Ezeket a programokat ne hagyja ki, ha idén Franciaországban jár!

Franciaország mindig izgalmas úti cél, még akkor is találni itt érdekességeket, különleges programokat, kiállítás megnyitókat és új éttermeket, ha nem főszezonban érkezik az ember. Vannak évek, amikor szinte tobzódik a lehetőségekben az ország – 2019 pont ilyen lesz. Idén ünneplik a normandiai partraszállás 75 éves jubileumát, a francia reneszánsz születésének 500. évfordulóját, ebben az évben rendezik a FIFA női labdarúgó-világbajnokságot, miközben a Musée d'Orsay-ben Matisse, az Operában pedig Degas képeivel várják a látogatókat.

A Fekete modellek: Géricault-tól Matisse-ig (Black Models: from Géricault to Matisse) című tárlat egy multidiszciplináris kiállítás lesz, mely a művész és a modell közötti kapcsolatra összpontosít. A gyűjtemény darabjai egyszerre mutatják majd be a művészet és az ötlet történetét; a rabszolgaság eltörlésének esztétikai, politikai, társadalmi és faji kérdéseit 1794-től napjainkig. A kiállítást a Musée d'Orsay-ben tekinthetik meg március 26-tól július 21-ig. A tárlatra érdemes online jegyet váltani, így elkerülhető a kígyózó sor kivárása a nyári melegben.

Musée d'Orsay, PárizsForrás: BSIP/GODONG / AFP

Degas az Operában, ez a címe a Musée d'Orsay másik nagy kiállításának ebben az évben. A tárlat képein a párizsi Operaház életre kel Degas ecsetvonásai által, hiszen a festő teljes munkásságának középpontjában ez az épület állt. Felfedezte minden termét, a zenekari ároktól az öltözőkig, figyelte az itt dolgozókat, színészeket, zenészeket, még a rakodómunkásokat is; a festményein pedig a fényekkel, a látószögekkel és a zeneiséggel kísérletezett. A Degas at the Opera tárlatot 2019. szeptember 24. és 2020. január 19. között tekinthetik meg.

A normandiai partraszállás 75. évfordulójára

2019. június 5. és 6. a normandiai partraszállás 75. évfordulóját jelzi majd; azokat a napokat, mikor Normandia partjainál megkezdődtek a harcok Európa szabadságáért és a második világháború lezárásáért. A jubileum ideje alatt – vagyis a nyári hónapokban – katonai parádékra, tűzijáték show-ra, piknik csődületekre, szabadtéri koncertekre és légi parádéra számíthatnak majd.

Etretat mészkőszikláiForrás: shutterstock / Leonid Andronov

A programsorozatot azonban egy különleges megemlékezés vezeti be június 2-től 9-ig, két helyszínen. A Daks over Normandy elnevezésű esemény ideje alatt több mint harminc Douglas DC-3/C-47 Dakota repülőgép (Daks) és több száz ejtőernyős tölti majd be az eget a Caen Carpiquet Repülőtér környékén Normandiában és a Duxford Légibázisnál az Egyesült Királyságban.

A normandiai oldalon június 5-től 9-ig tart majd a parádé, ami a szervezők szerint egyszeri és megismételhetetlen lesz, ugyanis a világ minden tájáról – Skandináviától, Hollandián keresztül, Kanadából, Amerikából és még Ausztráliából – érkeznek majd a Dacota repülőgépek. A második világháborús gépeket a szárazföldön és a levegőben is meglehet majd csodálni. Sőt, június 5-én az angol partoknál 250 önkéntes nő és férfi is beszáll majd egy hatalmas katonai gép gyomrába, hogy átrepüljenek a La Manche csatorna felett, és ejtőernyőikkel, korhű szövetséges katonai ruhába öltözve kiugorjanak azon a történelmi landolási pont fölött, ahol 75 éve tették ugyanezt a katonák.

2017-es megemlékezési ceremóniaForrás: NurPhoto/Artur Widak/AFP

A másik központi programpont az a hivatalos, nemzetközi megemlékezés lesz, amit a landolási partok mentén tartanak majd június 6-án. 2014-ben a 70 éves ceremónián jelen volt Barack Obama amerikai elnök, II. Erzsébet királynő, Vlagyimir Putyin, Angela Merkel és Vilmos herceg is. 

A francia reneszánsz 500. évfordulóját ünneplik Da Vinci-vel együtt

Az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Loire-völgyében nagy lesz a sürgés-forgás idén, ugyanis két évfordulót is ünnepelnek a pazar kastélyokkal teleszórt folyóvölgyben. Az egyik a francia reneszánsz születésének 500 éves jubileuma lesz, amivel pont egybe esik Leonardo da Vinci halálának évfordulója. I. Ferenc francia király 1515-ben kezdődő uralkodásának első évében találkozott Da Vinci-vel, és mivel lenyűgözte az itáliai zseni művészeti és építészeti munkássága, ezért meghívta, éljen Franciaországban.

Loire,völgyeForrás: shutterstock.com/ Lukasz Szwa

A mester 1516-ban hagyta ott Rómát, és beköltözött a Château du Clos Lucé kastélyba, ahol életének utolsó három évét töltötte. Fantasztikus elképzelései, a tökéletes városról alkotott tervei olyan francia épületeket ihletett, mint a páratlan Chateau de Chambord, melynek részletgazdag csigalépcsőjéhez fogható, nincs még egy a világon. Építését 1519-ben kezdték meg. Ez a kastély később olyan reneszánsz csodákra volt hatással, mint a Château de Chenonceau, az Azay-le-Rideau, a Valencay és a Villandry kastélyok.

Leonardo Da Vinci - 500 év zsenialitás című utazó kiállítás még 2018-ban AthénbanForrás: NurPhoto/Giorgos Georgiou/AFP

Az évfordulók ideje alatt részesei lehetnek egy digitális utazó show-nak, egy nemzetközi építészeti versenynek, számos bankettnek és megannyi érdekes kiállításnak. Leonardo művészetével kapcsolatban egy virtuális kiállítást is megtekinthetnek a már említett Chateau du Clos Lucé ódon falai között. A vetített tárlaton megjelenik a mester 17 műremeke és önmaga holografikus mása is. 

Megtetszettek a programok és már utaznának is?

A Ryanair járataival, hetente négy alkalommal ( hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap) utazhatnak Budapest és Párizs-Beauvais-Tilléi repülőtér között. Szintén ezen légitársaság repül Budapest és Marseille útvonalon heti kétszer, kedden és szombaton.

Nantes kikötővárosba a Transavia repül majd 2019. április 7-től, hetente kétszer.

Az easyjet Lyon városába hetente három alkalommal repül kedden, csütörtökön és vasárnap, Párizsba pedig 2019. február 17-től minden nap.

A WizzAir 2019. április másodikától újra indítja járatait Bordeaux-ba, heti kétszer kedden és szombaton, illetve Nizzába hétfő, szerda, pénteken.


Eldorádó és Giacometti is látogatást tesz az országban

Míg a Centre-Val de Loire régió székhelye, Orleans és Tours városa is a francia reneszánszot ünnepli, addig az ország többi részében megy tovább az élet:

  • Március végén, Saint-Etienne városában megrendezik a 11. Nemzetközi Design Biennálét, melynek kurátora az amerikai trendelőrejelző, Lisa White lesz. A biennálét március 21. és április 22. között kereshetik fel.
  • A nagyszabású, kül- és beltéri kiállításokkal, performance-okkal jelentkező Eldorado: Lille 3000 nevezetű rendezvény április 27-től egészen december elejéig várja az érdeklődőket Lille városában. A programsorozaton belül láthatnak majd kortárs művészeti kiállításokat, installációkat, zenés-, táncos előadásokat és óriásbábokat is.
  • Lille emellett egy másfajta programot is kínál majd 2019-ben. A Modern és Kortárs Művészeti Múzeumban március 13-tól június 11-ig látható lesz Giacometti retrospektív kiállítása, ahol több mint 150 remekművet tekinthetnek majd meg a látogatók.
  • A sportrajongók bizonyára már tudják, hogy idén Franciaországban rendezik meg a FIFA női labdarúgó-világbajnokságot. A meccseket június 7-től július 7-ig, kilenc városban tartják. A kilenc fogadó stadion közül hat a legismertebb francia városokban található: Grenoble, Le Havre, Montpellier, Nizza, Reims és Rennes; így egy meccs, akár egy városnézéssel is összeköthető.
  • Montpellier elegáns városa szintén megújul 2019-ben. Az év második felében megnyitják ugyanis új kortárs művészeti központjának, a Le MoCo kapuit.
  • És végül egy kis közlekedési hír: a francia Riviéra fővárosát, Nizzát májustól októberig New York-ból is el lehet majd érni közvetlen járatokkal a La Compagnie légitársaság járataival.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek