Anyák napja és gyereknap kicsit másként – De azért lesz mivel megünnepelni!

A legszívesebben mi is csupa kültéri programot ajánlanánk olvasóink figyelmébe erre a hosszú hétvégére, mert bár május elsejére esőt jeleztek, ezeknek a soroknak az írásakor még csodásan süt a nap. De ebben a megváltozott helyzetben sem Anyák napjára, sem pedig a hónap végére eső Gyereknapra nem tudunk 100 százalékban biztos utazási helyszínt és fesztivált ajánlani, így összegyűjtöttük azokat a programokat, amiket a családdal együtt az erkélyen, a kertben, az udvaron és a konyhaasztalnál is jó élmény megélni. Jó válogatást!

Az első program, amire szeretnénk felhívni a figyelmüket, a Nagy Játéknap nevet kapta. Ez egy magyar kezdeményezés, amelynek híre Erdélytől egészen Dél-Afrikáig eljutott; sőt, még a Magyar Olimpia Bizottság is mellé állt, ahogy sok más magyar szövetség, tagozat és egyesület. A május elsejére tervezett játéknap lényege, hogy magyar idő szerint déli 12 órakor egyetlen perc erejéig mindenki, aki részt vesz a programban, csöndesedjen el egy percre, és gondoljon a bolygónkra, amelyen élünk. Arra a planétára, amitől rengeteg jót kaptunk már, és amivel együtt át kell vészelnünk az előttünk álló akadályokat. Ezek után pedig 59 perc játék következik.

Forrás: Big Day Play / Facebook.com

A szervezők kérik, hogy ebben az 59 percben ne a tabletek és telefonok kerüljenek a középpontba; vegyük elő a pingpong szettet a konyhaasztalnál, keverjük meg a kártyapaklikat, vagy játszunk szójátékot akár a szomszéddal is az erkélyen keresztül. És ahogy egy-két-három óra csúszással a világ másik felén is megkezdődik délben a játék, végül összegyűlik az a 24 óra, amivel május elsejét és egy kis előrehozott gyereknapot is ünnepelhetünk – olvasható a kezdeményezés Facebook-oldalán. 

Az egy óra gondtalan játék után pedig készítsünk egy fotót a családról, az erkély másik oldalán álló játékpartnerről, vagy az idősotthon kártyázóiról, és töltsük fel azt bármelyik közösségi média-oldalra a #bigplayday hashtaggel ellátva.

Virággal és kézzel készült ajándékokkal is kedveskedhetünk

Bár a 10+1 tipp, hogy az idei húsvét is boldogan teljen! című cikk tartalmát a húsvéti időszakra állítottuk össze, a benne összegyűjtött családi programok és lehetőségek talán a május elsejei hosszú hétvégére és egyben anyák napjára is adnak egy kis ihletet. Szó volt benne például a családi konferencia hívásokról, amelyet most a távolban lakó édesanyáknak címezve is össze lehet hozni. Felhívhatjuk őket videóhívással a tableten vagy telefonon keresztül. Készíthetünk nekik kedves és vicces videóüzeneteket, vagy éppen táncos-zenés videót az egyre népszerűbb TikTok alkalmazással. Sőt, ha az anyu vagy a nagyi elég bevállalós, saját maga is készíthet egy hasonló videót – így meg is van a közös emlék.

A hátsó kert és az erkély feldíszítése is jó alkalom és móka lehet, ha szeretnénk meglepni édesanyánkat vagy nagymamánkat. A karácsonyi fényfüzér jó szolgálatot tehet és bármilyen színes papírdísz, amit saját magunk készítünk, teljessé teheti a hangulatot.

Mivel anyák napját május első vasárnapján tartják Magyarországon, ezért van még idő különböző kézműves ajándékok elkészítésére is. A Gyerekprogramajanlo.hu oldalán találtunk egy remek gyűjtést, ami online programokat szedett egy csokorba a koncerten és bábelőadáson keresztül az állatkerti, videós látványetetésen át az anyák-napi képeslapfestésig.

Forrás: BudaP.aint Stúdió / Facebook

Ennek a lehetőségnek mi is utána néztünk: az anyák-napi akvarell festés élő videóközvetítését a BudaP.aint Stúdió oldalán jelzett eseménynél tudjuk majd követni, május elsején 18 órától. Ugyanitt már fent van a festeni való minta, aminek átmásolásához tippeket is adnak az oldalon a hozzászólásokban. Az ajándék megfestéséhez pasztell színű vízfesték (vagy a profiknál vízzel beindítható akvarell ceruzák) kellenek, illetve akvarell papír vagy rajzlap, vizes tál, ecsetek, papírtörlő és játszó ruha. Most nagyon úgy tűnik, hogy jelen sorok írója is csatlakozik majd a csoporthoz, és hétfőn postára is adja az elkészült művet Győr irányába az anyukájához.

IllusztrációForrás: Ian deng / unsplash

De akinek szerencséje van, és az anyukája nem lakik kétórás vonatútra, az egy szép csokor virággal is megajándékozhatja őt, mivel a korlátozások ellenére három napra kinyithatnak a virágüzletek. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint 2020. május 1-én, 2-án és 3-án az elsősorban dísznövényt árusító üzletek (virágüzlet) korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, a teljes, általános nyitvatartási idejük szerint. Mi továbbra is arra biztatjuk olvasóinkat, hogy a biztonságos távolságot és a maszkviselést a virágüzleteknél is tartsák be.

Szintén remek ajándékokat lehet találni, akár személyes (biztonságos) átvétellel is, abban a Facebook- csoportban, amire nem régen találtunk rá. A #vegyélhazait csoportba be kell jelentkezni, hogy láthassuk a bejegyzéseket. De mindenképpen megéri, mert olyan tehetséges magyar emberek, művészek, fotósok, ékszerkészítők, bonbon- és csokoládémesterek gyűjtőhelye lett, amilyet még nem láttunk egy kupacban. Nemcsak azért, mert itt az egymás tudása iránt tanúsított tisztelet is párját ritkítja, de már csak a jó hangulatért és „kirakat nézegetésért" önmagában is megéri csatlakozni.

Még bármi változhat, de nem árt egy B-terv!

A gyereknapot, ami általában május 30-ra esik, nem lesz könnyű a két fal közé beszorítani. Bár azt már lehet tudni, hogy a minden évben húzóprogramnak számító, népszerű győri Győrkőcfesztivál júliusra tervezett eseménye elmarad, azért senki nem marad bábelőadás nélkül.

A fesztivált szervező Vaskakas Bábszínház előadásai ugyanis online térbe költöztek: egy-egy előadás felvétele minden vasárnap kikerül a csoport hivatalos YouTube-csatornájára. A következőnél, ami a Misi mókus kalandjai lesz, május 3-án 11 órától, már az emlékeztető is beállítható.

Forrás: Shutterstock.com

A hónap folyamán bármikor meghallgatható és megnézhető a Kolompos együttes videós hangoskönyve is, melyet a 2007-ben megjelent Egyszer egy királyfi című, első mesekönyvükből készítettek. A nagyközönség számára ingyenesen elérhető videós hangkönyvben láthatjuk és hallhatjuk az együttes táncosának-zenészének illusztrációit és a Kolompos zenéjét is.

A listánk végére pedig egy állati jó virtuális séta került. A Budapesti Állatkertet a Google Street View elsőként járta be a magyarországi kulturális intézmények közül. Ennek köszönhetően a Főkapun keresztül akár az erkélyünkről is "beléphetünk" a parkba, bejárhatjuk annak minden zegét-zugát, és megnézhetjük, melyik állat mit csinált éppen a felvételek készítésekor.  

Forrás: Shutterstock.com

Ennek örömére ajánljuk még azt a régebbi cikkünket, amiben összegyűjtöttünk pár olyan cuki videót, aminek köszönhetően bepillanthatunk az állatbébiket gondozó mamák mindennapjaiba. Az ő példájukat követve, aki csak teheti, ölelgesse meg az anyukáját és a gyerekeit az elkövetkező napokban ahányszor csak teheti. Akinek azonban még, vagy már nincs rá lehetősége, az gondoljon rájuk túlcsorduló szeretettel; meg fogják érezni!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek