Okos közlekedési lámpa működik egy bécsi iskolánál

Üzembe helyezték az osztrák főváros első okos közlekedési lámpáját, a tervek szerint összesen kétszáz ilyet fognak felszerelni Bécsben. A új lámpák azokat a típusokat váltják, melynél egy gombbal kell jelezni, ha gyalogosként szeretnénk átkelni az úttesten.

A kép illusztrációForrás: siobhandolezal/Pixabay

Az iskola közelében elhelyezett első okos lámpa teljesen kiváltja a türelmetlen nyomogatást, ugyanis önállóan felismeri, ha gyalogos közeledik, és zöldre vált. Ez a mintegy négy méteres magasságban elhelyezett optikai szenzornak köszönhető, amely már nyolc méterről érzékeli a közeledő gyalogost. Ez után a közeli kapcsolószekrénybe rejtett miniszámítógép egy algoritmus segítségével kiszámolja a várhatóan megtett utat és továbbítja az adatokat a lámpavezérlésnek. Mire a személy a kereszteződéshez ér, a lámpa zöldre vált, így a gyalogos rögtön át is kelhet az úton.

Az alkalmazott algoritmus folyamatosan tanul: míg a kezdetekkor minden elröppenő madárnál zöldre váltotta a lámpát, ma már csak a gyalogosokra reagál. Most azon dolgoznak, hogy felismerje, ha nagyobb létszámú csoport szeretne átkelni és hosszabb ideig tartson a zöld jelzés, olvasható Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóközleményében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek