A koronavírus-járvány második hulláma indult útjára Ázsiában

Az ázsiai országok, legfőképp Dél-Korea, Kína és Szingapúr, jelenleg épp egy második koronavírus-hullámmal szembesülnek azt követően, hogy az elmúlt napokban az Európában, az Egyesült Államokban és egyéb földrészeken élő kínai diaszpórákból rengetegen látogattak haza. Például a kínai bevándorlási hivatal szerint naponta mintegy 120 000 kínai állampolgár érkezett Kínába azóta, hogy március 11-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust – olvasható a Slate cikkében. 

Forrás: AFP/Hector Retamal

A visszatérők hurcolják be újra a vírust 

A BBC arról ír, hogy Kínában, ahol a vírus legelőször megjelent, a Nemzeti Egészségügyi Bizottság (NHC) megerősítette, hogy a tegnapi, vagyis a szerdai nap volt az első, hogy a kitörés kezdete óta egyetlen új, hazai fetőzöttet sem regisztráltak aznap. Ez önmagában hatalmas mérföldkő, azonban hozzátették, hogy a járvány kitörésének központjában, Wuhanban - amelyet januárban lényegében teljesen elzártak a külvilág elől - most 34 olyan új esetről tudnak, akik nemrég tértek vissza külföldről Kínába, vagyis hazatérésük előtt fertőződhettek meg.

Hasonló helyzetről jelentettek Szingapúrban, ahol a 47 új eset közül 33-an az országukba hazalátogatók voltak; Dél-Koreában pedig csütörtökre 152-re ugrott az új fertőzöttek száma, közülük - a Slate cikke szerint - 44-en voltak azok, akik "haza hurcolták a vírust". Japán mindössze három új esetről számolt be szerdán, de a legfertőzöttebb japán régióban, Hokkaidóban 154 esetet tartanak számon, miközben a helyi hatóságok már február végén kijelentették, hogy náluk a vírus terjedése véget ért. Hokkaido kormányzója, Naomichi Suzuki szerdán azt nyilatkozta, hogy "mostantól abba a szakaszba lépett a sziget, amikor a fertőzés terjedéséért felelős kockázatok csökkentése a feladat".

Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Koki Kataoka

Még nincs vége

Mindeközben Kína, Dél-Korea, Szingapúr és Tajvan még tovább szigorítja a beérkező utazók korlátozásait, hogy elkerülhessék a vírus következő hullámát. Kína például 14 napos karantént rendelt el minden, az országba érkező állampolgára számára, akik ezt a két hetet Peking erre kijelölt néhány szállodájában kötelesek tölteni. Emellett megkezdik a nagyvárosok lezárását, tovább szigorítják a határellenőrzést, és még súlyosabb korlátozó intézkedést hoznak annak érdekében, hogy az emberek ténylegesen betartsák a kijelölt szociális távolságokat.

A Reuters kedden arról írt, hogy "a vírus már így is súlyos gazdasági teherrel jár, különösen Kína szárazföldi részén és Hongkong globális pénzügyi központjában, vagyis az új esetek bármekkora számú növekedése is pusztító lehet."

"Maradj otthon, kérlek!"

Bár a fókusz az elmúlt napokban áthelyeződött Európára és az Egyesült Államokra, a fentiek azt jelzik, hogy a járvány még messze nem érte el csúcsát Ázsiában. A maláj idősügyi szervezet szóvivője szerdán szinte könyörögve kérlelte az embereket: "maradjanak otthon, védjék meg magukat és családtagjaikat. Kérem!"

Kuala Lumpur, március 17. utazási engedélyekre várók. A malajziai kormány ugyanis március 18. és 31. közötti vészhelyzeti korlátozó intézkedéseket hozott. Ennek értelmében részleges határzárat rendeltek el: egy külföldi állampolgár sem utazhat be az országba, és egy malajziai állampolgár sem utazhat ki az országból.Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Délkelet-Ázsiában 710 fertőzött emberrel Malajzia számít a legsúlyosabb helyzetben lévő térségnek; legtöbben a fővárosban, egy Kuala Lumpur-i vallási összejövetel során fertőződtek meg februárban. "Apró esélyünk van a COVID-19 fertőzés láncának megszakítására, de a kudarc most nem opció. Ha továbbra is fenntartjuk az eddigi, 'és akkor mi van' hozzáállást, a vírus harmadik hullámával szembesülhetünk, amely nagyobb lesz egy szökőárnál" – fogalmazott Facebook-bejegyzésében Dr. Noor Hisham Abdullah, a maláj kormány egészségügyi biztosa.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek