Thaiföld áprilistól megadóztatná a turistákat

Thaiföld, az utazók egyik kedvenc ázsiai úti célja azt tervezi, hogy áprilistól 300 bahtot (9 USA dollárt) szed be a külföldi turistáktól, hogy abból a turisztikai látványosságokat fejleszthesse, és azoknak a külföldieknek a balesetbiztosítását fedezze, akik nem tudják kifizetni az ellátásuk költségeit – írja a Reuters.

Látnivalókból rengeteg adódik errefelé, a bangkoki úszópiac is örök kedvencForrás: Dean Moriarty / Pixabay

"A díj egy részét a turisták ellátására fordítjuk" – mondta a thaiföldi turisztikai hatóságtól Yuthasak Supasorn kormányzó a Reutersnek. Hozzátette, nem egyszer találkoztak olyan esettel, amikor a biztosítás nem fedezte a turisták egészségügyi ellátását, ezért a saját terhükre kellett gondoskodniuk róluk.

Az új díjat a turisták a repülőjegyekkel együtt fizetik majd be. A turisztikai látványosságok között a templomok védelmére is fordítanának a bevezetni kívánt adóból.

A tervezett összeg magában foglalja majd a koronavírus-tesztek előlegét, a szállodai elszállásolást vagy a karantént, valamint legalább 50 000 dolláros koronavírus-kezelési biztosítást.

Thaiföldet súlyosan érintette a világjárvány okozta idegenforgalmi visszaesés: tavaly körülbelül 200 000 utazó érkezett hozzájuk, szemben a 2019-es közel 40 millióval. Idén 5-15 millió külföldi érkezésre számítanak, így a külföldi turisták várhatóan 800 milliárd thai bahtot (23,97 milliárd dollárt) hoznak számukra.

Turisták tömege a Maya-öbölben, még 2015-benForrás: Avatar_023/shutterstock.com

Ahogy korábban írtuk, az ország megválogatná a turistáit, és a „minőségi utazókra" szeretné helyezni a figyelmet, nem pedig a nagyszámú látogatókra. Tahiföld mindig is rengeteg utazót vonzott, a hátizsákos turistáktól kezdve a nagy csoportokig, akik nem igazán törődnek a környezettel.

Az ország sűrűn látogatott tengerpartjainál és öbleiben a koralltakaró így alig több mint 10 év alatt több mint 60 százalékkal csökkent. A probléma annyira súlyossá vált, hogy 2018-ban bezárták A part című 2000-es filmből világhírűvé vált Maya-öblöt. Idén – 3 év lezárás után –  azonban újra megnyitották, de ezentúl szigorúan szabályozzák a látogatók számát és cselekvési szabadságát, valamint az tartózkodás időtartamát, ahogy erről egy korábbi cikkünkbe beszámoltunk. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek