Nincs megállás: Ökoaktivisták ezúttal egy Van Gogh-festményt öntöttek le paradicsomlevessel

Épp a héten számoltunk be arról, hogy az Extinction Rebellion aktivista szervezet két tagja az ausztrál Victoria állam nemzeti galériájában található Picasso-festményre ragasztotta a tenyerét, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Tegnap pedig Londonban történt hasonló eset, letartóztattak két ökoaktivistát a Just Stop Oil nevű szervezettől, akik paradicsomlevessel dobálták meg Van Gogh híres Napraforgók című remekművét a Nemzeti Galériában – adta hírül a Daily Mail.

A duó, Anna Holland (20) és Phoebe Plummer (21) két doboz Heinz paradicsomlevest dobott az ikonikus 76 millió font értékű festményre, majd odargasztották a tenyerüket a galéria falára. Közben azt kiabálták: „Mi ér többet, a művészet vagy az élet? Többet ér, mint az élelmiszer? Többet, mint az igazságosság? Egy festmény védelme érdekli jobban, vagy a bolygónk és az emberek védelme?" A tüntetőket a galéria hátsó bejáratánál egy rendőrségi furgonba ültették, és a londoni központi rendőrőrsre vitték őrizetbe. A Nemzeti Galéria megerősítette, hogy a festményt az üvegborítás miatt nem érte kár, kivéve a keretet, amelyen kisebb sérülések keletkeztek.

Az aktivistákat a merénylet után őrizetbe vették és letartóztattákForrás: AFP/Handout

Órákkal később a kampánycsoport más tagjai narancssárga festékkel permetezték le a rendőrség New Scotland Yard főhadiszállásának tábláját a londoni Westminsterben, amiért a rendőrség letartóztatta a tiltakozókat. A Just Stop Oil szervezet azt akarja elérni, hogy az Egyesült Királyság ne importáljon több olajat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek