Veszélyben a britek csatornarendszere a sok, WC-be dobált törlőkendő miatt

Mostanra kijelenthetjük, hogy a WC-papír a koronavírusos világjárvány szimbóluma lett. A fertőzéstől való félelem akkorára nőtt, hogy a világ szinte minden pontján WC-papírt, és azt helyettesítő termékeket vásárolnak, utóbbiak használata azonban mostanra akkora mértéket öltött, hogy a britek komolyan aggódni kezdtek a szennyvízelvezető csatornarendszerükért – írja cikkében a Guardian.

Üres polcok Dortmundban, ahol egykor hegyekben állt a wc-papírForrás: AFP/Ina Fassbender

Mindent megvesznek, ami papír

Sokan a biztonság és felkészültség jeleként vásárolják az egészségügyi papírtekercseket, azok elérhetőségének hiányában pedig a nedves intimtörlőkendőket és a konyhai papírtörlőket, a legnagyobb problémát azonban mégiscsak az okozza, hogy mindezt a WC-be dobják. Az Egyesült Királyságban hétfőn hívták fel a lakosság figyelmét ennek súlyos következményeire, amely akár a komplex csatornahálózat eldugulásával járhat.

A brit szupermarketekben ezeket a pánikvásárlásokat látva persze megjelentek a krízishelyzeten nyerészkedni akarók, és az egyszerre nagyobb mennyiségű termékek felvásárlása után online kezdték azokat - a kézfertőtlenítőkkel együtt - árulni a kiskereskedelmi ár legalább háromszorosáért. Az eBay-en hétfőn például valaki 85 angol fontért (~32 ezer forintért) árult 32 tekercses csomagot, és a normál fogyasztói ár tízszerezéséért, 11 fontért (~4200 forint) antibakteriális kézfertőtlenítő kendőt. A Guardian még több hasonló esetet is sorol cikkében, majd hozzáteszi, hogy az eBay igyekszik felvenni a kapcsolatot lehetőleg minden ilyen nyerészkedővel.

Párizsban sincs nagy választékForrás: Hans Lucas/Xeuhma / Hans Lucas/Xeuhma

Ne etessék tovább a zsírszörnyeket!

Így aztán nem meglepő, hogy egyre többen keresnek alternatívákat a WC-papírra, azzal azonban sokan nem törődnek, hogy ezeket a szövetből készült termékeket, nem arra tervezték, amire jelenleg használják. Az Egyesült Királyság legnagyobb víz- és szennyvíztisztító szolgáltatója, a Thames Water már elkezdte figyelmeztetni lakossági ügyfeleit, hogy ne táplálják tovább az úgynevezett zsírdugókat.

Ezek a zsírhegyek a városi csatornarendszerekben kialakult, zsírból és nem (vagy csak nehezen) lebomló hulladékból összeállt képződmények. A lefolyókba öntött sütőolaj és zsiradék például a WC-n lehúzott konyhai papírtörlőkkel és a nedves törlőkendőkkel összeragadva több tonnás zsírgombóccá áll össze, súlyos dugulást okozva ezzel a szenyvízelvezető hálózatban. Márpedig ha a szennyvizet nem sikerül elvezetni, az további, még súlyosabb közegészségügyi problémákat okozhat a járvány mellett. Ezért a Thames Water szóvivője a helyiektől csak annyit kért, hogy "Ne etessék tovább a zsírszörnyeket!".

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek