Amikor a nappali egyszerre iskola, bábszínház és jógaterem

Hála az internetnek az izoláltság mégsem annyira durva, mint amilyen a digitális kapcsolat nélkül lenne. Mivel többek között Magyarországon is arra kérnek mindenkit a hatóságok, hogy ha csak lehet, maradjon otthon, az iskolák pedig egy hete már be is zártak, ezért sok helyen a világháló maradt a fő kapcsolattartás a külvilággal. Lehet persze együtt zenélni, ahogy az olaszok teszik a balkonon, de azért ilyen program nem jut minden napra. Ahol gyerkőcök vannak otthon, ott nem árt némi online segítség, és az iskolai oktatás mellett is egy csomó olyan dolog van most fent a neten, amiért érdemes bekapcsolni a gépet.

Művészek az otthoni oktatásért

Vagyis a MOTTO. Szuper jó kezdeményezés, amely a magyar tanárok munkáját teheti egy picit könnyebbé, gazdagabbá pedig biztosan. Rengeteg magyar művész fogott össze, hogy segítség az online oktatást – hisz a színházak most egyébként sem működnek, noha igaz, hogy rengeteg jó előadást lehet látni napi szinten online.

A MOTTO viszont más. Ez egy olyan hely, ahol folyamatosan bővülő kínálatból lehet keresgélni: az ország számtalan színésze olvas fel irodalomkönyvekben található verseket és novellákat. Az oldalon évfolyam, szerző és előadó szerint is lehet keresni. A cikk írásakor többek között Pokorny Lia, Kamarás Iván, Csuja Imre és Gálffi László interpretálja Ady Endre, Örkény István, Babits Mihály és Weöres Sándor műveit. Parti Nagy Lajos pedig, nos, egy Parti Nagy Lajos művet mond el.

És még egy irodalomsegédlet, szintén a tanároknak. A BOOKR Suli is kitalálta, hogy mivel tudna beszállni az otthoni oktatásba. A virtuális könyvtárban 105 interaktív ajánlott és kötelező olvasmány van, amelyek ráadásul 70%-ban lefedik a NAT és a kerettanterv ajánlásait, plusz minden könyv végén találhatók szövegértés és kompetencia-fejlesztő gyakorlatok is, így az ellenőrzés is részben megoldott. Mindezt egy app-on belül lehet használni, így nem kell hozzá más, csak a diákoknak illetve a tanárnak egy mobil, amire az alkalmazást telepíteni lehet.

Minden napra sok mese

Az nagyon jó, ha a szülők épp ráérnek mesélni, de ha mégsem, akkor óriási segítség egy mesemondó. Mert egészen más hallgatni, mint nézni a mesét, és a gyerekek figyelmét is egészen másképp köti le, nem beszélve a pozitív hatásokról. Sokan olvasnak a neten meséket, kapásból kettőt is ajánlanánk most.

Az egyik Dániel András, a kortárs magyar gyerekkönyv szerző, aki első videóját azzal kezdi, hogy még néhány nappal korábban sem gondolta volna, hogy neki egyszer YouTube-csatornája lesz. A helyzet pedig úgy hozta, hogy március 15-én mégiscsak indított egyet, hogy így olvasson és meséljen a gyerekeknek. A leginkább a Kufli történeteiről (és alakjairól) ismert szerző úgy tervezi, hogy kétnaponta tesz fel egy videót, melyben saját megjelent, vagy az akár még meg sem jelent meséit mondja el, de olyan is lesz, hogy más írók meséiből válogat majd egy-egy alkalomra.

Forrás: Tumisu/Pixabay

Huzella Júlia színésznő minden nap élőben olvas fel meséket a témának szentelt Facebook-oldalán, melynek neve: Tíztőlmese, vagyis minden nap az alma és kekszrágcsálós tízórai mellé lehet meghallgatni a napi aktuális történetet. Pontosabban nem is csak egy történetet, mert a színésznő többet is hoz, így lehet válogatni, hogy kinek mi jön be jobban, illetve korosztályonként is nagyon jól lehet szelektálni.

Volt olyan nap, hogy egymás után jött Berg Judittól a Maszat játszik, aztán Sven Nordqvist Ismered Pettsont és Finduszt? című története, majd Agócs Írisztől a Kicsi, nagy, utána Mosonyi Alíztól az Egyszer volt, ahogy még sose volt: A tengerimalac című könyve, amelyet Fikkelstein úr kálváriája Peti orrában és Roald Dahltól a Charlie és a csokigyár követett. A szemfüleseknek biztosan feltűnt, hogy hosszabb történetek is vannak a felsorolásban, ezeket természetesen folytatásokban olvassa fel a művésznő.

Online kísérletek

A Csodák Palotája ovisoknak és kisiskolásoknak tart bemutatókat a Facebookon minden hétköznap 11 órától. A program címe Csopa Ovi – és Sulikaland, és minden rész megtalálható ezen a linken is. Egy-egy adás körülbelül negyed óráig tart, a házigazdák pedig Kémcső Jenő és Spatula Sára. Ők ketten minden kísérletet szépen bemutatnak a lufikémiától a pörgettyű készítésig, de ami a legjobb az egészben, hogy velük lehet csinálni a folyamatot. Egyrészt, mert nagyon egyszerű hozzávalókkal dolgoznak, másrészt, mert a soron következő adás előtt mindig kiírják az oldalon, hogy mire lesz szükség, így van idő összerakni a cuccot. Nem kell bonyolult holmira gondolni, eddig többek között szódabikarbóna, ecet, pohár, cipősdoboz, fonal, filc és hasonlók kellettek a kísérletekhez. 

Mozgás!

Kezdjük a tesiórával, ha már nincs iskola, bár a lényeg nem az, hogy mi a neve, hanem az, hogy mozogjon az a gyerek. Erre roppant ötletes módon tényleg van egy oldal, az Online tesi, ahol napi szinten kerülnek ki a feladatok. Minden nap 11-kor kezdődik az óra, ami nem túl bonyolult, viszont jól átmozgatja a gyereket/gyerekeket, vagy akár a felnőtteket is.

Forrás: Africa Studio/Shutterstock

Az általános tesi mellett vagy után lehet például balettra is járni. Ovisoknak tart órákat a Balett klub: itt alkalmanként 1000 forintért lehet táncolni tanulni, a foglalkozásokat skype-on tartják.

Ovisokat és iskolásokat vár a monitorok elé hetente egyszer egy online jógaórára a Ciróka gyerekjóga is. A foglalkozás félórás, így nem fogják elunni a kicsik sem. Az esemény Facebook-oldalán minden egyéb tudnivaló megtalálható.

A rajzolt majomtól a papírszínházig

Agócs Írisznek köszönhetjük többek között a Maszat és a Cipelő cicák sorozat lefegyverzően aranyos szereplőit, de azért is nagyon lehet szeretni, mert pár vonallal tudja megadni egy-egy karakter jellemét. Facebook-oldalán most arra vállalkozott, hogy másokat is megtanít a rajzolás alapjaira, ezért minden nap megmutatja, hogy miként lehet lépésenként megrajzolni egy-egy szereplőt. Eddig volt már medve, tacskó, lajhár és kismajom, a lehetőségek pedig minden nappal bővülnek. Nagyon jó móka, felnőtteknek beszállni ér!

Kézműves ügyeskedésre vár a Kreatív pihenő, ahol a házigazda még arra is figyelt, hogy korosztályonkénti bontásban foglalja le a gyerekeket. Minden nap 14 órától a kisebbeknek, 15 órától pedig a nagyobbaknak tartanak egyórás maszatolós, ügyeskedős, festős, vágós foglalkozást.

A Csimota Kiadó a YouTube-on indított egy csatornát csimotaTV címen, ahová néhány héttel ezelőtt már elkezdték felpakolni a legfontosabb alapokat. Azaz itt nem egyszerűen egy online mesefelületről van szó, hanem azzal indítanak, ami magához a meséléshez, illetve a színházhoz kell, hogy otthon is meg lehessen mindazt csinálni, amit a család a monitoron keresztül lát. Miután már mindenki tudja, hogy kb. hogy néz ki mindez a kulisszák mögött, bele lehet vágni otthon is a színházasdiba, vagy akár elég csak hátradőlni, és nézni az éppen aktuális mesét, melyek körülbelül másnaponta kerülnek ki a csatornára. Pillanatnyilag például a Csipkerózsika, A soknevű macska és a Vízcsepp című papírszínházi előadást lehet megnézni náluk. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek