Online vadvilág a hálószobánkban

Minden évben óriási hír, amikor egy-egy hírnevesebb gólya hazatér a fészkébe. Sokan webkamerán keresztül is követik az ehhez hasonló eseményeket, és valódi boldogságot éreznek, amikor az üres fészekbe egyszer csak beröppen a dél felől érkező házigazda. Most, hogy a legtöbben maximum a házzal szemben lévő fák madarait, vagy az utcán sétáló kutyákat tudják szemmel tartani, talán még fontosabb látni, hogy az élet nem állt le, és, hogy a tavasz minden karanténtől függetlenül közeledik. Mutatunk néhány olyan webkamerát, ahol önök is sok-sok állat mindennapjait követhetik nyomon – és nem csak itthon, hanem szerte az egész világon.

A kerecsen család és Zokni, a rozsdafarkú

Magyarországi webkamerán lehet nyomon követni egy ragadozómadár-család életét. A dolog érdekessége, hogy egy műfészekről, vagy még inkább költőládáról van szó, amelyet egy nagyfeszültségű távvezetékoszlopra helyeztek ki. A ládában a kihelyezése óta minden évben valamilyen ragadozómadár-faj fészkel benne, idén egy kerecsensólyom pár lelt itt otthonra. A folyamatos élő közvetítés során nyomon lehet követni Csenge és Hunor hétköznapjait – a jelen állás szerint Csenge már négy tojás fölött őrködik. Blog is tartozik a webkamerához, itt a üzemeltetők folyamatosan beszámolnak a legfontosabb fejleményekről, legyen az egy szükséges karbantartási munka, vagy épp egy újabb tojás megjelenése a fészekben.

A kép illusztrációForrás: Bappa Pabitra/Shutterstock

A gemenci erdőben lévő fekete gólya fészket megfigyelő webkamerát valószínűleg nagyon sokan ismerik. Itt is folyamatosan nyomon lehet követni a gólyapár életét. A korábbi eseményekről is lehet tájékozódni, az oldal szerkesztői pedig néhány mondatban rögzítik is a fontosabb történéseket, ha valaki esetleg lemaradna.

A kép illusztrációForrás: Mingo123/Pixabay

Ezen a gyűjtőoldalon rengeteg lehetőséget listáznak. Itt 10-11, vagy esetenként több élő adást is lehet nézni: a fekete gólyák mellett például Bodzát, a széncinkét Budapesten, macskabaglyot Szokolyán, búbosbankát Debrecenben, gyöngybaglyot Görbeházán, vagy egy Zokni nevű rozsdafarkút Veszprémben.

Egész nap ingyen lehet az állatkertben

Szét lehet nézni a hazai állatkertekben is. Nos, igen, ezt most élőben nemigen tehetjük meg, online viszont sokkal több helyre jutunk el, mondjuk egy órán belül, mint ha kocsival szeretnénk bejárni a különböző helyszíneket. Hogy mire gondolunk? Például arra, hogy több kamera van a budapesti és a Pécsi Állatkertben, illetve a Szegedi Vadasparkban. Ezek nincsenek a szomszédban, a webkamerák segítségével viszont egy nap láthatjuk például a fókákat és a fehér oroszlánokat. Az élmény nyilván egész más, viszont sokkal nyugisabb, biztonságos, és az sem utolsó szempont, hogy teljesen ingyen van.

A Fővárosi Állat-és Növénykertben három kamerán lehet követni több állat életét. Az egyik kamera a szavannakifutót mutatja, itt orrszarvúakat, zsiráfokat és antilopokat láthatunk, a második kamera az elefánt kifutót mutatja, míg a harmadikon a fóka medencében úszkáló állatok életét követhetjük figyelemmel.

A kép illusztrációForrás: Brandon Alms/Shutterstock

A Pécsi Állatkertben fókáinak életébe is bepillanthatunk, itt roppant egyszerűen FóKamerának hívják az adást, ahol Donka és Bonifácvízi mindennapjait követhetjük nyomon.

A Szegedi Vadasparkba több kamerát is felszereltek, így a szibériai tigris, a kis fehér oroszlán, a zsiráfok és a szürke farkasok kifutóját is megfigyelhetjük a monitoron keresztül, és aszerint válthatunk a különböző helyszínek között, hogy épp hol történik valami érdekes.

A cuki, a különc és a ragadozó

Külföldi webkamerákból fantasztikus mennyiséget találunk, és ez ráadásul az a műfaj, melyhez nem is nagyon szükséges idegennyelv-tudás. Valójában tényleg csak annyit kell eldöntenünk, hogy milyen állat az, amit szeretnénk bevinni a nappaliba – persze csak átvitt értelemben -, egy kattintás, és kész. Már nézhetjük is a szurikáták bolondozását, vagy épp egy elektromos rája lusta lebegését.

Az amerikai San Diego-i állatkertben választani lehet az élő adás, vagy esetleg a rögzített felvétele között, ez utóbbiak között is vannak nagyon jók. Láthatunk többek között pingvineket, koalákat, jegesmedvéket és kondorkeselyűket is. A pandákról is vannak felvételek, azonban ezek csak archivált anyagok, mivel az itt élő párt, egy korábbi megegyezés alapján tavaly visszaszállították szülőföldjükre, Kínába.

A kép illusztrációForrás: 995645/Pixabay

Ha valaki vevő erre a témára, azaz a cuki állatok vonalára, akkor azok valószínűleg imádni fogja annak az ausztrál állatmenhelynek a felvételeit, ahol hihetetlen mennyiségű koalát lehet látni. A koalák mellett más jellegzetes helyi állatok is láthatók élőben, így például dingókat, dingó kölyköket, hüllőket, madarakat sőt, kacsacsőrű emlősöket is nézhetünk. Ebből a roppant különös, 130 millió éves állatfajból két példány is éldegél itt védett körülmények között.

A kép illusztrációForrás: skeeze/Pixabay

A másik véglet talán, mámint a cuki verzióhoz képest, a ragadozó madarak megfigyelése. Ezen az amerikai oldalon rengeteg gyönyörű madarat lehet látni, egészen pontosan különböző sasokat, sólymokat és vércséket. Van egy külön webkamerájuk, ami nem a madarak fészkét, hanem a Mississippi folyó egy olyan szigetét mutatja, ahol nagyon sok madár vonul át. Az pedig pluszpont a világ másik végén lévő kameráknak, hogy amikor itthon már a legtöbb állat és ember is alszik, akkor ott épp nappal van, tehát az otthon ülő „éjszakai baglyok" soha nem maradnak élő adás nélkül.

Belefér este egy kis zen aligátor les?

És még két ínyencség a végére. Az Earthcam az az oldal, ahol minden van, és nemcsak ebben a témában. A Maldív-szigetektől az olasz síterepekig mindenről van élő felvétel az oldalon, és ez alól nem kivétel a vadvilág sem. Ezen a linken éjszakába nyúlóan kutathat a legjobb webkamerák után: van a választékban medúzales Kaliforniában, elefánt megfigyelés Balin, és elméletileg meg lehet nézni az első antarktiszi pingvinkamera felvételeit is. Igaz, az Antarktisz kapcsán mi csak fényképekre bukkantunk, de van megoldás!

A kép illusztrációForrás: vladsilver/Shutterstock

Ha valaki pingvineket szeretne látni, akkor például ezen a linken is megteheti. Az Explore.org szintén egy gyűjtőoldal, ahol egy kicsit más formátumban ugyan, de az előző oldalhoz hasonló módon lehet válogatni. Az a legviccesebb a dologban, hogy témák szerint lehet keresni, így a kifejezetten ígéretes Zen témában választhat a néző, hogy inkább egy méhkaptár belsejét nézi meg, esetleg egy színes trópusi halakkal teli akváriumot, netalán egy aligátor farm hétköznapjait. Mert, hogy kinek mit jelent a zen, az ugye egyénenként teljesen változó és megmagyarázhatatlan.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek