Furcsa szerkezetekkel az oldalán vetett partra a víz egy busát a Balatonnál

A Pecaverzum az egyik olvasójától kapott fényképeket, amelyek augusztus 3-án, szombaton készültek a siófoki kikötőben. F. Róbert szerint a döglött hal körübelül 6-7 kilós lehetett, és mindkét oldalán látható volt a különös eszköz.

A fényképekről a Facebookon is vita indult el, a horgászok csak találgattak, de senki sem tudta, mi lehetett a busa hátára erősítve. A Pecaverzumnak sikerült kiderítenie a szerkezet eredetét: megbízható és két helyről megerősített információik alapján a busán egy műholdas jeladó látható.

Úgy tudják, hogy a szerkezet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központja (HAKI) és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) közös projektjének részeként került rá a halra tudományos céllal.

Információik szerint közel negyven jeladót szereltek fel balatoni busákra az elmúlt években. Egyébként egy tavaly végzett kutatáskor nem tudták igazolni az inváziós hal szaporodását. Pontosan ezért lehet, hogy kisebb példányokról nem is érkezik jelzés, csak nagyméretű halakról. A jeladókon elméletileg egy azonosító szám és egy telefonszám is látható. Aki hasonló szerkezettel felszerelt busát talál a Balatonnál, hívja a megadott számot, vagy értesítse a halőröket.

A fehér busát ábrázoló címlapfotó: TDK / Wikipedia 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek