Újabb határokat zárnak le, korlátozzák a tömegközlekedést - ez történik az egyes országokban

Napról napra újabb intézkedések születnek a járvány megfékezésére. Ausztriában Tirolban jelent meg először az új koronavírus, és jelenleg is ott található a legtöbb fertőzött. Most a tartomány minden települését karantén alá helyezik, ami 279 településen jelent vesztegzárat.

Ellenőrzés a karantén határán a tiroli SöldennélForrás: AFP/Johann Groder

Csak azok hagyhatják el a helységeket, akiknek ez elengedhetetlen ahhoz, hogy munkába járjanak, egészségügyi ellátáshoz jussanak, gyógyszereket szerezzenek be, élelmiszert vásároljanak vagy elintézzék a banki ügyeiket. Azonban ezekben az esetekben is csupán a szomszédos településig szabad menni, tovább nem. A továbbiakban Tirolba csak azok utazhatnak be, akik ott élnek, vagy az egészségügyben vagy a kulcsfontosságú infrastruktúra működtetésében dolgoznak - adja hírül az MTI.

Londonban korlátozzák a metróvonalak forgalmát, hogy a hálózat jobban ki tudja szolgálni az új típusú koronavírus okozta járvány megfékezésén dolgozó egészségügyi szakszemélyzet közlekedési igényeit. A londoni tömegközlekedésért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) csütörtök hajnali közleménye szerint első lépésként lezárnak 40 olyan metróállomást, amelyekről nincs átszállási lehetőség más vonalakra.

Emellett a péntek és szombat éjszakánként egész éjjel közlekedő járatokat felfüggesztik, és leállítják a Waterloo & City metróvonalat, amely a Waterloo pályaudvartól szállítja a londoni City pénzügyi központjába a fővároson kívülről bejáró ingázókat.

A TfL tájékoztatása szerint az így felszabaduló személyzetet a járvány elleni fellépés szempontjából kritikus fontosságú munkahelyeken dolgozók közlekedésének biztosítására csoportosítják át. A cég közölte, hogy ugyanebből a célból hétfőtől ritkítják a városi buszközlekedést is, a buszok további intézkedésig hétköznaponként a szombati menetrendnek megfelelően járnak. Sadiq Khan, London polgármestere a közleményhez fűzött felhívásában arra kérte a város lakóit, hogy a járvány megfékezése végett csak akkor utazzanak a tömegközlekedési hálózaton, ha feltétlenül szükséges.

Törökország az új típusú koronavírus-járvány miatt lezárta Görögországgal és Bulgáriával közös határátkelőit a személyforgalom előtt, ahogyan Új-Zéland is lezárta a határait mindenki előtt, aki nem az állampolgára vagy nem rendelkezik állandó letelepedési engedéllyel, és Ausztrália is hasonló lépéseket fontolgat.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök közölte újságírókkal, hogy külföldiek pénteken helyi idő szerint este kilenc óráig (közép-európai idő szerint délelőtt 11 óráig) léphetnek be az országba. Új-Zéland már helyi idő szerint csütörtök hajnalban lezárta a határait. Jacinda Ardern miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az ország állampolgárainak és a letelepedetteknek igyekezniük kell visszatérni Új-Zélandra, mert egyre több légitársaság törli új-zélandi járatait.

Az Egyesült Államok külképviseletei beszüntetik a vízumkiadást sok országban. A minisztérium nem tette közzé a vízumkiadás felfüggesztésében érintett országok listáját, azt tanácsolva a beutazási engedélyért folyamodóknak, hogy az adott államban található amerikai nagykövetségnél érdeklődjenek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek