Svájcban a 10 év alatti gyermekek végre megölelhetik a nagyszüleiket

A koronavírusra vonatkozó hivatalos tanácsok felülvizsgálatakor a svájci hatóságok arra jutottak, hogy a 10 évesnél fiatalabb gyermekek biztonsággal átölelhetik a nagyszüleiket. Daniel Koch, az egészségügyi minisztérium fertőző betegségekkel foglalkozó vezetője a tudósok következtetésre hivatkozik, akik azt állítják, hogy a kisgyermekek nem adják tovább a vírust. Azt mondta azonban, hogy az ilyen találkozóknak rövideknek kell lenniük, és továbbra sem ajánlott, hogy a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre.

Mostantól ez a két generáció végre átölelheti egymástForrás: Dan, Kelli Oakley/Pixabay

Svájc egyike azon számos európai országnak, amely kezd lazítani a lezárási intézkedéseken. Ezen a héten a kertészeti központok és a fodrászatok is engedélyt kaptak, hogy kinyithassanak. Két hét múlva az iskolák és már azok az üzletek is újból kinyithatnak, amelyek nem csak élelmiszereket árusítanak. Dr. Koch a héten egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az eredeti javaslat a gyermekek és nagyszüleik közötti távolság megtartására még akkor történt, amikor kevesebbet tudtak arról, hogyan terjed a vírus.

"A kisgyermekek nem fertőződnek meg és nem terjesztik a vírust" – mondta. Hozzátette, hogy sok nagyszülőt az unokák "éltetik", és a velük való találkozás szükséges a mentális egészségükhöz. Azt is hozzátette, hogy az idős rokonokat nem a gyerekek veszélyeztetik, hanem azok szülei.

A felülvizsgált hivatalos iránymutatások a zürichi, berni és genfi egyetemek szakértőivel folytatott konzultációt követően készültek. Az új tanács azokra a kisgyermekekre vonatkozik, akiknél nem áll fenn betegség jele, míg az idősebb gyermekeknek továbbra is kerülniük kell a nagyszülőkkel való kapcsolatot. Dr. Koch csak rövid idejű találkozást javasol a nagyszülőkkel, és hogy kerüljék a családi összejöveteleket, a gyermekfelügyeletet vagy a gyermekekkel otthon töltött időt. Ugyanakkor nem minden szakértő ért egyet a svájci kormány megállapításaival.

Christian Drosten német virológus elmondta, hogy nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy meggyőzően kijelenthessék, hogy a kisgyermekek nem terjeszthetik a vírust.

Az Egyesült Királyságban továbbra is azt tanácsolják, hogy a gyermekek ne lépjenek kapcsolatba a nagyszülőkkel. A szigetország fő orvosi tanácsadója, Chris Whitty figyelmeztetett, hogy néhány kiszolgáltatott csoport számára a családdal való szoros kapcsolat továbbra is kockázatot jelenthet – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek