Jó dolgok, amiket a járvány hozott nekünk

A legfrissebb adatok szerint már 350 ezer körül jár a koronavírus fertőzöttjeinek száma világszerte, és egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be mindenütt a járvány megfékezésére. Sok a bizonytalanság, a krízis közepette hirtelen nagyon megváltozott az életünk, ami nehéz ugyan, de számos nem várt pozitív hozadéka is van. Az alábbiakban ilyeneket mutatunk.

Fellélegzik a Föld

A velencei kanálisok még soha nem voltak ilyen tiszták, egészen a víz aljáig lelátni; visszatértek a halak és a madarak is a városba. Ahogy országokat zárnak le, gyárak állnak le, és az emberek otthonról dolgoznak, a levegő is tisztulni látszik.

illusztrációmariamichelle/pixabay

A NASA januában és februárban készített műholdas felvételei Kínában jól mutatják, hogy a járművek és ipari létesítmények által kibocsátott - és az asztmás megbetegedések jelentős részéért felelős - nitrogén-dioxid aránya a levegő összetételében drámaian lecsökkent, és hasonló folyamat ment végbe a széndioxid-kibocsátás terén is. Ha a gazdasági lassulás tovább folytatódik, a légszennyezés okozta halálesetek száma jelentősen csökkenhet.

Erkélykoncertek és hálataps

Az olaszoknál már szilárd hagyomány, hogy erkélykoncertekkel szórakoztatják egymást. Itthon Móser Ádám zenész, zeneszerző ígérte, hogy minden nap 17 órától harmonikájával együtt kiül az erkélyre, és minikoncertet ad, amit a Facebook-oldalán közvetít. A spanyolok hálatapsától inspirálódva már itthon is megjelent a Facebookon egy felhívás, amiben arra kérik az embereket, hogy este nyolckor tapsolják meg az egészségügyi dolgozókat és boltosokat.

Megjelent a közösségi szellem

Egyre inkább tudatosul bennünk, mennyire egymásra vagyunk utalva a járvány megfékezésében; elkezdtünk nem egyénekben, hanem közösségben gondolkodni: önszerveződő csoportok alakulnak a problémák megoldására. Budapest összefog néven Facebook-csoport létesült, hogy önkéntes erőket szervezzenek egymás, különösen az idősek segítésére.

Egy másik csoport az üresen maradt Airbnb-lakások tulajdonosait próbálja összehozni azokkal az egészségügyi dolgozókkal, akik szeretnének elköltözni otthonról a családjuk védelmében. A home-office-ra rendelt, részben munka nélkül maradt kulturális dolgozók is mozgósították magukat, miközben lakóközösségek fognak össze, és számos hasonló, újabb kezdeményezésről lehet hallani napról-napra.

Elérhetőbbé vált a kultúra

Az egyik legizgalmasabb fejlemény, hogy színházi előadások, koncertek kerültek fel az internetre, és múzeumok tették elérhetővő kiállításaikat online. Ez egy fokkal demokratikusabbá teszi a művészethez való hozzáférést, hiszen így azok is részesülhetnek a kulturális élményekből, akik a földrajzi távolság vagy a belépőjegyek magas ára miatt eddig kimaradtak ebből. Bár a tökéletes demokratizálódás még várat magára, hiszen vannak, akik internethez sem férnek hozzá. Az interneten megosztott tartalmak ingyenesek, de vannak, akik támogatást kérnek – ha tudjuk, segítsük az előadóművészeket, hiszen ők most nagyon nehéz helyzetbe kerültek. 

Új dolgokat próbálunk ki

Az állandó otthon maradás átalakítja a mindennapjainkat, és bár nem mi választottuk ezt a helyzetet, sokan próbálják az előnyükre fordítani. Ha eddig a sport az életünkben annyit jelentett, hogy futottunk a villamos után, most a felszabaduló időnkben kipróbálhatjuk valamelyik edzős appot vagy kereshetünk egy harminc napos online fitness programot. Ebben a cikkünkben számos ingyenes, online jógaórát és gerinctornát gyűjtöttünk össze.

lograstudio/pixabay

Jön a tavasz, itt az idő, hogy bazsalikomot, mentát és citromfüvet ültessünk a balkonládánkba! Dietetikus kolléganőnk korábban már megírta, hogy a mini konyhakert, a növények gondozása az ember lelkének is jót tesz, otthoni kertészkedős tippjeit itt olvashatják.

A netes kapcsolattartás is átértékelődött: egyre inkább rájövünk, hogy mennyi lehetőség van az online kommunikációban. Ha véletlenül külön rekedtünk a párunktól, kipróbálhatjuk a romantikus vacsorát videochaten. 

Felgyorsult a digitális átállás

Eddig soha nem látott fellendülés megy végbe a digitális átállás terén. Azok a cégek, amelyeknél kiderült, hogy meg lehet oldani a home office-t, de eddig nem voltak megteremtve a technológiai feltételeik, most kénytelenek bepótolni a lemaradást. Az oktatás új formái jelennek meg, előadóművészek felolvasásokkal segítik a diákokat az érettségire való felkészülsében. Az újdonsült helyzet lehetőség, hogy teszteljük, hogyan működik a távmunka és a digitális oktatás a gyakorlatban.

Leszokunk a pazarlásról

Egyszerűbb életmódra állunk rá, jobban végiggondoljuk a bevásárlást, és azt, hogy mire van valóban szükségünk. Bár az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint nem kell félni attól, hogy semmi nem lesz kapható a boltokban, az időnkénti üres polcokról készült fotók arra ösztönöznek, hogy jobban megbecsüljük, amink van. Ez a korábbi élelmiszerpazarlás mértékét tekintve nem biztos, hogy baj. Ilyen lehet, ha a bundáskenyérhez felvert tojás maradékát a tányér alján nem a lefolyóba öblítjük, hanem kisütjük belőle azt a három-négy falat rántottát, amit még lehet.

És mostantól komolyan érdemes végiggondolni, hogy egy alkalommal mennyi az a minimális mennyiségű WC-papír, amit feltétlenül szükséges használnunk – itt pl. kiszámolhatjuk, hány tekercs van nekünk otthon, és az meddig elég. 

Megtanulunk főzni

Most egy ideig nehezebben tudunk étterembe menni, vagy munkaidőben a menzán ebédelni, de az eddig a buszon töltött időnket felhasználhatjuk arra is, hogy kipróbáljuk, hogyan kell elkészíteni néhány alapvető ételt. Sütni-főzni jó dolog!

Pexels

A kísérletezésben számos izgalmas online tartalom vált elérhetővé, Massimo Bottura olasz sztárséf például minden este saját konyhájából közvetíti, mit főz a családjának. De indult online kovásznevelő-tanfolyam, és a Facebook-os posztokban, egyéb levelezésekben kering Dragomán György író kenyérrúd receptje. Ebben a cikkünkben mi is összegyűjtöttük azokat a gasztrobloggereket, akik karantén idejére is hasznos tippeket és egyszerűen elkészíthető recepteket posztolnak oldalaikra. Ha pedig ide kattintanak, akkor a legjobb gasztrofilmekről találják szubjektív gyűjtésünket, amelyeket otthon a fotelből is bármikor megnézhetnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek