47 év után újranyitják Írország legmagasabb körtornyát

  A dublini Glasnevin temetőben található O'Connell tornyot valaha azért kellett bezárni, mert megsérült és életveszélyes volt látogatni.

  A körtornyot 1855-ben építették Daniel O'Connell politikai vezető emlékére, aki ma is az épület alatt nyugszik – írja a Lonely Planet News. Mostantól újra, egyénileg látogatható.

  Az impozáns torony a Glasnevin temetőt ékesítiForrás: Shutterstock

  Valaha Írország legnagyobb attrakciójának számított az 55 méteres torony, melynek talapzatánál 1971-ben bomba robbant. A helyreállítást 2016-ban kezdték meg, és az 1800-as évekből fennmaradt tervek alapján, illetve akkori módszerek alkalmazásával restaurálták. Nem árt, ha fitten vág neki a látogató a torony megmászásának, mert a csigalépcsőn 198 lépcsőfok vezet a tetejére. Fentről Dublin, Meath és Wicklow városokra, illetve az ír tengerre nyílik kilátás.

  O'Connell kívánságának megfelelően a szívét Rómában temették el, itt a teste többi része nyugszik. A körtorony építését 1854-ben kezdték meg, hét évvel azután, hogy a politikai vezető meghalt. A munkások összesen 16 hónapon át dolgoztak, a körtorony tetejére pedig egy több mint két méter magas kőkereszt került, melyet egyetlen gránittömbből faragtak ki. 

  Az egyéni látogatók délután 1 és 3 között mehetnek fel a toronyba, felnőttek esetén 12 eurós belépti díj ellenében. A jegyhez információs brosúra is jár, mely alapján felfedezhetik az épületet.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!