Tudta, hogy magyarnak vallja magát a Cote d'Azur ikonikus buborékházának tervezője?

Néhány napja az Architectural Digest építészeti oldal négy dél-francia látnivalót ajánlott olvasóinak. Az építészeti látványosságok sorában feltűnt egy csodálatos alkotás, amelynek tervezője magyarnak vallotta magát.

Forrás: AFP/hemis.fr/Maisant Ludovic

Dél-Franciaország egyik legszebb helyén, a tengerparti Estérel-hegység napfényes oldalán található az ikonikus buborékház, azaz a Palais Bulles, melyet a finn anyától és orosz apától származó, de magát mindig magyarnak valló Antti Lovag tervezett a hetvenes évek végén. A Stockholmban és Párizsban tanult építésznek ez a fő műve, amit a gömbölyded, kerek és lágy formák jellemeznek.

Az 1200 négyzetméteres épület valójában egy egész kis város, amely öt évig épült. Első tulajdonosa Pierre Bernard, majd 1992-től a híres divattervező, Pierre Cardin volt, aki számos divatbemutatót is rendezett a rezidencián. A divattervező hamar megszerezte az épületet, és így nyilatkozott: „A sziklás Estérelbe kapaszkodva ez a palota a saját paradicsomommá vált. Sejtformái régóta tükrözik alkotásaim arculatának külső megnyilvánulásait. Ez egy múzeum, egy műalkotás, egy életstílus, ahol kortárs tervezők és művészek munkáit állítom ki" - olvasható a Palais Bulles oldalán.

A ház 10 lakosztállyal rendelkezik, melyeket kortárs művészek alkotásai díszítenek, de recepció, panoráma lounge, tágas teraszok, amfiteátrum, tavak, uszoda és vízesések is találhatók a birtokon. A rajzfilmfigurák vidám lakóhelyére hasonlító lakópark vonzotta a különlegességre, feltűnésre vágyó embereket, cégeket: a Dior, a Lego, a Renault, és a Rolls-Royce is rendezett is bemutatót, de az MTV és a Canal+ is forgatott már a helyszínen. 

Pierre Cardin tavaly elhunyt, így a buborékház eladóvá vált, az érdeklődők a londoni Christie's oldalán tudhatnak meg több részletet, és licitálhatnak az épületre. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek