Utószezonos ejtőzés a bálnalestől a gyógyfürdőzésig – Ezek várnak ránk szeptemberben

A szeptember az egyik legtökéletesebb hónap az utazásra: ebben az időszakban a világ minden táján történik valami boldog változás. Az északi féltekén az árak és a vérnyomás is zuhanni kezd, ahogy a tikkasztó napok átadják a helyüket az enyhébb időjárásnak. A déli féltekén pedig melegedik az idő, megnyitnak az eddig elzárt hegyi ösvények, kiolvadnak a szikrázó tavak a völgyekben, és virágba borulnak a vadvirágos rétek.

Sok utazó számára a szeptember jelenti az utazási szezon végét. Vissza kell térni az iskolába, a munkába, a valóságba. De ha okosan tervezünk a szabadságunkkal, akkor azok közé is tartozhatunk, akik kellemes időjárással, tömegek nélkül, jó szálláslehetőségeket találva, szeptemberben élhetik át legizgalmasabb utószezonos nyaralási kalandjaikat.

Forrás: Galway Oyster Festival / FB

Osztriga szürcsölés és buli hajnalig

Írország legfestőibb városa az év bármely szakában remek úti cél, de a Galway Nemzetközi Osztriga Fesztivál kiváló ok lehet egy szeptemberi látogatásra. A hónap utolsó hétvégéjén, szeptember 27-től 29-ig ünneplik a helyi osztriga kagylók betakarításának kezdetét. A rendezvényen felvonulást tartanak, és ismét megrendezik a vidék legrégebbi extravagáns gasztroeseményét, az Osztriga Világbajnokságot is.

A két nap alatt összezsúfolódnak az osztriga, a stout és a pezsgő hívei, és együtt ünneplik a frissen kihalászott tengeri finomságot egy fergeteges buliban. Ha kíváncsiak a második legkedveltebb ír fesztiválra a Szent Partik Nap után, akkor Európa legrégebbi gasztro eseményén a helyük. A fesztivált egy hotel manager indította el még 1954 szeptemberében – kedveltsége pedig azóta is töretlen.

Bálnalesen Afrikában

Ugrunk egy nagyot és az osztrigák után megnézzük a Dél-afrikai Köztársaság partjai mentén a legcsodálatosabb vízi állatok vonulását. Fokvárostól kevesebb mint két órás autóútra találjuk Hermanus tengerparti városkáját, ami egy jelentéktelen halászfaluból nőtte ki magát népszerű célállomássá, de nem véletlenül: itt élhetjük át ugyanis a világ legjobban szervezett szárazföldi bálnamegfigyelését.

Érkezzünk szeptemberben, amikor a Hermanus bálnafesztivál (2019. szeptember 27–29.) éppen a csúcspontján van, vagyis a déli simabálnák annyira közel jönnek a partokhoz, hogy szabad szemmel is látni azokat.

Forrás: shutterstock.com

Noha a fesztivál rengeteg szórakozást kínál – van élő zene, oldtimer autós show, street food finomságok és sok-sok gyerekprogram – a szabadidőnkben érdemes Hermanus-t a tömegek gyűrűjén kívül is felfedezni.

A legjobb, ha a gyönyörű sziklás sétányokon indulunk útnak, vagy a félreeső fehér homokos strandokon andalgunk. A visszatérők szerint a Voëlklipet piknikezéshez teremtették. De a kifinomult vidéki éttermek is hívogatóak, mint például a Newton Johnson Étterem, ami a névadó saját gazdaságának területén található, és kilátást nyújt a dél-afrikai szőlős dombokra is.

Indulás a mesés kelet irányába

Talán kicsit furcsa lehet, hogy derült égből Kínát ajánljuk szeptemberi úti célnak, de mivel már megtapasztaltuk korábban milyen a főszezonos kínai utazás – még ha csak 3 munkával töltött napra is – és azt is, milyen, ha utószezonban jutunk ki Pekingbe, nyugodt szívvel hívjuk fel rá a figyelmet.

Szeptember-októberi időszakban nagyon kellemes az időjárás a nagyvárosban, és a Nagy Fal közkedvelt részei sem olyan túlzsúfoltak, mint általában. A nyári meleg után egy kicsit fellélegezhetnek a kínai emberek is – a helyi tömegek nem tűnnek el, de érezhetően nyugodtabb egy kicsit a közlekedés. Vagyis gyorsabban eljuthatunk A-ból B-be, például a híres Chengdu pandákhoz, vagy a Nagy Fal badaling-i részéhez, illetve a Tiltott Városba sem kell annyit sorba állni.

Forrás: shutterstock.com

Ha már régóta gyűjtögetnek egy kínai utazásra, akkor az őszi időszak megfelelő lehet egy hajóútra a Jangce-folyón. A hosszú napok és hűvös éjszakák mellé tiszta kilátás párosul a gyönyörű vidéki tájakra. Ha pedig Peking helyett Sanghajban tartózkodnak pár napot, akkor az ősi vízi városokat nézzék meg egy egynapos kirándulás során.

A szeptember nem jelenti a fürdőszezon végét!

Sokan azt hiszik, hogy ha eljön a szeptember, akkor végleg vége a fürdőszezonnak. Pedig a strandfürdőkön, a tó- vagy folyópartokon kívül is van még lehetőségünk testet-lelket felelevenítő fürdőzős élményeket átélni. Íme két hazai barlangfürdő, ahova bármikor „bemenekülhetünk" egy kis pihenésre – akár fúj, akár szakad.

Forrás: Barlangfürdő / FB

A miskolctapolcai Barlangfürdő Miskolc belvárosától 7 kilométerre található és nemcsak kikapcsolódást nyújt, hanem művészi értéke is van a mészkőbarlangba vájt alagútrendszerével. Akkor is érdemes ide ellátogatni, ha hiányoljuk a nyári balatoni pancsolásokat a családdal vagy a barátokkal. De akkor is jó választás lehet, ha egyedül kapcsolódnánk ki és töltődnénk fel. Kellemes hőmérsékletű vizeket találunk a külső és belső medencékben is. A park 3,6 hektáron terül el, így biztosan megtaláljuk a nekünk való szaunakabint, medencét, kényeztető kezelést, vagy éppen csúszdát.

A már említett barlangrendszerben még sodrófolyosó is van, de nem olyan kis félkör alakú, mint általában a fürdőkben. Itt tényleg hagyhatjuk magunkat sodródni a „kanyonok" közt. A másik különlegesség a sötétségbe borult Csillag-terem, ahol a végtelennek tűnő mennyezeten felsejlenek az éjszakai égen látható csillagok és csillagképek, míg mi a víz felszínén lebegve pihenünk.

Forrás: Demjén Cascade Resort, Barlangfürdő és SPA / FB

Demjénben a Hotel Cascade Resort Spa & Conference épülete mellett találjuk a Demjéni Gyógyfürdő és Aqua-park termálvizes medencéit és egy barlangban kialakított hatalmas csúszdaparkot. A barlangfürdő szezontól függetlenül látogatható és sok élményt tartogat kicsiknek és nagyoknak is, mivel a belső csúszdapark mellett, egy csodavilágszerű relaxációs medencerendszer is helyet kapott a barlang mélyén. Nyugtató színekkel és illatokkal, vízi tündérekkel a vállunkon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek