Édes videóval köszönti az édesanyákat az Állatkert

Különösen sok kisállat, kölyök és fióka cseperedik most a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Sokuk azóta jött világra, hogy a koronavírus járvány miatt az Állatkert kapuit átmenetileg be kellett zárni a nagyközönség előtt. Amíg a kert zárva tart, az intézmény hivatalos honlapján, illetve a közösségi médiában igyekszik hírt adni a legújabb jövevényekről. Anyák napjára még egy kisfilmet is közzétettek az állatkerti ifjúságról, ezzel köszöntve az édesanyákat - derül ki az intézmény közleményéből.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert/Facebook

A videó az intézmény honlapján, Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján is megtekinthető. Többek között a március 15-i ideiglenes bezárás óta világra jött éji majom kölyök, matakó bébi és fekete hattyú fióka, az erszényből mostanában előmerészkedő Bennett-kenguru kölykök egyike, valamint a februárban született, de hivatalosan csak április elején bemutatkozott tapír kislány, Hada is feltűnik a kisfilmen, emellett láthatjuk a még adventkor született, és azóta is szépen cseperedő lajhárbébit, valamint persze Arunt, a most már két és fél esztendős kiselefántot is.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben most különösen sok a kisállat, hiszen az év eleje óta igen sok kölyök és fióka jött világra a kert különböző lakóinál. Az erszényesek közül a Bennett-kenguruknál szinte mindegyik nőstény erszényében van „tsebibaba", akik már rendszeresen kilesnek, sőt elő is merészkednek onnan, a legidősebb kicsi pedig már nem is nagyon szokott visszatérni az erszénybe. A szintén az erszényesek közé tartozó rókakuzuk is kölyköt nevelnek éppen.

A Pálmaházban lakó, a tatuk rokonsági körébe tartozó matakóknál március 16-án és április 11-én is született egy-egy utód, a velük szomszédságban lakó éji majmoknál a legifjabb bébi március 20-án született. A veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál öt kölyök született április 11-én, az indiai antilopoknál márciusban kettő, áprilisban pedig még egy borjú jött a világra. Gyermekáldás volt az elmúlt hetekben az indiai tarajos sülöknél és a nagy maráknál is.

Az idei évben született kisállatok közül minden bizonnyal Hada, a tapírborjú a legnépszerűbb. A februári születésű nőstény állatot néhány hetes korában, épp akkor tervezte bemutatni az Állatkert, amikor a koronavírus járvány miatti rendkívüli intézkedések életbe léptek. Így a jövevény hivatalos bemutatkozására végül csak április elején kerülhetett sor, akkor is az interneten keresztül. A kicsi nevére szavazni is lehetett, amelyre végül tízezernél is több voks érkezett. A kistapír bemutatkozó kisfilmjét pedig mostanáig közel háromszázezren tekintették meg.

Az emlősökön kívül több más állatcsoport képviselőinél is volt mostanában gyermekáldás. Az Ausztráliában őshonos fekete hattyúknál például április elején négy pihés fióka kelt ki a tojásból, de szaporodtak a pelikánok, a pápaszemes pingvinek, a hüllők közül pedig a szivárványos boák és a sisakos baziliszkuszok is.

Az állatkerti ifjúság persze nemcsak az elmúlt hetekben, hónapokban világra jött kisállatokból áll, hiszen sok faj esetében hosszabb ideig, akár évekig is eltart, amíg a kicsit elérik a felnőttkort. Így a kertben cseperedő kisállatok között van például Kuglóf, féléves lajhárbébi, Arun, a két és fél éves kiselefánt, Indigo, és a tőle csak néhány héttel fiatalabb gorillakölyök is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek