Digitalizálják a Tiltott Város minden apró darabját

   

  Teljes gyűjteményét digitalizálja és hozzáférhetővé teszi a nagyközönség számára a pekingi Palotamúzeum, közismertebb nevén a Tiltott Város - írja az MTI a múzeumegyüttes igazgatója, San Csi-hsziang bejelentése alapján.

  Fotó: Emad Aljumah / Europress / Getty


  Az egykori kínai császári palotakomplexumban - mint azt egy nappal korábban közölték - 1,862 millió műtárgyat, köztük 1,683 millió "különösen értékes" műkincset őriznek a legutóbbi, 2016 végén befejezett leltározás szerint. A Palotamúzeum relikviái közül eddig 400 ezret fényképeztek le a digitalizáláshoz, de azt tervezik, hogy a múzeumban őrzött összes tárgyat lefotózzák többféle szögből, és a széles nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik a fényképeket, hasonlóan a londoni British Museumhoz, amely egymillió fotót tett közzé saját gyűjteményéről.

  A pekingi múzeum 2015-ben mobiltelefonos alkalmazást indított gyűjteményének bemutatására, ezen minden nap a kollekció egy más-más darabjával ismertetik meg az érdeklődőket. A The Palace Museum nevű angol nyelvű applikáció ingyenesen tölthető le a mobiltelefonos áruházakból.

  A kínai császárok lakhelyéül szolgáló Tiltott Város Palota Múzeumát 1925-ben alapították. 1987 óta az UNESCO világörökségének részét képezi "a Ming- és a Csing-dinasztia császári palotái" néven.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!