Négy év kellett ahhoz, hogy mesterséges eső hulljon Dubajra

Az Egyesült Arab Emírségek saját mesterséges esőt készített felhőkbe repülő drónok segítségével, hogy legyőzze a tikkasztó, 44 Celsius fokos hőséget. A „hamis esőt" állítólag olyan dróntechnológiával hozzák létre, amely a felhőkön belül elektromos töltéseket állít elő annak érdekében, hogy azok összetapadjanak, és vizzé alakuljanak. Ez a siker része az ország csapadékhiányának megfékezésére irányuló folyamatos erőfeszítéseknek, mivel ott átlagosan mindössze 100 milliméter eső hullik évente. Normál esetben hőség tombol, de nézzék, ezúttal mekkora eső zúdúlt a térségre!

Az Egyesült Arab Emírségek Nemzeti Meteorológiai Központja tett közzé először videofelvételeket még vasárnap az erős záporokról, amelyek azt mutatták, hogy a technológia sikeresnek bizonyult. A Reading Egyetem tudósai vezetik a projektet, Maarten Ambaum professzor pedig elmondta, hogy amikor a cseppek összeolvadva elég nagyok lesznek, akkor esőként hullanak le.

A köd szintén ritka időjárási jelenség DubajbanForrás: ashish Laddha/Pixabay

A technológia sikere évekkel azután következett be, hogy az Egyesült Arab Emírségek 2017-ben 15 millió dollárt fektetett kilenc különböző eső-előállító projektbe – írja az Evening Standard.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek