Újra megnyílt a legendás történetű szálloda Párizsban

Négy év után újra megnyílt csütörtökön a Szajna bal partján fekvő egyetlen párizsi luxushotel, a történelmi Lutetia, a francia főváros egyik emblematikus épülete, amelyet 200 millió euróért (65 milliárd forint) restauráltak - írja az MTI.

Az art déco stílusú fényűző szállodát 1910-ben emeltette a Le Bon Marché luxusáruház tulajdonosa, a Bouciaut család, hogy a tehetős vásárlók az áruház közelében is megszállhassanak. Az évtizedek során kultikussá vált épületben töltötte nászéjszakáját Charles de Gaulle és felesége, Yvonne, és megfordult benne sok más híresség is, köztük Joséphine Baker, Jean-Paul Sartre, James Joyce, André Gide, Ernest Hemingway, Samuel Beckett, Juliette Greco vagy Gérard Dépardieu.

Forrás: Hotel Lutetia Paris / Facebook

A szálloda története sokkal változatosabban alakult, mint ahogy azt az építettők elképzelték. Jeles értelmiségiek találkozóhelye lett, de itt gyűltek össze 1935-től Hitler száműzetésben élő ellenfelei is, a náci megszállás alatt a német katonai hírszerzés, az Abwehr főhadiszállása működött benne, a világháború után a koncentrációs táborok visszatérő túlélőinek lett az átmeneti szállása. A legendás épületet 2010-ben az Alrov izraeli csoport vásárolta meg, amely Jean-Michel Wilmotte építész vezetésével újíttatta fel és modernizáltatta a Lutetiát.

A befektetők igyekeztek megőrizni a szálloda sajátos, bal parti hangulatát, így a 800 eurós átlagos szobaár is alacsonyabb, mint a Szajna jobb partján fekvő luxushoteleké. A Lutetie egyelőre négycsillagos szállodaként kezdte meg működését, de el akarják érni az ötcsillagos minősítést. Az új tulajdonos a felújítás előtti évi 30 millió eurós árbevétel megduplázását tervezi.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek