Újra emelkedik a járatok száma Kínában

A február végi mélypont után ismét növekedni kezdett a kínai járatok átlagos száma, a belföldi és nemzetközi forgalom is élénkülni látszott március első napjaiban - adja hírül az Airportal. 

Forrás: calflier001/commons.wikimedia.org

Mint írják, a Flightradar kimutatása szerint Kína legnagyobb repülőterein februárban átlagosan 80 százalékkal alacsonyabb forgalmat mértek, mint egy évvel korábban. A csökkenés január harmadik hetében kezdődött, és február 4-ig hatalmas tempóban zuhant az indulások száma, de úgy tűnik, túl vannak a mélyponton, március első hetében már emelkedni kezdtek a mutatók.

Január 21-én, a csökkenés előtt 10 500 járat indult el a legforgalmasabb 25 kínai repülőtérről, a mélyponton, február 18-án már csak alig több mint 1800 gép hagyta el a legnagyobb légikikötőket.

Március első napjaiban átlagban emelkedni tudott az indulások száma, de több fő repülőtéren, így Pekingben, Sanghajban és Kantonban kicsit később indult be a növekedés, ott 85 százalékkal esett vissza a járatok száma a tavalyihoz képest.

Jelenleg a legnagyobb forgalom a csengtui, csungkingi és sencseni repülőtéren van, de szinte minden repülőtéren emelkedni kezdett a járatok száma. De a koronavírus-járvány kiindulópontjában, Vuhanban most is zárva van a repülőtér.

Nem csak a Kínán belüli, de a Kínába induló nemzetközi járatok számában is fellendülés mutatkozott az elemzés szerint. A legtöbb gép Amszterdamból és Frankfurtból közlekedik most Kínába, ezeket Seremetyjevo, Párizs-Charles de Gaulle, és London-Heathrow követi, Isztambulból, Madridból, Münchenből, London-Gatwickről és Barcelonából egyetlen járat sem indult el.

Az online radarképet nyújtó szolgáltatás a februári globális forgalomban 4,3 százalékos csökkenést mutatott ki. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) csak áprilisban teszi közzé a februári, hivatalos adatokat, bár a kettő nem összehasonlítható, mert a Flightradar a saját maga által követni képes repülők adatait használja, az IATA pedig háromszáz taglégitársaságától szerez információt. Emellett a Flightradar járatszámmal, az IATA értékesített utaskilométerrel számol.

Az IATA a napokban figyelmeztetett, hogy a légiközlekedést akár 100 milliárd USA-dollárt meghaladókár is érheti a járvány miatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek