Példaértékűen gondoskodnak a halakról a kis sziget lakói

Az ENSZ szerint a világ tengeri halállományának csaknem 90 százalékát fenyegeti a túlhalászat. Óceánia egyik szigetén, Palaun, az ott élő emberek szilárdan hisznek egy régi mondásban, miszerint nem a szüleiktől örökölték a földet, hanem a gyermekeiktől veszik kölcsön. Éppen ezért, amint szembesültek halállományuk csökkenésével és a korallzátonyaik rohamos pusztulásával, szigorú lépéseket tettek – írja cikkében a World Economic Forum. 

PalauForrás: Peter R. Binter/Wikipedia

Az ország vezetői fokozatosan betiltották a halászatot, és így védett tengeri rezervátumot hoztak létre egy nagyjából Franciaország méretű területen.

Így gondoskodnak az ott élő 1300 halfaj szaporodásáról, és Palau tengerparti vizeiben élő 700 korallfaj virágzásáról.

Palau elnöke, Tommy Remengesau, Jr. elmondta, hogy ezeket az intézkedéseket 2015-ben jelentették be, és öt év alatt fokozatosan hajtották végre, 2020-tól kezdve pedig a kereskedelmi halászatot teljesen beszüntetik.

Ez a tilalom a gyermekeink érdekében történik, mert gondolni kell a holnapra, és az elkövetkező évekre – tett hozzá Palau elnöke.

A szigorú intézkedéseknek köszönhetően a Napóleonhal is védelmet élvezForrás: LuxTonnerre, Wikipedia

A Hawaii Egyetem Halászati Ökológiai Kutatólaboratóriumának tudósai szerint Palau politikája kifizetődő.

2017-ben megfigyelték a már védelem alatt álló területeket, és úgy találták, hogy a halak száma kétszerese lett a nem védett vizekben élő halak számához képest. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek