Két hely, ahol a levegő tele van szerelemmel – Ide utazzanak februárban!

A Valentin nap már nemcsak egy napra korlátozódik februárban, hanem kitart e rövid hónap minden órájában és percében. A világ legszerelmetesebb városában, Párizsban például tucatjával szervezik a páros sétákat a csokoládé, a romantikus múzeumok, a VIP vacsorák, az Opera és a francia gasztronómia jegyében. Itthon pedig a Balaton partja csábítja magához a szerelmeseket egy-két napra. Össze is gyűjtöttük mindkét hely legizgalmasabb programjait, hogy önöknek már csak választani kelljen, hova utaznak párjukkal kettesben ebben a hónapban. 

Párizsban megszámlálhatatlanul sok program és látnivaló kínálkozik az év bármelyik szakában, de Valentin nap környékén, mintha még ez is megduplázódna. Így aztán nem könnyű kiválogatni a legromantikusabb lehetőségeket. Vannak például a legismertebbek, amik sajnos nagyon sokba tudnak kerülni, ilyen például egy gyertyafényes sétahajókázás vacsorával, vagy egy méregdrága Versailles- túra, amit pezsgőzéssel koronáznak meg, esetleg egy kastélynézés a Loire-völgyében, vagy egy előadás az Operában.

Forrás: shutterstock.com

Persze, ezeknél vannak olcsóbb és emberközelibb lehetőségek is. Ilyen például az a csokoládétúra, amit magunk elképzelései szerint is végigvihetünk – kiválasztva a legjobb csoki boltokkal és cukrászdákkal telepakolt utcákat, de befizethetünk egy kimondottan Valentin napi csokoládétúrára is. A vezetett séta alkalmával nemcsak a legfinomabb és legismertebb édességeket kóstolhatjuk meg, de exkluzív bejárást kaphatunk a régi boltokba, miközben számos érdekes információval is gazdagodhatunk.

Séta a Marais negyedbenForrás: Alexandra Lande / Shutterstock.com

A szerkesztőségben le sem tagadhatnánk, hogy Párizsban az egyik gyengénk a gasztronómia, de ahelyett, hogy egy csillogó, drága éttermet javasolnánk, inkább egy gourmet sétát ajánlanánk a figyelmükbe, mondjuk a Marais negyedben. A történelmi városrészben egymást érik a borbárok és boltok, a kisebb, vagy nagyobb éttermek, illetve itt van a város legöregebb piaca is. Ahogy a csokoládé esetében, úgy itt is mehetnek a saját ízlésük és fejük után, de a nagy titkokat, a legkedvesebb zöldségest, a legfinomabb borokat és kóstolókat a helyi túravezetők mutatják majd meg önöknek.

Párizs legismertebb könyvesboltja, a Shakespeare and Company előtt, a Szajna partonForrás: Kit Leong /Shutterstock.com

Művészetek terén, mielőtt még rátérnénk a legromantikusabb múzeumokra, érdemes elgondolkodni egy párizsi irodalmi sétán. Utazzanak vissza az időben a legnagyobb irodalmi zsenik nyomán. Kezdjék meg az utat a Szajna bal partjának szűk kis utcáiban, kávéházaiban, és hallgassák azt a romantikus dallamot, amit Hemingway, F. Scott Fitzgerald, vagy Oscar Wilde is hallgatott.

Sétáljanak el a latin negyedbe, a St Germain területére, ami szinte semmit nem változott azóta, hogy az előbb említett mesteremberek, a köveiket koptatták volna. A Paris City Vision által kínált irodalmi sétán egy elhivatott és szenvedélyes irodalmárral sétálhatnak el azokra a helyekre, ahol összegyűltek a 19. század romantikusai, a világháborúk elveszett nemzedéke, majd később az 50-es 60-as évek beat generációja.

Ugyanakkor a Louvre és a Musée d'Orsay kihagyhatatlan múzeumok. Valentin napra VIP csomagokat kínálnak, amelyekkel kihagyhetó a sorban állás és a szerelmesek még privát vezetést is kaphatnak – igaz, a hangzavart és a tömeget, akkor sem tudják majd teljesen kizárni. Ha viszont egy kisebb volumenű, de annál szebb kiállítással is beérik, akkor válasszák az Auguste Rodin múzeumot és annak angyali kertjét, ami a művészt is annyiszor megihlette. Ma a szobrász egykori stúdiója a Hotel Biron falai között található, kertje elzárva a város nyüzsgésétől, amely még hideg időben is gyerekkacagással és madárcsicsergéssel telik meg. És persze itt elmélkedik a fák alatt a Gondolkodó, és tárul ki a Pokol Kapuja is.

Aktívan vagy bormámorosan romantikáznának inkább? 

Akkor irány a Balaton! Balatonfüred egyik legkedveltebb téli programja a Szerelmes Füred nevű utcai futóverseny, amit február 17-én rendeznek meg, immár negyedszerre. A jó hangulatú és különleges rendezvényen tavaly óta már nemcsak párok vehetnek részt, azok is futhatnak egy jó nagy kört a páratlan szépségű téli Balaton-partján, akik még keresik az igazit. Nekik egyébként külön egy-egy párkereső futamot is terveznek a szervezők, így a szingli lányok rajtja 10 órakor, a szingli fiúké pedig 10:20-kor kezdődik. A párosok 10:40-kor állnak rajtvonalhoz, az eredményhirdetés előreláthatóan 12:30-kor lesz. A nevezési határidő február 12., nevezni pedig a rundevu.hu oldalon keresztül lehet, ahol a nevezési díjakat és távokat is megtalálják.

Forrás: RunDevu Running Events Hungary / facebook.com

Annak, aki inkább iszogatna és barangolna a párjával futás helyett, a badacsonyi BorBarangolásokat ajánljuk, ami idén 22 szombaton keresztül, február 2. és június 29. között várja az érdeklődőket. Az előző BorBarangolásokhoz hasonlóan kiváló borok, szép tájak és jó ételek találnak egymásra.

Forrás: shutterstock.com

A badacsonyi borászok a pincék rejtekében őrzött legfinomabb boraikat mutatják be, melyeket ínycsiklandó falatokkal és programokkal igyekeznek felejthetetlenné tenni. Idén 17 borászat és 4 étterem több mint 150-féle borát ízlelhetik meg a vendégek. Az estéket a gasztronómiai élmények mellett zenei, kulturális és szakmai programok is kiegészítik.

 A Valentin naphoz legközelebb eső borvacsorát február 9-én szervezik 18 órától Váli Péter Borászatánál, majd február 16. és 22. között minden szombaton 18.00 órától a Laposa Birtokon, illetve 2019. február 23-án szintén 18.00 órától a Villa Tolnay Bor –és Vendégházban. A BorBarangolásokról és vacsorákról a badacsony.com oldalon keresztül lehet érdeklődni.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek