Ismeretlen eredetű ókori nép sírjaira bukkantak Korzikán

Etruszk sírt tártak fel francia régészek Korzikán egy nagy római kori temető alatt. Az Aléria város közelében fekvő római nekropolisz több ezer sírja alatt két méterre bukkantak a régészek egy sziklába vájt kamrára, benne egy csontvázra és kézműves tárgyak tucatjaira. A leletek az edények típusa alapján a Kr. e. 4. századból származnak – írja a Reuters értesülése alapján az MTI.

Forrás: AFP/Pascal Pochard-Casabianca

Az ismeretlen eredetű etruszk nép Itália középső részén, a mai Toszkána és Lazio területén bukkant fel a bronzkorban, Kr. e. 900 körül, kultúrájukról kevés írásos emlék maradt fenn. A héten bejelentett felfedezés új információkkal szolgálhat az etruszkok korzikai megtelepedéséről.

A sírba egy magas rangú elöljárót temettek, mellette etruszk tárgyakhoz nagyon hasonló 15 agyagedényt és bronz darabokat, amelyek egy tükörből származhatnak. "A frissen feltárt sír a hiányzó darab, amely segít összeilleszteni az etruszk temetkezési rítusok részleteit. Megerősíti azt a feltevést is, hogy a Kr. e. 259-es római hódítás előtt Aléria a Tirrén-tenger fontos kikötője volt, ahol etruszk, karthágói és kis-ázsiai görög érdekeltségek találkoztak" - mondta Franck Leandri vezető kurátor.

A sír közelében arany pecsétgyűrűt fedeztek fel, rajta női arc, amely talán Aphroditét ábrázolja.
A kutatók most a csontvázat vizsgálják, melyet a koponyán kívül mindenütt a tönkrement bútorok törmeléke borított. Azt tervezik, törvényszéki orvosszakértő segítségével fejtik meg a titkait.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek