Még kutyáknak főzött sört is ihat kedvence a horvát tengerparton

Ha a család útnak indul, irgalmatlan mennyiségű szempontot kell figyelembe venni, főleg akkor, ha kutyánk is velünk tart. Horvátország felé indulva egy egész sereg kutyabarát strand közül lehet válogatni, melyeket úgy szereltek fel, hogy kétlábúak és négylábúak egyaránt jól érezzék magukat a forró, nyári napokon.

Nem teljesen fekete-fehér a kutyás strandok kérdése Horvátország esetében, ez a szürke zóna azonban inkább a kutyatartóknak kedvez. A dolog ugyanis úgy működik, hogy ahol nincs kifejezetten megtiltva - például egy táblával jelezve, hogy nem szabad -, ott elméletben fürödhetnek a kutyák is. Kivételt képeznek a szárazföldi tavak, ahol általában egyáltalán nem szabad a kutyát beengedni a vízbe, de most koncentráljunk csak a tengerpartra. Itt sok olyan hely van, ahol semmi nem tiltja a kutyák pancsolását.

Forrás: ninopavisic/Shutterstock

Viszont vannak kutyabarát strandok is, ahová kifejezetten szívesen várják a négylábú vendégeket. Már csak azért is érdemesebb ezeket a helyeket keresni, mert itt nemcsak megtűrik a kutyákat, hanem egy csomó olyan kényelmi megoldás is van, amitől tényleg kellemessé válik a strandolással töltött idő. Elsősorban olyan apró, de fontos dolgokra gondolunk, mint például az itatási lehetőség, vagy az, hogy legyen elég árnyék, ahol szőrös barátunk is ki tudja lihegni magát két nyargalás közben. Persze az is jó megoldás lehet, ha a kutyákkal eleve reggel vagy estefelé mennek fürdeni a gazdik, így azokon a helyeken, amelyeket nem kutyabarátként tábláztak ki, kevesebb lesz a fürdőző, akiket esetleg zavarhat a négylábú jelenléte.

Isztria tele van jó helyekkel

Északról dél felé haladva csökken az állatbarát strandok száma, de azért így is elég nagy a kínálat, emiatt valószínűleg nem kell majd átírni az útitervet. Az Isztriai-félszigeten elég sok a lehetőség. Elsőként például a Fažanaban található Bi Dog Beach, ahol szabad a bejárás, nincs például kerítés sem, így bármikor lehet menni csobbanni. Pula közelében található a Hidrobaza, ahova szintén várják a kutyásokat, de elméletileg Pula és Medulin minden strandján fürödhetnek a kutyák este 8-tól reggel 8-ig. Perojban többek között a Bođinka és a Portić a legjobb hely, ez utóbbin van kutyazuhany és sok plusz kuka is, ha épp itt kell elvégeznie a dolgát a kutyánknak.

Forrás: Alex Studio/Shutterstock

Rovinj is igazi Jolly Joker, itt többek között a Lone, a Kuvi és a Borik Bays az, ahova el lehet menni pancsolni a kutyával. De ezen kívül is rengeteg a hely, az egész félszigeten talán itt van a legtöbb kutyabarát strand, illetve olyan helyszín, ahol elkülönítve, de szabadon hancúrozhatnak a négylábúak.

A műfajban a legjobb strand

A Kvarner-öbölben sem lesz nehéz dolgunk. Rijekában és Opatijában is meg lehet fürdetni a jószágot: Rijekában például a Brajdica és a Mikulova, míg Opatijában a Slatina és a Punta kolova.

Crikvenica Podvorska nevű strandja „A" hely. Ez az a partszakasz, ami sok kutyás egyik legnagyobb kedvence, és talán a műfajban ez a leghíresebb is az országban. Van itt minden, ami kell, többek között külön zuhany a kutyusoknak, de ami mindent visz, az a Monty's Dog Beach Bar, vagyis egy tengerparti bár kutyáknak.

A kínálatban van fagyi, süti és sör is a négylábúaknak, persze mindezek egészséges hozzávalókból készülnek. Így például a fagyiban van banán, joghurt és mogyoróvaj, a sör pedig zöldséges-csirkés alapléből készül. Az egész élmény úgy van összerakva, hogy mindenkinek jó legyen, tehát amellett, hogy lehet például puha parti papucsokat bérelni az érzékeny tappancsokra, az emberkísérőknek is jár a pihenőágy és a frissítők, csak itt mindent megoszthat a kutyájával is. Mivel az első bár hatalmas siker volt, ezért egy újabbat is nyitottak a tulajdonosok, mégpedig Rab szigetén Banjol közelében.

A szigeteken is várják az ebeket

Rab szigetén egyébként szinte minden strandnak van kutyabarát szekciója. A Mel strand például családosoknak is nagyon jó, mert itt finom szemű homokon lehet heverészni, van a közelben bár és étterem, számos játszótér, és persze a négylábúaknak is jut bőven hely. Supetarska Draga közelében ott a Beach Dumici, ahol egy csomó sportolási lehetőség van, míg az Artic Beach Banjolban a legjobban felszerelt kutyás strand a szigeten – itt van a már említett Monty's Dog Beach Bar második helyszíne.

Forrás: Lunja/Shutterstock

Krk szigetén is jó a kutyussal nyaralni, itt is nagyon sok strandnak van elkerített területe. Ilyen többek között a Galapagos Beach Dunat strandja mellett és a Solina Cove. A Mala Krasa egy apró szemű kaviccsal borított strand Punat közelében, és mivel a kisebbek közül való, ezért itt nem is nagyon szokott tömeg lenni.

Cres szigetén a Martinscica melletti Szlatina szintén családbarát és kutyabarát egyben, mivel rengeteg hűs árnyék található az illatos fenyők alatt, de van pl. kávézó, étterem, és lehet csónakot, kajakot is bérelni. Losinj szigete is tömve van jó helyekkel, így csak Mali Losinj mellett van körülbelül nyolc darab kutyabarát strand, de ezen kívül is több olyan partszakaszt lehet találni a szigeten, ahol nyugodt szívvel bemehetünk a vízbe kutyával.

Dél felé indulva kicsit keresgélősebb

Délen kicsit megcsappannak a lehetőségek, de ez csak a szigetek és az északi régió hatalmas választékához képest számít kevesebbnek. Így például Splitben kapásból két nagyon jó hely van, Duilovo és Kašjuni. Az előbbi úgy lett kialakítva, hogy a kutyával érkezőknek meglegyen az alapvető kényelmük, például vannak itatótálak, árnyékolók, zuhanyzók, míg Kašjuni egy békésebb, eldugott kis partszakasz – bár főszezonban napközben azért sokan felkeresik a hangulatos kis zugot. A közelben fekvő Trogir mellett a Kaštela strand is kutyabarát.

Forrás: Marian Ligda/Shutterstock

A Dubrovnik közelében lévő Slano-ban is lehet pancsolni a négylábúval a tengerben, illetve a délen fekvő szigeteken is lehet találni alkalmas helyeket. Így például Vis szigetén, Komiža közelében a Vartalac, illetve a Hvaron található Zaraće strand egy része is a kutyával érkezőknek van fenntartva.

A lista még hosszan bővíthető lenne, és érdemes mindenképp utánanézni a neten a jelenlegi lehetőségeknek. Mivel sok-sok helyszín van, így azon paraméterek mentén érdemes köztük válogatni, hogyan tervezzük a négylábúval közös nyaralást. Mert van, aki inkább a nyugisabb helyeket keresi, míg más a közeli kirándulóhelyek alapján választ, de az is lehet, hogy egész nap csak fürdene, így egy jól felszerelt strandot keres. És biztosan vannak olyanok is, akik szívesen indulnának kalandozásra, hogy négylábú barátjukkal együtt járják be a horvát tengerpart egy jó nagy szakaszát. Vagy akár az egészet.

Címlapfotó: Monty's Dog Beach Bar / Facebook

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek