Badacsony környéki falatozók, ahol az asztalhoz panoráma vagy egy jó kis sztori jár

Badacsony környékén már az éttermek és a kisebb panziók is berendezkedtek az őszi, téli szezonra, hogy megmutassák, szállást, boros programokat és jó falatokat nem csak két strandolás között lehet találni. Mikor október közepén arra jártunk, mi például kéményseprő-dinasztia emlékeit őrző borászokkal és egy szigligeti villának új életet adó fiatal párral is beszélgettünk - történeteiket pedig már csak azért is jó volt hallgatni, mert nagyon hisznek abban, amit csinálnak. Cikksorozatunk negyedik részében róluk olvashatnak.

Bonvino, ahol a szőlőt terápiaként használják

És tényleg nemcsak hangulatjavítóként, külsőleg is! Mert évszaktól függetlenül a Balaton környékén is van néhány olyan hotel, amely külsősként is fogad vendégeket kisebb-nagyobb wellnessrészlegében, ahol különféle testkezelésekkel jutalmazhatják meg magukat azok, akik végigtúrázták a napot. Ilyen Badacsony központjában a VinCE Magazin által 2017-ben a legjobb borhotelnek megválasztott Hotel Bonvino is, ahova például wellnesszezni a mellette fekvő Neptun Panzió vendégei is átjárhatnak. A Bonvino borhotelként ugyanis még ezt a részlegét is szőlőre építi: szőlőmagolajjal és meleg badacsonyi lávakövekkel masszíroznak, speciális összetételű arcpakolásukba pedig chardonnay-kivonatot csempésznek, amit a nagyobb kozmetikai márkák például bőrfiatalító hatása miatt használnak. Bátran próbálják ki mindkettőt, ha egy kis luxusra vágynak.

Badacsony egyetlen négycsillagos wellnesshotelje, ahol nemcsak a szálloda vendégei használhatják a spa részleget. Az utcáról is bárki betérhet egy délutáni csobbanásraFotó: Hotelbonvino.hu

 Badacsony egyetlen négycsillagos, borwellnessre berendezkedett szállodája különböző hangulatú szobákban várja az arra járókat, akiknek külön borvacsorákat és pincelátogatásokat is szerveznek. Ha azonban önök inkább szabadtérre vágynak, induljanak a közeli káptalantóti Liliomkert piac irányába - amelyről korábban itt, fővárosi kistestvéréről pedig itt írtunk - , vagy túrázzanak egyet a pazar Káli-medencében, miközben a környék legszebb borbirtokait is megcsodálhatják. De ameddig jó idő van, mégiscsak az a legjobb, ha bringára pattannak, és úgy indulnak el felfedezni a környéket!

Neptun, ahol egyszerű, de őszinte konyhát találnak

Az előbb már említettük, hogy közvetlen a Bonvino mellett egy kisebb, főleg a fiatalabb, borozni szerető réteget becélzó, Neptun Panzió névre keresztelt helyet is találtunk. Frissen felújított kétágyas szobái mellett, egy családi apartmannal és a Hárskert Vendéglő - egyébként hangulatos terasza mellett - a pinceszintjén kialakított helyiségével igyekszik becsalogatni az arra járókat, még a szezon után is.

Fotó: Neptunpanzio.hu

 "A fine dining-ot keresők a szomszédban (Bonvino - a szerk.) találják meg számításaikat, mi elsősorban a helyi alapanyagokra, házias ízekre, az egyszerű, de minőségi, őszinte konyhára rendezkedtünk be" - fogalmazott Nagy Miklós, a Neptun tulajdonosa, miközben hozzátette, éttermük egyelőre csak a téli időszakban csütörtöktől vasárnapig tart nyitva, de hamarosan a hét utolsó napjaira például kóstolással, ebéddel és jóárasított palackok vásárával egybekötött borpiacokat is szerveznek. Ilyen bor brunch-ra egyébként már a Márton-napi hétvégén is be lehet nevezni. A Neptun Panzió 13 szobája közül néhány az elmúlt hónapokban kapott új külsőt, a vörösbor színű falakat, a színes rejtvénykockás szőnyegpadlót és az ezüstszínű sötétítőfüggönyt talán már a fiatalabb, trendérzékeny borrajongók is értékelni fogják.

Borbarátok, ahol a füstös címkének története van

Amikor a badacsonytomaji Borbarátok Panzió éttermében reggeli kávénkat kortyoltuk, és kiszúrtuk a polcon sorakozó palackok sajátos címkéit, Nagy István a dédnagyapját, Fata Istvánt emlegette. A Mária Terézia idején Magyarországra települt észak-olaszországi kéményseprő dinasztiába született dédnagyapa (fata - boldog, olaszul), a húszas évek végén vette meg az itt elterülő birtokot. Hosszú évtizedekig a szőlőse mellett csak egy hobbipince működött. De a nyolcvanas évek végén már István és testvére "valami nagyobb dologban" gondolkodott. Hétvégi kőműves munkával és ifjúsági hitelből fel is építették a család első borvendéglőjét, majd édesanyjuk eladott kocsijának pénzéből egy pincehelyiséget nyitottak alá. Az újjá alakított borospince után jött a kerthelyiség, "a vendéglátás NDK-s aranykora", majd az újabb hitel, amellyel már egy panziót is fel tudtak húzni. Ma már testvérével ketten a Neptun és a Bonvino hotelnek is tulajdonosai.

Galéria: Borbarátok Vendéglő, Borpince, PanzióFotó: Csikesz Mariann / Travelo

 A kéményseprő családi történetet pedig nem csak dédnagyapja után elnevezett Fata Pincéjükben, de a borospalackok címkéiben is őrzik. A címkék arany és ezüst cseppjeinek grafikája a bor besorolása mellett a négy generációt, a családi összetartozást, a különböző formában elmosódó fekete füst pedig a kormot jelzi. Ilyen aranycseppes, füstös címkét kapott a tavaly Badacsonytomaj Város Borának választott Olaszrizlingje - ami dédnagyapjának is kedvenc szőlője volt -, de éttermének borszekrényében ott sorakozik néhány palack Kéknyelű, Szürkebarát és Rózsakő is, amelyeket ma már fővárosi borbárokból is rendszeresen megrendelnek. Persze ezeket a borokat a Borbarátok vintage jellegű, családi bútorokkal berendezett éttermében elköltött vacsorákhoz is ugyanúgy ki lehet kérni - és a hagyományos balatoni atmoszférájú teraszán egy asztal mellett is bármely őszi délután el lehet kortyolgatni.

Akár háromszori étkezés is kérhető egy borozgatós hétvégéhez
Galéria: Borbarátok Vendéglő, Borpince, Panzió
Csikesz Mariann / Travelo

 Nagy István közeli tervei között egyébként a hotel udvarán egy nagyobb, elkerített játszótér és egy útra nyíló, a környék történetét bemutató, közösségi térként is funkcionáló borbár szerepel, ahol hetente egy-egy meghívott borász vagy kézműves sörgyártó mesélne palackozott tudományáról. Azt mondja, vannak már jó borbárok a tó körül, de a dizájnra még kevesen adnak. Ő például bazalt és nád-dekorral szeretne majd "lelket adni a helynek". Addig is az egyébként kifejezetten otthonos hangulatú panziójuk különböző borfajtákról elnevezett szobáiban dugóhúzókból készített fogassal, gerinckímélő matracokkal és az IKEA-párnamérethez szokott városiaknak kedvezve, különböző párnamérettel várják vendégeiket. Éttermükben pedig hosszú étlappal, kemencében sültekkel, baráti bőségtálakkal és vadételekkel készülnek a korán sötétedő esték vacsoráira.

Villa Kabala, ahol a séf a kabala

Van egy kis helyes étterem Szigligeten, amelynek például saját Mózes-sztorija van. A Szigligeti vártól alig másfél kilométerre, a hegy oldalában száz éve magasodik a Villa Kabala szolid, fehér villaépülete. Egykor Farkas István festő otthona és műterme volt, később évekig vendégházként próbálták üzemeltetni. És bár a nyári szezonok idejére mindig meglátta benne valaki az üzletet, telente egy kicsit mindig mostohagyereke volt Szigligetnek. Amikor pedig végleg elgazdátlanodott, bánatában szépen lassan gyomnövény-dzsungelt növesztett maga köré. Most azonban úgy tűnik, jó kezekbe került. Idén tavasszal egy fiatal pár, Terjék Petra és Fölföldi Péter szabadította meg az üres magánytól és a falait körbenövő méteres gaztól. Felújították a szobáit, a teraszát csinos vendégtérré alakították, a konyháját pedig Farkas Mózesre bízták.

A ház 23 éves séfje Ózdról indult, pályázott az RTL Klub Konyhafőnök című műsorának fődíjára, de csak a gasztro-reality után hívta vissza szülővárosa a Hotel Ózd konyhájába. Végül Petra, aki akkor még a csatorna egyik szerkesztőségében dolgozott, innen csábította fel Szigligetre. És bár a Villa Kabala még csak június óta tart nyitva, néhányan már egyenesen miatta foglalnak itt asztalt. Mózes szívesen kísérletezik, de pontosan érzi a határokat, amit még a vendégek ízlése elbír. A sütőtökkrémlevesével meggyőzött minket, a rakott krumplit pedig úgy gondolta újra, hogy csak a kolbász illatáról ismertük fel, azt is szarvasgomba olajban pirította meg. De tulajdonképpen minden fogást jó ízléssel, fantáziával közelít meg.

Ezt a kis helyes házat kell keresni Szigligeten, ha a Villa Kabalába tartanak
Galéria: Villa Kabala
Csikesz Mariann / Travelo

 Mózes elképzelései szerint szerelték fel a konyhát, Petra vitte kreativitását, Péter pedig - a badacsonyi éttermet is működtető - borász családi vénáját. Mindeközben azon dolgoztak, hogyan tudják a szobáikat megtölteni, amikor az egyébként panorámás teraszuk már nem hívószó. Például télen. Az emeleten hat szobát rendeztek be, abból négynek saját óriásterasza is van, de mindhez külön történetet szőttek a családi borászat palackjai alapján: Házas, Hableány, Hablegény, Kősellő, Vallomás és Naprejtő név alatt. Ezek 8-14 ezer forintért bérelhetők, és olyan villásreggelit adnak a szobák mellé, amelyhez minden alapanyagot a családi mikrogazdaságukban termelnek meg.

Szigligeti kacsacombot bulgurral, vagy sajtos, tökös, spenótos raviolit tessék!
Galéria: Villa Kabala
Csikesz Mariann / Travelo

 És bár a gasztrovonalra sunday brunch-okkal is rácsatlakoztak, következő lépésben szolgáltatásaik közé egy dombtetőn ücsörgős udvari jacuzzival és panorámás szaunával szeretnék behúzni már a wellnesst is. Nagyon várjuk. Az eddigieket látva, szerintünk ezt is klasszul megugorják majd.

+1 Neked Főztem, ahova bármikor érdemes befordulni

Mi Badacsonyból hazafelé tartva tettünk így, és nem bántuk. Remek kis gasztrokocsma ez, egy ősszel is kiülős részleggel, októberi naplementékhez is ideális kilátóterasszal felszerelve. A zánkai Gyógynövény-völgy szomszédságában található Neked Főztemben nemcsak a bútorokat készíttették egy köveskáli asztalossal, de ételeikben is a környező térség alapanyagaira építenek, és egészen komoly bisztrófogásokat készítenek. Ha bármikor erre járnak, és ránk hallgatnak, akár csak egy barackos csokoládés desszert kedvéért is térjenek be, megéri!

Neked Főztem, ahova bármikor érdemes befordulni
Galéria: Neked Főztem Zánkán
Csikesz Mariann / Travelo

 Az egyébként nemcsak nyáron nyitva tartó helyek felkutatásában sokat segítenek a Balaton gasztrotérképei is (legelső itt, utolsó itt), az egyik például a Badacsony-Keszthely tengelyen mozog, kiegészülve a Káli-medencével, Sümeggel és a Somlóval. De bármerre is tartanak a Balaton körül az elkövetkező hónapokban, mindenhol ellenőrizzék a hely nyitva tartását, akár a borbárok vagy éttermek Facebook-oldalán keresztül. Egyébként meg induljanak nyugodtan útnak, szinte mindenhol barátságos helyieket, beszédes borászokat és remek falatokat találnak. Miközben meg olyan nedűkkel is találkozhatnak, amiket máskor sosem tudnának végigkóstolni!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek