Özönlenek a rajongók az északír Westerosba

 

Hölgyeim és uraim, kamerákat előkészíteni! Ezen a helyen ült Kit Harington valaga!  

Ilyen frappáns és laza mondatokkal operál Eric Nolan, egy túravezető a sokból, aki Észak-Írországban rárepült a Trónok harca tematikára. Ez nem is csoda, sok jelenetet forgattak az országrészben, és a Guardian beszámolója szerint emiatt egyre jobban ömlenek a turisták ide. És a középkorias fantasysorozat záró évadja még csak április közepén várható.

A fent idézett mondat egy olyan idegenvezetésen hangzott el, amit a Tollymore-erdőben tartottak, miközben brit, német és amerikai turisták ámultak egy fára. Nolan tehát ilyen túrákat vezet, Dublinból hozza a turistákat és mutatja nekik egy tableten, Jon Snow (őt játssza Harington) melyik tuskóra ült le a forgatáson.

Az egynapos túrában persze van várkastély, farkasszerű kutyák, fegyverutánzatok is. A Trónok harca bázisa látszólag kifogyhatatlan, csak Amerikában 30 millióan követik a sorozatot, így nem csoda, ha az (észak)írek rárepültek a témára. Évente fanok tízezrei zarándokolnak el ezért az Ír-szigetre, ők évi 30 millió font (11 milliárd forint) pénzt hagynak itt. A sorozatot futtató HBO egyébként hivatalos megállapodást is kötött az ír turisztikai hivatallal.

észak-írország, tollymore park, bejárat, trónok harca, forgatási helyszínForrás: Shutterstock/The Escape of Malee

Olyan attrakciókat is találni, mint az Ulsteri Múzeumban lévő, 77 méter hosszú Trónok harca faliszőnyeg, amit a híres bayeux-i kárpit mintájára készítettek el (sőt vele együtt is ki fogják állítani).

Mindenesetre sok rajongó kosztümben jön a túrára, amit az őket olykor jóindulatú eszelősnek tartó Nolan is megérthet, hisz statisztált a sorozatban. Olyan is akadt Nolan szerint, aki itt kérte meg választottja kezét.

Felmerül a kérdés, aggódnak-e helyben azért, mert a sorozat idén véget ér? A válasz nem, hisz tervben van egy előzménysorozat forgatása, a nagyobb forgatási helyszínek és díszletek köré pedig turisztikai központokat terveznek. Arról nem is beszélve, hogy az évek alatt a Gyűrűk Ura vagy a Harry Potter forgatási helyszínei se koptak sokat, ha a látogatottságot nézzük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek