Sós tengeri szél járja át Európa idei kulturális fővárosait

Nagyon izgalmas települések lesznek idén Európa Kulturális Fővárosai: az ír Galway és a horvát Rijeka. Két tengerparti város, ahova alapvetően akkor is bármikor elmegyünk, amikor épp nem zajlik egyik helyen sem egy sor különleges program. 2020-ban azonban az írek és a horvátok még a szokásosnál is jobban felpörgetik majd a helyi eseményeket.

Az írek hullámokat kavarnak

A smaragdzöld lankák országa ad otthont Európa egyik következő kulturális fővárosának. Az ír Galway 2020-as programjának legfőbb célkitűzése két szóban fogalmazódik meg: Making Waves, melyet leginkább úgy fordíthatunk, hogy „keltsünk hullámokat". Azt szeretnék, ha ez az év nyomot hagyna az emlékezetben, ha új utak és gondolkodásmódok felé nyitnának a programokon résztvevők, és ha új kapcsolatok születnének. A cél a kreativitás fokozása egy olyan városban, amely már most is Írország egyik kulturális központja.

Galway nagyon gazdag programkínálattal készül, amibe tágabb értelemben szinte az egész országot bevonják, mivel a helyi értékek mellett az egész ír kultúra sokszínűségét is szeretnék megmutatni a világnak. A programok nagy része ingyenes lesz, és sokszor egészen meghökkentő helyszíneken rendezik meg azokat. Az átláthatóság kedvéért négy nagy csoportba osztották be mindet, amelyek időrendben követik egymást, és egy-egy jellegzetes ír ünnepkörhöz kapcsolódnak.

Imbolc

Vagy ír eredetiben „imbolg" a február 1-ét megelőző este kezdődik a kelta ünnepkörben: a tél végét, a tavasz közeledtét jelzi, az egyre növekvő fényt ünnepli. A 2020-as programsorozatból ide kerültek mindazok az események, melyek február elejétől áprilisig zajlanak. Február 1-8. között lesz a nyitó ünnepség Galwayben, majd egymást érik, illetve egymással párhuzamosan is zajlanak az események.

Hope it RainsForrás: Jan Stri/Shutterstock

Bemutatják például a Song of the Sea című, ír mitológián alapuló szépséges animációs filmet, március 8-án a világhírű írónő, Margaret Atwood közreműködésével ünneplik a nőnapot, és Cellisimo címen egy csellófesztivált is rendeznek április 25. és május 3. között. A számos egyéb kiállítás és előadás mellett pedig van egy nagyon szokatlan, és nagyon kedves ötlet is, a Hope it Rains, azaz "Reméljük, esni fog" melynek lényege, hogy az emberek ne panaszkodjanak az esőre, hanem szeressék azt. Vizes játékok, installációk és művészeti ötletek segítik a gondolkodásmód átalakítását.

Bealtaine

A májustól júliusig tartó időszak elnevezése a május 1-jei ünnepre utal, amikor hatalmas máglyákkal ünneplik az év napos, meleg időszakának beköszöntét. A kulturális projektek legfőbb hívószava is a családdal és barátokkal töltött idő, a bulik, a meleg és a jó idő.

A birkák az ír hagyományok fontos részét képezikForrás: MNStudio/Shutterstock

Június 27-én lesz például a Fun Run, ami egy ötórás program. Ez idő alatt az előadóművész Tristan Meecham egy futópadon fogja lekocogni a maratoni távot, míg mellette a színpadon lelkesítő előadások követik egymást. A Project Baa Baa is nagyon érdekes lesz, ez ugyanis az írek egyik jellegzetes háztáji állatát, a birkát helyezi a középpontba; a teljes Bealtaine alatt zajlanak majd a témához kapcsolódó programok. Lesz egy zenei fesztivál is, a Fever Pitch, mely ugyancsak tavasszal fut – és többek között a UB40 is fellép rajta –, de olyan különleges alkotásokat is láthat a közönség, mint például John Gerrard mező közepén álló tükörpavilonja.

Lughnasa

Augusztustól októberig tart a szüret és a betakarítás időszaka, az elnevezés pedig egy kelta arató ünnepre utal. Az időszak egyik kiemelt eseménye az augusztusi Wires Crossed lesz. Ennek keretében 400 különböző korú és nemű ember sétál majd kifeszített köteleken a River Corrib és a Claddagh Basin fölött, összesen 2020 percen keresztül.

Galway utcáin mindig van egy kis nyüzsgésForrás: C.Echeveste/Shutterstock

A ragyogó augusztusi éjszakákat ünneplő Cie Carabosse Fire Garden, azaz "Tűzkert" elnevezésű alkotása egy elhagyatott, romos kolostorban kap helyet: itt a látogatók minden este egyórás fényjátékot láthatnak az egykori szent terekben. A Breaking Bread októberben lesz, és ahogy a címe is jelzi, valóban kerül kenyér is az asztalra. Meg még sok egyéb is, mivel ez egy igazi, multikulti esemény, ahol sok és sokféle étel, ital, zene és tánc lesz egyidőben.

Samhain

Az elnevezés a kelta ünnepre utal, mely október 31. estéjétől november 1. reggelégig tart. Sok más néphez hasonlóan ebben az időszakban a kelták is a túlvilággal valós kapcsolódást ünnepelték, ekkor ugyanis a mítoszok szerint szabad volt az átjárás a holtak és az élők világa között.

A novembertől januárig terjedő programidőszakot jelöli a Samhain, vagyis ez már a kulturális év lezárása. Mivel ez a legsötétebb időszak ezért a programokban is visszaköszön némileg a gyász, az emlékezés és egy kis misztikus vonal. Megemlékeznek például Galway elveszett gyermekeiről, míg az Otherworld című előadás tűztáncosokkal hívja életre a Halloween kelta hagyományait. A Waterlicht fényjátéka a víz erejéről és fontosságáról mesél, miközben felhívja a figyelmet az egyre emelkedő tengerszint veszélyére is, a záró esemény pedig januárban lesz – ekkor is a fény ezerszínű ragyogása tölti be Galway utcáit és házfalait.

A Sokféleség kikötőjében mindenkit tárt karokkal várnak

Az ír Galway a horvát Rijekával, azaz Fiuméval osztozik 2020-ban Európa Kulturális Fővárosának címén. Méretében, lakosainak számában és elhelyezkedésében is nagyon hasonló egymáshoz a két város, mivel Galway és Rijeka is a tengerparton található. A horvát településen is megvan az a kulturális sokszínűség, ami az ír várost jellemzi, ennek is köszönhető, hogy az év során a Port of Diversity, azaz a "Sokféleség kikötője" néven futnak majd a kulturális programok. Ezzel egyúttal azt is szeretnék kifejezni, hogy tárt karokkal várják a városba érkező látogatókat, mivel ezzel is csak színesebbé válik a helyi szociális és kulturális élet.

A horvátok nem időrend szerint csoportosították a programokat, hanem egy-egy hívószó mögé rendelték be azokat. A szervezők csak Flagship-nek, azaz zászlóshajónak hívják a hét témakört, melyek a 27 Neighbourhoods, Times of Power, Dopolavoro, Kitchen of Diversity, Children's House, Lungomare Art és Sweet & Salt nevet kapták – az alábbiakban ezekről olvashatnak bővebben.

A jövő ma kezdődik

A Children's House, vagyis a "Gyerekek Háza" egy nagyon is életszerű felvetésre keresi a megoldást. Miként lehet megőrizni Európa és a város kulturális sokszínűségét, hogyan lehet mindezt átmenteni a jövőbe? Hát úgy, hogy a következő generációt, azaz a gyerekeket is bevonják az alkotófolyamatokba, ezért a Rikard Benčić komplexumban lévő Brick House-ban rengeteg olyan programot szerveznek, melyek közös mottója az lesz, hogy „Velük, nem csak nekik", amely aláhúzza az események interaktív jellegét.

Közös kulturális programokForrás: wavebreakmedia/Shutterstock

Szintén a jövőre koncentrál a Dopolavoro témaköre is, mely a munka, egészen pontosan az ipari, termelő jellegű munka és a művészet kapcsolatát boncolgatja. A szervezők számtalan művészt hívtak meg egész Európából, hogy performanszok, bemutatók és utcai előadások formájában reflektáljanak a két ellentétes pólus között feszülő kontrasztra, melyek között talán nem is akkora az ellentét, mint gondolnánk. Mégis marad a kérdés, hogy a munka lélektelen, szürkeségbe forduló robot, vagy inkább teremtő erejű alkotófolyamat?

28 tagállam és rengeteg ennivaló

A Kitchen of Diversity a Port of Diversity elnevezésre is visszacsatol, mivel a programok itt is a különbözőséget ünneplik, sőt, örömmel fogadják. A "Változatosság konyhájában" ráadásul enni és inni is lehet, ez a két tevékenység pedig a legtöbb szociális esemény alapja. A Museum of Modern and Contemporary Art ad otthont a konyhának, mely nemcsak az európai másságot élteti, de nagyon komolyan foglalkozik a migráció kérdésével is. Bizonyos értelemben talán itt lesz a legteljesebb az élményszerzés, mivel a művészet itt valóban a látogató minden érzékre hat, az ízlelést is beleértve.

És még egy nagyon érdekes projekt, mely a különbözőség és a hasonlóság kérdését járja körül. A 27 Neighbourhoods 27 helyi közösséget hoz össze 27 európai, de nem horvátországi közösséggel. Ezek a környékbeli települések fesztiválokat szerveznek, illetve helyet adnak több, a kulturális év folyamán zajló eseménynek is. A szám természetesen nem véletlen, hisz az Európai Uniót 28 tagállam alkotja, és a 28. a sorban épp Horvátország lett, mikor 2013-ban bekerült az Unióba.

Édes és sós vizek találkozása

A Times of Power a város utóbbi száz évének hihetetlenül mozgalmas éveiről mesél. A 20. század folyamán Rijeka hét különböző államalakulathoz tartozott, az idei év ide vonatkozó programjai pedig a hatalom természetéről és hatásairól számolnak be. Bár rengeteg változóval lehetett számolni az elmúlt száz évben, van, ami mindig ugyanolyan maradt. Vagy mégsem? A városon átfolyó Recsina vize itt találkozik a tengerrel, erről kapta nevét a témát feldolgozó Sweet & Salt programsorozat, mely a folyópartot a város részeként amolyan kulturális, urbánus térként értelmezi, ami fontos részét képezi az épített városképnek is.

A folyópart RijekábanForrás: xbrchx/Shutterstock

A Lungomare Art projektje viszont már a városon kívülre is elvisz. Ennek keretein belül a látogatók tíz helyszínen nézhetik meg kortárs alkotók munkáit, többek között a városi halpiacon, de Krk és Rab szigetén is. Az alkotások célja itt is az, hogy a helyi közösségeket és a látogatókat összehozza a művészet segítségével, azaz pontosan azzal a céllal, amiért az egész összművészeti programsorozat létrejött.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek