Picasso festményére ragasztották a tenyerüket klímaaktivisták

Az Extinction Rebellion aktivista szervezet két tagja az ausztrál Victoria állam nemzeti galériájában található Picasso-festményre ragasztotta a tenyerét, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára – adta hírül a The Guardian, hozzátéve, hogy a festmény nem sérült meg.

Az aktivisták a festményre ragasztották a kezüket, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelemre.Forrás: AFP/Matt Hrkac

A klímavédelmi csoport részéről azt közölték, hogy így sürgetnék a kormányok, nagyvállalatok és intézmények fokozottabb küzdelmét a környezeti katasztrófa ellen. Az akcióról készült videofelvételeken látható, ahogy az aktivisták "Klímakáosz = háború és éhség", valamint "Nem a szénre, nem a gázra, nem az olajra, nem a fakivágásra" feliratú táblákat is feltartanak.

A Mészárlás Koreában című képet Pablo Picasso 1951-ben festette tiltakozásként az Egyesült Államok koreai beavatkozása ellen. A képen egy csoport katona meztelen nőkre és gyerekekre fog fegyvert.

"Gondolnunk kell arra, hogy a szenvedés milyen mértékben válik egyre gyakoribbá, és hogy a tudósok által is előre jelzett társadalmi összeomlás egyszer mindannyiunkat a tűzvonalba sodor" – fogalmazott Tony Gleeson, az őrizetbe vett, majd elengedett aktivisták egyike.

A szervezet szóvivője, Brad Homewood hangsúlyozta: tisztában voltak vele, hogy az akció nem tesz kárt a festményben, mivel az aktivisták a képet borító plexiüvegre ragasztották a tenyerüket. A festményt a párizsi Picasso Múzeum adta kölcsön a galériának. A galéria egyik konzervátora acetonnal távolította el a tüntetők által használt szuperragasztót a festményről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek