Nem lehet többé papírbelépőt váltani a pekingi Tiltott városba

Nem lehet többé papírbelépőt váltani a pekingi Tiltott városba

Nemrég írtunk arról itt a Travelón, hogy hatalmas digitalizálásba kezdett Peking, és ezzel gyakorlatilag a Palotamúzeum teljes gyűjteményét hozzáférhetővé tette a nagyközönség számára. A közismertebb nevén Tiltott Városként ismert épületegyüttes működtetője tavaly nyáron állt össze Kína legnagyobb internetes szolgáltató vállalatával, a Tencenttel, hogy különböző interaktív alkalmazásokkal tegye élvezhetőbbé a múzeumi remekekkel való ismerkedést.

Innentől pedig nem volt nehéz megjósolni, hogy előbb vagy utóbb kompletten megszüntetik majd a papír alapú prospektusokat és belépőjegyeket, és teljesen áttérnek egyrészt az online váltható, másrészt az okoseszközökön bemutatható jegyekre - amivel egyébként már jó néhány éve próbálkoznak. És így is lett.

Fotó: Emad Aljumah / Europress / Getty

 

A napokban jött a hír, hogy október másodika óta már tényleg csak így lehet QR-kóddal szkennelhető belépőt venni. Akik ezt nem teszik meg előre, azoknak a múzeum személyzete segít abban, hogy mobiltelefonjukkal a helyszínen vehessék meg a jegyet. Ám azon idősebb turistákra is gondoltak, akik nem ismerik ki magukat az online vásárlás birodalmában - ezért kérésükre a személyzet vásárolja meg a jegyet. Ez egyébként akkor is működik, ha mondjuk véletlen nincs valakinél okostelefon. A múzeum ezzel a turistáknak akar kedvezni, akiket így megkímélhetnek a sorban állástól, miközben továbbra is érvényben tartja azt a rendelkezését - amit 2015 nyarán vezetett be -, miszerint egy nap csak 80 ezer látogatót enged be termeibe a kellemetlen túlzsúfoltság elkerülése érdekében - írja a ChinaDaily.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek