Ultramodern mosdókat kapnak a bécsi metróállomások

Az elkövetkező években mintegy ötmillió eurót fordít a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien a metróállomásokon található mosdók felújítására - derül ki Bécs Város Külképviseleti Irodájának szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből.

Mosdó a Stephansplatz állomásonForrás: Wiener Linien/M.Helmer

A Stephansplatzon már át is adták az első felújított illemhelyet, a látogatókat itt patyolattisztaság, érintés nélküli vízcsapok, szappan- és törülközőadagolók, víztakarékos piszoár és megnyerő dizájn fogadják. A használat díj 50 cent, cserébe a helyiséget 6 és 23 óra között folyamatosan takarítják, a használók pedig egy 30 centes kupont is kapnak, amelyet az automatákban vagy a cég partnereinél válthatnak be. Természetesen van mozgássérült vécé és pelenkázó is, amelyek éjjel-nappal ingyen vehetők igénybe európai egységkulcs, úgynevezett euro-key segítségével.

A Stephansplatz után a Praterstern metrómegállóban lévő mosdó lesz a következő, amelyet felújítanak, majd a Karlsplatz, a Schwedenplatz, a Volkstheater és a Westbahnhof metróállomások vécéi következnek. A hat folyamatosan felügyelt illemhely mellett fokozatosan további huszonöt vécét újítanak még fel a bécsi metróállomásokon. Itt nem lesz ugyan személyzet, de a mosdókat úgy alakítják ki, hogy higiénikusak és vandálbiztosak legyenek, emellett öntisztító rendszerekkel is felszerelik őket. Az utasok a metrótérképekről is értesülhetnek arról, melyik megállóban van mosdó.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek