színben. Nem sokkal később kiderült, hogy a forrás megnövekedett jód, bróm és lítium tartalma miatt színeződött el a víz, és ezzel nemcsak látványosabb, de gyógyhatása is kiemelkedőbb lett.

Pacséron a víz jótékony hatását színterápiával egészítik kiForrás: Vanja Dubaic / Shutterstock

A tó vize kellemes hőmérsékletű, jellemzően 28-32 Celsius fokos, de három évvel ezelőtt egy fedett medencével is bővült a vajdasági fürdő, ahova az esős, havas időben is be lehet húzódni. A hely ugyanis egész évben, minden nap 11 és 19 óra között tart nyitva. A pacséri tófürdő Bajától 60, a bácsalmási határátkelőtől pedig 17 kilométerre található, minden másról bővebben itt olvashatnak.

Az indonéz falu, amit a turisták kedvéért pingáltak ki

Egy ideig nem igazán akadt látnivaló a Semarang tartományban fekvő Kampung Pelangi nevű faluban, amivel kiemelkedhetett volna a többi indonéz település közül. Ezért öt évvel ezelőtt a falu vezetése elhatározta, hogy mindezen változtatnak, és valami olyat tesznek, amitől talán rájuk is felfigyelnek majd a turisták. A település 230 csupasz falú házának tetejét és homlokzatát mázolták le színes festékkel, hogy aztán az Instagramon ismerje meg az egész világ Kampung Pelangi nevét.

Az Indonéz Építészek Szövetségének segítségével összesen háromszáz millió indonéz rúpiából (6,2 millió forint) vettek festéket és ecsetet; majd összecsődítették a falu lakóit és a környék legkreatívabb falfirkászait, akik aztán rajzoltak a házfalakra és színeztek mindent, amit csak tudtak.

Így pompázik egy ideje az egy hónapos kalákában végzett munka után Kampung Pelangi 232 házának fala, tetőcserepe és szűk hídja a szivárvány minden színében. Aki ebbe a faluba beteszi a lábát, akár azt is elmondhatja magáról, hogy tényleg járt a szivárvány tövében.

Az ezerszínű homokkő romvárosa 

Aki esetleg volt már olyan szerencsés, hogy megfordult a hatalmas sírtemplomairól és kivételes természeti környezetéről híres Petrában, az tanúja lehetett annak is, ahogyan a vörös homokkő ezer árnyalata napszaktól függően vált át különböző színekre. A hegyek között megbúvó romvárosban 2500 évvel ezelőtt még a nabateus törzs élte mindennapjait, amely egészen különleges, zárt birodalmat faragott magának a sivatag szikláiból, gondosan elrejtve vízhálózattal teleszőtt oázisát a világ szeme elől.

A szurdok végén a Kincstár gyönyörű, sziklafalba vájt, görög mitológiai jeleneteket is ábrázoló domborművekkel díszített épülete várja az utazótForrás: Travelo

Ebben a sziklás birodalomban tehát színekből sincs hiány: a sziklák egyes helyeken fáradt mustársárga, a szorosan összesimuló, árnyékos szakaszokon kékeslila, a lemenő nap fényében pedig vöröses árnyalatban izzanak. Az ezerszínű homokkő romvárosa 1985-ben került az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek listájára.

Peru Szivárvány-hegye, amely egyre kisebb lesz

Aztán ott van az Andok tengerszint feletti ötezer méteres magasságáig emelkedő hegygerince, amely türkiz, rózsaszín, arany és liláskék csíkokba öltözve igyekszik elkápráztatni az emberiséget. Az évmilliókkal ezelőtt keletkezett Szivárvány-hegy a földlemezek tektonikus mozgásai következtében meggyűrődő, különböző üledékrétegeknek köszönheti pompáját.

A Vinicunca hegylánchoz tartozó Szivárvány-hegy Cusco városától 3 órás autóútra találhatóForrás: Izabella23/Shutterstock

A helyiek évszázadok óta tiszteletben tartják a hegyet, azonban ahogy az elmúlt néhány évben a külvilág tudomására jutott a különleges látványosság, azóta naponta ezer hátizsákos túrázó igyekszik csúcsára feljutni. A térségben élő, alpakákat legeltető pásztorok szuveníreket kezdtek árulni, és pénzért cserében vezetik fel a hegyre a turistákat. Teszik mindezt a környezetvédők és geológusok bánatára, akik attól tartanak, hogy apránként elkopik a hegy csúcsa a turisták lába alatt. 

De a legszebb lila növénytakaróért nem kell messzire utazni!

Mert ha a színes, illatos levendulamezőkre gondolunk, mégiscsak valahol itthon kalandozunk el gondolatban. A melegebb éghajlatú mezőkön már június első napjaiban is lila virágtengerben sétálhatunk, Mórahalomtól kezdve Dörgicsén át Kőröshegyig néhány helyet ebben a korábbi cikkünkben össze is gyűjtöttünk már olvasóinknak – érdemes benne a dátumokat megnézni, hogy az alapján kalkulálva a következő nyárra még idejében megszervezhessék útjukat a legszebb levendulásokhoz.

A Káli-medencében virágzó levendula, a kép 2020 júniusában a dörgicsei Levendáriumban készültForrás: Travelo

Hazánk talán legfiatalabb levendulamezejét Tiszaderzsen találjuk, ahol 2019-ben kerültek földbe az első levendulatövek. Ezeket aztán több ezer másik követte, majd tavaly már közel 6000 tő palánta várta a látogatókat mintegy 1700 négyzetméteres területen. Nem kell tehát messzire utazni a kékeslila növénytakaróért: a Balaton körül, a Fertő- és a Tisza-tó közelében is megtapasztalhatjuk azt az árnyalatot, amely a 2022-es évben a színspecialisták szerint új megvilágításba helyezheti a jövőt, változásra, bátor cselekedetre sarkallhat mindenkit.

A színintézet szerint az ibolyavörössel átitatott kék üzenete, hogy mindig észrevegyük az előttünk álló lehetőségeketForrás: Miha Creative / Shutterstock

Egy sárgás, szürkés éven vagyunk túl

A színkód-rendszerek kidolgozásával híressé vált Pantone Intézet 2000 óta igyekszik meghatározni a következő év színét, választásukkal pedig mindig utalnak a világban aktuálisan zajló történésekre, társadalmi problémákra is. Tavaly decemberben – az intézet történetében második alkalommal  – egy színpárost adtak meg a 2021-es évre: a világító sárgát jelentő Illuminating és a klasszikus szürkeként definiálható Ultimate Gray árnyalatot. 

"Ezek a színek arra ösztönöznek minket, hogy merjük hallatni a hangunkat, merjük láttatni magunkat, és használjuk megszerzett tapasztalatainkat, higgadt bölcsességünket, pozitív megérzéseinket az előttünk álló úton" – fogalmaztak 2020 decemberében közleményükben az intézet színelemzői. Akkor a 2021-es évet a stabilitás és remény, ellenálló képesség és vitalitás, lelki béke és derűs jókedv esztendejeként jellemezték – olvasóink hogy tapasztalták, mindez önökhöz is megérkezett? 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek