Ezek francia városok korlátozzák a látogatók számát a túlturizmus miatt

Európa évek óta küzd a látogatók tömege okozta túlturizmussal, Franciaország pedig megelégelte a dolgot, és kvótákat, illetve foglalási rendszereket vezetett be több turisták által kedvelt helyszínen. A tömegek elkerülését célzó új rendelkezéseket azért vezették be, mert több terület is túlzsúfoltságról panaszkodott, és a helyi növényekben és állatvilágban történt károkról számolt be a COVID-19 világjárvány miatti lezárások következtében tapasztalt csendes időszakokat követően.

A túlzsúfoltság károsítja Marseille természeti látványossága, a Calanque de Sugiton védett növény- és állatvilágátForrás: Alexandre G. ROSA/Shutterstock

Marseille például nemrégiben kvóta- és foglalási rendszert hozott létre az egyik természeti látványossága, a Calanque de Sugiton sziklafalainál. A foglalások napi 500 főre korlátozódnak, ami jóval kevesebb, mint a szokásos napi 3000 fő.

A helyi idegenforgalmi iroda szerint a júliusi és augusztusi túlzsúfoltság a parkban károsítja a védett növény- és állatvilágot. A létszámkorlátozások mellett 50 betanított idénymunkás fogja tájékoztatni a látogatókat a környezet megóvását célzó gyakorlatokról, és a kevésbé frekventált területek felé irányítja a tömegeket.

A Region Sud, amely Provence, az Alpok és a Cote d'Azur népszerű területeit foglalja magába, a technológiához fordult, és a Waze alkalmazással társult, hogy írányítani tudja a látogatói forgalmat a csúcsidőben. A kezdeményezést a normandiai Mont-Saint-Michel is elfogadta.

MarseilleForrás: Photo12 via AFP/Alexis G./Photo12/Alexis G.

"Túl sok ember tartózkodik ugyanazon a helyen egy időben, amikor a közelben más csodálatos helyeket is fel lehetne fedezni. Az egész innovatív rendszert úgy alakítottuk ki, hogy megoldja ezeket a problémákat." - mondta Loïc Chovelon, a helyi turisztikai szervezet vezérigazgatója.

Korzikán is napi kvótákat fogadtak el a környezet védelme érdekében, beleértve a Lavezzi-szigeteket, a Restonica-völgyet és a Bavella Needles gránit tüskéit is. A látogatóknak előzetesen le kell foglalniuk a látogatásuk időpontját, a helyi lakosok pedig előnyt élveznek, írja a Travel and Leisure.

Franciaország nem az egyetlen ország Európában, amely lépéseket tett a túlzsúfoltság elkerülése érdekében. Velence például egy 5 eurós belépődíjat vezet be, hogy korlátozni tudja a látogatók létszámát.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek