Bécs is hadat üzen a tömegturizmusnak

A világ számos nagyvárosában okoz problémát a turisták áradata, ezért sok helyen új szabályozásokra és a turizmus új szemléletének bevezetésére van szükség. Fontos szempont lett a fenntarthatóság és a környezetvédelem, melybe beletartozik az elektromos közlekedés erősítése, illetve az árak emelése

A folyamatosan innovációkkal előálló Bécs is új turisztikai stratégiát alkot Shaping Vienna címmel, amely több területen szakít a turizmus hagyományos fogalomrendszerével és eddig uralkodó szemléletmódjával. Ennek jegyében például a turisták mellett a városban élők igényeit is szem előtt tartják - derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

A schönbrunni kastélyForrás: mimikama/wikipedia.org

Bécsben a tömegturizmust hajszoló és a minőségi szempontokat nélkülöző vállalkozások mozgástere a jövőben szűkülni fog. A stratégia mentén a külvárosi kerületekben is érdekes látnivalókat fognak kialakítani, hogy tehermentesítsék a belvárost a túlzott látogatóforgalomtól. Ezzel párhuzamosan igyekeznek a közterületeken visszaszorítani a tömegturizmussal járó negatív jelenségeket, például korlátozzák a riksások illetve kosztümos jegyárusok megjelenését.

A város ösztönzi a digitalizációs és különböző smart city megoldások elterjedését, a fenntartható és alacsony CO2-kibocsátással járó közlekedési módok előnyben részesítését. Igyekeznek növelni a belföldről és a környező országokból vonattal érkező látogatóforgalom részarányát, illetve szeretnék elérni, hogy Bécs az éjszaka közlekedő, alvókocsis járatok elosztóközpontjává váljon.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek