Kis költségvetéssel Marseille utcáin - Tengerparti sétáktól a naplementés fényshow-ig

Ha kis költségvetéssel indulunk útnak, akkor jól meg kell néznünk mire is költjük el a pénzünket. Mindenkinek más a prioritása, így spórolhatunk a múzeumi belépőkre, egy magasabb kategóriás szállásra, vagy egy gasztro-túrára. De hogy mindezekre tényleg megmaradjon a pénzünk, viszont az adott várost hiánytalanul felfedezzük és átéljük a hangulatát, ahhoz az kell, hogy megtaláljuk a legjobb ingyenes látnivalókat. Marseille városában is találni jó pár ilyen lehetőséget. Csapjunk bele!

Sokan, köztük mi is úgy gondoljuk, hogy Marseille már nem olyan olcsó, mint egykor volt, de azért még mindig jobb ár-érték arányt mutat, mint Párizs vagy Lyon.

A Panier-negyed szűk utcái nagyon hangulatosakForrás: phgaillard2001 / Wikipedia

Ha utazás előtt szánunk egy kis időt a tervezésre, akkor akár úgy is megismerhetjük az ország második legnagyobb városát, hogy közben egy centet sem kell feleslegesen elköltenünk.

A múzeumok szerelmeseinek figyelmét éppen ezért már most felhívjuk arra, hogy a városi múzeumok állandó kiállításai ingyenesen látogathatók: ilyen például a Musée des Beaux Arts (szépművészeti), a Musée d'Histoire de Marseille (történelmi), a Musée Cantini (kortárs művészet) és a Centre de la Vieille Charité (afrikai, óceáni és csendes-óceáni művészet és kultúra) állandó tárlata. A múzeumok mind a hangulatos Le Panier történelmi negyedben találhatók. Belépődíjat csak az időszaki kiállításokra kell váltani.

Hangolódjunk rá a multikulturális Marseille-re

Ha kultúrával kezdtük, akkor egy városnegyed idejére folytassuk is azzal a sort. A Cours Julien (a helyiek számára „Cours Ju") egy kulturális olvasztótégely, ahol előítéletektől mentesen mindenki együtt bulizhat, szórakozhat, finomakat ehet, táncolhat és művészi falfestményeket csodálhat az utcán, a lépcsőkön.

A városrész 1860-tól egészen az 1970-es évekig helyet adott Marseille központi gyümölcs- és zöldségpiacának, így nem csoda, hogy ma a világ legkülönbözőbb kis éttermeinek és kifőzdéinek a gyűjtőhelye. Aki szereti a francia, afrikai, kreol fúziós konyhát, az itt tuti költ egy kicsit finomságra, de ennyi talán még belefér.

Ismerjük meg a helyieket

A piacoknál és a kikötőnél nincs jobb hely arra, hogy meglessük a helyiek szokásait és életvitelét, a marseille-i mindennapi hangulatot. A Vieux kikötő pont ezt foglalja nekünk össze: a hangzavart, a virágokkal keveredő halszagot, az alkudozás dallamait – azt az érzést, hogy kicsit másként, de mindez már itt volt Kr.e. 600-ban is. A halászok évezredek óta árulják itt a napi fogást, a régi kikötő halpiaca pedig ikonikus marseille-i intézmény.

A régi kikötő érdekessége még a Port Vieux Pavilonnak nevezett hatalmas naptető, amit Norman Foster tervezettForrás: Travelo

Hogy teljes képet kapjunk a városnak eme hangos és szagos világáról, járjuk körbe az egész patkó alakú kikötőt. Az út a déli oldalt őrző, csillag alakú St Nicolas erődtől indul és egészen az északi oldalon álló St Jean erődig tart.

Emelkedjünk a város fölé

Ha végigjártuk a kikötőt, nézzünk le rá a magasból is, a pazar Notre Dame de Garde-bazilika teraszáról, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk az egész városra. Ha pedig naplemente idején érkezünk, akkor egy ingyenes fényshow-ban lehet részünk.

Notre Dame de la GardeForrás: Shutterstock.com / saiko3p

A bizánci templomépítészet egyik legszebb példája a kikötőváros legmagasabb pontján áll, a tetejét díszítő 9,7 méter magas Szűz Anya szobor pedig a 19. század óta védi az alant kihajózó tengerészeket.

Marseille vízalatti múzeuma is ingyenes

A város egyik legmenőbb és nemrég megnyílt múzeuma, a Musée Subaquatique de Marseille szintén igyenes. Nem kell hozzá mást, mint a fürdőruhánk, a pipánk és egy kis bátorság. A víz alatti múzeum szobrait sznorkelezés közben is megnézhetjük, illetve nagyon könnyen meg is közelíthetjük őket. A helyszínhez egyszerűen csak át kell úszni a Plage des Catalans városi strandról, ami körülbelül 100 méterre van onnan. A tengerfenéken, 5 méter mélyen, 10 óriási szobrot csodálhatunk meg, amelyek élőhelyet adnak a koralloknak és a halaknak.

Vezetett túrák for free

Építészet, street art, francia foci, rejtett városi zugok, lépcsők, teraszok, szabadon bejárható háztetők. Ezekről mindent megtudhatunk, ha jelentkezünk egy olyan vezetett, gyalogos túrára, amit a Marseille Provence Greeters csapatának önkéntes és helyi túravezetői tartanak.

A sétákra előre be kell jelentkezni online, körülbelül 2 órát tartanak, és ingyenesen látogathatók (de a végén úgyis belead mindenki egy kicsit a becsületkasszába.) 

Forrás: LonelyPlanet.comMarseille-tourisme.com

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek