A trópusi szigetország, ami exkluzív élményeket kínál, ha jól viselkedünk

A Palau Köztársaság egy trópusi éghajlatú szigetország Óceániában, amely elsősorban idegenforgalmáról nevezetes. Annak ellenére, hogy kevesebb mint 20 ezer lakosa van, nagy tetteket hajt végre azért, hogy megőrizze Földünk egészségét.

Többek között ez a Csendes-óceán nyugati részén fekvő, több mint 300 szigetből álló ország volt az első a világon, amelyik atomenergia-ellenes alkotmányt fogadott el 1979-ben. 2017 decembere óta pedig megköveteli a nemzetközi látogatóktól, hogy egy nyilatkozatot írjanak alá, amelyben megígérik Palau gyermekeinek, hogy „óvatosan bánnak" a szigettel, és hogy „megőrzik és védik" az értékeit.

A mikronéziai Palau különleges természeti szépségéről ismertForrás: Flickr.com / LuxTonnerre

Most, hogy két év után újra megnyitják a kapukat a nemzetközi turizmus előtt, egy új programot vezetnek be, amely játékos formában ösztönzi felelős magatartásra a turistákat - írja a bbc.com. Az Ol'au Palau nevű program keretében exkluzív élményeket kínálnak azoknak a turistáknak, akik felelősen bánnak a sziget természeti és kulturális értékeivel. Mennyire más megközelítés ez, mintha pénzért vásárolhatnánk meg ugyanezeket az élményeket, nem!

Az elkövetkező hónapokban induló programot egy telefonos alkalmazáson keresztül menedzselik, amely pontokat kínál, ha a fenntarthatóság szempontjából felelős döntéseket hozunk. Ilyen például a korallzátonyok számára biztonságos fényvédők használata, vagy a kulturálisan fontos helyszínek (például a Belau National Museum, a legrégebbi múzeum Mikronéziában) meglátogatása. Pont jár azért is, ha fenntartható forrásból származó helyi ételeket fogyasztunk.

Palau körül elképesztően tiszta a tengerForrás: Ethan Daniels/Shutterstock

Pontjaikat pedig a helyiek által kínált exkluzív élményekre válthatjuk be, mint például egy jelöletlen túra a természetben, úszás egy titkos barlangban, vacsora a helyiekkel és helyi idősekkel, vagy egy félreeső horgászhely kipróbálása.

Ez utóbbi azért is nagy megtiszteltetés, mert az ország halainak védelmében Palau vizeinek 80%-án tilos a halászat - egy újabb hatalmas áldozat a természet megóvása érdekében. A pontokat továbbá olyan különleges programokra is beválthatjuk, amelyeken korábban ritkán vehettek részt turisták, mint például egy születési szertartás, amely fontos kulturális esemény a szigetország életében.

Egy kulturális emlék a szigetországbólForrás: highD/Shutterstock

Az ötlet 2015-ben született, amikorra a turisták száma évente elérte a 150 ezer látogatót, ami az ország lakosságának több mint hétszerese. Sokan közülük nem értették, hogy a szigetcsoport ökoszisztémája mennyire törékeny, és hogy a fenntarthatóság mennyire fontos a helyi lakosok életében. A palaui kultúra nagyra értékeli a vendégszeretetet, de a helyieknek azt kellett látniuk, hogy a látogatók nem viszonozzák ezt az odafigyelést, és rombolják a környezetüket.

Palaunak így egy olyan módszer kidolgozására volt szüksége, amellyel oktathajták az utazókat, és amivel elnyerhetik a kiváltságot, hogy megbízható barátok legyenek – mondta Laura Clarke helyi lakos és aktivista, aki 2020-ban Jennifer Koskelin-Gibbonssal közösen alapította a Palau Legacy Projectet, hogy élére álljon a megőrzési kezdeményezéseknek. Clarke marketinges háttere, és Koskelin-Gibbons nemzeti értékek megőrzésével kapcsolatos munkájának eredményéből született meg az Ol'au Palau.

"Az Ol'au egy informális módja annak, hogy meghívjunk valakit, akit ismerünk, például egy barátot vagy egy családot egy eseményre" - magyarázta Koskelin-Gibbons. "Meghívhatunk például, hogy csatlakozz egy grillezéshez, vagy ha a strandon vagyunk, és hajóval érkezel, meghívhatunk, hogy csatlakozz a családi mulatságunkhoz."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek