Fesztiválok kavalkádjában és hűsítő barlangok mélyén – Ide utazzanak augusztusban!

Az augusztus kétség kívül a legnyüzsgőbb hónap, főleg ha Európát nézzük. A legtöbben ekkor mennek szabadságra, és megpróbálják a legtöbbet kihozni a szabadidejükből. Augusztusi üdülési helyszínekből olyan sok van, hogy néha már választani sem lehet. De ha tudjuk, mire vágyunk – bulizós utcafesztiválra vagy borozgatós jazz koncertekre, esetleg öko-gasztro estékre – akkor íme néhány tipp, amikből válogathatunk.

Úgy tűnik, a legtöbb augusztusi esemény mindenhol egyszerre szerveződik. Ez egyrészt jó lehet, mert ha ellátogatunk egy nagyváros nagy fesztiváljára, szinte biztos, hogy a mellette levő településen egy kisebb, tradicionálisabb fesztet is találunk. Másrészt viszont ezek az ünnepségek jó sok embert vonzzanak, így számolni kell a tömeggel is, ami nem éppen nyugtatólag hat az idegekre. Éppen ezért néztünk meg olyan alternatív helyeket is, ahol sokkal kevesebben vannak nyáron, és olyan fesztiválokat, ahol viszont együtt örülhetünk mindenkivel a jó zenéknek és finom falatoknak.

Valencia fényeForrás: shutterstock.com / Razvan Ionut Dragomirescu

Kezdjük a sort Spanyolországgal, ami az egyik legkedveltebb úti cél nyáron. A legfrissebb adatok szerint Barcelona városában évente 9 millióan fordulnak meg, ezért mi most inkább Valencia utcáit ajánlanánk a figyelmükbe, amire 2 millióan kíváncsiak évente, így augusztusban is bejuthatunk a szó szerint fantasztikus tudományos múzeumába, az aquariumba és az operaházba is. Ha sétára indulnak az ország harmadik legnagyobb városában, ne hagyják ki az óváros sétálóutcáit, ahol középkori épületek és art deco villák követik egymást. Keressék fel a Turia Kerteket és minél több kicsi kávézót, amelyek teraszáról megfigyelhetők a spanyol mindennapok.

Ezzel a valenciai nyugalommal ellentétben, a tőle nem messze található Bunol városkájában augusztus 28-án megszervezik a világ egyik legelvetemültebb fesztiválját, aminek „miértje" nagyon megosztja az embereket. De az eltérő vélemények ellenére évről évre egyre több résztvevőt vonz a La Tomatina, ahol több tízezer versenyző dobálja egymást túlérett paradicsomokkal a városka utcáin keresztül. A világ legnagyobb és lédúsabb kajacsatája Európa egyik legegyedibb fesztiváljának számít még ma is.

Forrás: Iakov Filimonov / Shutterstock.com

Izgalmas lóversenyek és nyugodt tengerpartok

Szlovéniát és Itáliát nem kell szükségszerűen egymás ellen beállítani, de attól függően, hogy milyen nyaralásra vágyunk, dönthetünk, hogy hova mennénk szívesebben. Ha a nyüzsgő olasz életérzésre vágyunk, és fesztiválozni támad kedvünk, akkor augusztus 16-án legyünk ott az olaszországi Siena városában, ahol az úgynevezett Második Palio (Palio dell'Assunta) fesztivált rendezik meg.

A sporteseményt 1644 óta tartják a városban minden évben ilyenkor, és az egyik legautentikusabb olasz sportversenynek számít. A versenyen Siena 17 városnegyedének bajnokai vetélkednek egymással, és bár a hajsza csak 90 másodpercig tart, a győztes dicsősége és a versenyt megelőző vigasságok egy évre feltöltik a lakosokat energiával. A fesztivált több ezren látogatják, itt nincs pihenés, mindenkinek forr a vére az izgalomtól.

Piran főtere a kikötővel szembenForrás: Travelo.hu

Alternatívaként erre a szenvedélyes olasz rohanásra, ott van Szlovénia tengerparti része, ami egy pár órás buszúttal elérhető Budapestről. Egy vonalra felfűzve meglátogathatjuk Koper, Izola, Portoroz és Piran tengerparti városait, ahol tengerillatú nyugalom és a velencei gótikus stílus szépsége uralkodik. Illatozó haléttermek és kicsiny hajó múzeumok, privát naplementék és hosszú esti séták, hatalmas templomok, ringatózó színes csónakok és tökéletes panoráma. Ha ilyen élményekre vágyunk, ezen a szakaszon nem kell helyszínt választanunk; az egymástól szinte karnyújtásnyira épült városkák mindegyikében megtaláljuk őket.

Túrázás a kastélyoknál, partizás a karibi fejdíszek között

A hangos és tömegek által látogatott Dublin helyett legközelebb válaszuk a kisebb, de sokkal szebb természeti környezetbe pottyantott Galway városát, ahol a 1,5 millió éves látogató sokkal jobban eloszlik, mint a fővárosban a 6 millió.

Galway egyébként annak ellenére, hogy kisebb, mégis kozmopolita és energikus hely, ahol az egyetemistáknak és a művészeknek köszönhetően mindig pörög az élet. Ha itt kötünk ki egy nyaralás alkalmával, ne felejtsük otthon a túracipőt, mert a város körüli vidéket felfedezésre teremtették. A közelben találják az Aran szigeteket és Connemara földdarabját is, illetve a filmbe illő Dunguaire kastélyt is a Galway-öböl partján.

2015-ös fotó az egyik gyönyörű résztvevőrőlForrás: Chris Mole / Shutterstock.com

Az írországi természetjárás után átugorhatnak Londonba is egy kis multi-kulti fesztiválozásra, ugyanis augusztus 24-től 26-ig a főváros Notting Hill negyedében karnevált ülnek a helyiek. A színes és illatos Notting Hill Karnevál háromnapos ünnepségén London karibi közösségeit ünneplik. Ezt tartják Európa legnagyobb utcafesztiváljának, mivel évente majdnem két millióan vesznek részt rajta előadőként, táncosként, zenészként és szakácsként. A brit filmekből is ismert városnegyed utcái ezeken a napokon megtelnek a karibi örökség minden részletével, ételekkel, táncokkal, zenével, kavargó felvonulásokkal és csodás kosztümökkel.

Andalgás a barlangban és bársonyos források mentén

Ha kimozdulnánk a szabadba, de nem szeretnénk teljesen magunk mögött hagyni a civilizációt, akkor Lillafüred és környéke jó választás lehet egy késő augusztusi kiránduláshoz. Nem mondjuk, hogy itt semmit nem érezni majd az izzasztó melegből, ami ezen a nyáron végigsöpört az országon, de a Szinva patak völgyében, a hatalmas lombkoronák alatt mégiscsak elviselhetőbb a hőség.

Forrás: Barvista / Shutterstock.com

Lillafüred Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, és közigazgatásilag Miskolc része. Nagyon jó adottságokkal büszkélkedő hegyvidéki üdülőhely, ahol sok látnivaló, túraútvonal, kalandpark, barlang és persze csónakázási lehetőség vár ránk.

Mikor mi ott jártunk, a Palotaszállón és környékén kívül a Szent István-barlang tette ránk a legnagyobb hatást. A környék legnagyobb cseppkőbarlangját 1931 augusztusában adták át. A vezetőnk szerint az 1043 méter hosszú barlangban szinte meg sem lehetett mozdulni a ceremónia idején, annyian voltak kíváncsiak az új látványosságra.

Bár a megnyitása óta üzemszerűen mutatják be a nagyközönségnek a járatokat, a barlang még ma is gazdag látványos és fejlődő cseppkövekben. Legnagyobb képződménye – ami a korszerű, 2014-ben megújult LED-es fényforrások fényében még varázslatosabbnak tűnik – a Kupola-csarnokban található Megfagyott vízesés, ami a mennyezettől kezdve a talpig borítja a falat, nagyjából 20,15 méteres felületen. De az álló cseppkövek között felfedezhetjük Jancsit, Juliskát és egyéb mesefigurákat is, illetve a Szent István-barlang természetes bejáratát a Kutya-lyukat is, mely a hegyoldalban a völgytalp felett nyílik.

Így jól láthatók a méretekForrás: Shutterstock.com

A barlangba sokszor érkeznek iskolás csoportok egy kis tornára és pihenésre, ugyanis a barlang kúraszerűen légúti betegségek gyógyítására is alkalmas. De aki vezetett túrán járná végig a Nagyterem, a Kilátó és a Színházterem 170 méter hosszú szakaszát, az a nyári időszakban (április 1-től szeptember 30-ig) naponta 9-től 17 óráig csatlakozhat a 30 perces sétákhoz. A teljes árú belépőjegy 1500 forint.

A barlangból felérve hosszabb-rövidebb túrákra is indulhatunk. Közülük az egyik legkedveltebb az a 12 kilométeres táv, ami Lillafüredről indul, és érinti a Bársonyos-forrást, a Száraz-Szinvát, Bükkszentkeresztet, a Hősök-kútját, a Kisdéli sípályát és az Orosz-kutat. A táv során 380 méter szintemelkedésre kell számítani, de a látvány megéri a rászánt energiát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek