10+1 tipp, hogy az idei húsvét is boldogan teljen!

Anélkül, hogy lelki számvetésbe kezdenénk, le kell szegezni, hogy az áprilist és a húsvéti időszakot csak úgy tudjuk átvészelni, ha pozitívan gondolkodunk. Ha örülünk annak, hogy a szűk családi kör együtt lehet, hogy a nagyiék elérhetők az interneten keresztül, és egy-két finomsággal teli csomagot akár még a barátok küszöbére is lerakhatunk. Ezeken kívül pedig tavaszba öltöztethetjük a lakást, kivirágoztathatjuk az erkélyt vagy az udvart, és végre lehet okunk arra is, hogy a sonkát ne mi főzzük, hanem megrendeljük egy szakembertől.

Az április az egyik kedvenc hónapunk: még ha az idő nem is mindig kegyes hozzánk, van benne valami előremutató nyugalom. Még ebben a feje tetejére állt időszakban is szeretjük, mert megújulást, újjászületést hoz – és nem feltétlenül vallási szempontból, de azért az sem hanyagolható el. Sőt, sok család életéhez szorosan hozzátartoznak a húsvétvasárnapi istentiszteletek, ezért ezekről is szót kell ejteni.

Ez az időszak talán még arra is elég lesz, hogy megsüssük azokat a sütiket, amikre már ezer éve nem volt időnkForrás: Shutterstock.com

Hogy idén se maradjon ki ez a fontos mozzanat, azt tanácsoljuk, hogy a családtagok öltözzenek fel szépen, mintha templomba készülnének, és vagy a televízió élő adásait nézve, vagy pedig a rádiók közvetítéseit hallgatva vegyenek részt a szentmiséken. A Magyar Kurír weboldalán egytől-egyig megtaláljuk a teljes online szentmise-közvetítések listáját és a rádiós adások időpontját, illetve linkjét.

Egy másik tipp, hogy még a bezártság, a szüleinktől-, családtól-, barátainktól- való távolság, vagy akár az egyedüllét ellenére is állítsuk össze a húsvéti vacsorát. Készítsük el a kedvenc ételeinket: legyen főtt- vagy kaszinótojás az asztalon, retek és újhagyma, főtt sonka vagy csülök, esetleg valami minőségi szeletelt sonka, friss vagy ecetes torma, és egy finom bort se felejtsünk el kinyitni.

Kész, főtt-füstölt húsvéti sonkát már házhoz is rendelhetünk, például a Babka DelitőlForrás: Shutterstock.com

Ropogós kenyeret akár magunknak is süthetünk, hiszen az interneten megannyi élő közvetítés, vagy visszanézhető, kovásznevelgető és kenyérsütő videós kurzus található az elmúlt hetekre visszamenőleg.

A húsvéti vacsorához tartozik még a következő ötletünk is. Mi még nem próbáltuk, viszont sokat hallottunk már az ingyenesen használható Zoom konferenciahívásairól, de maradhatunk a Skype-nál vagy a Viber-nél is; a lényeg, hogy terítsük meg szépen az asztalt, tálaljuk ki az ételeket, és hagyjunk egy helyet a laptopnak. Végül pedig egy előre egyeztetett időpontban kapcsoljuk össze a család távoli tagjait online. Így mindenki egy időben eszik és beszélget, egy kis technikai közvetítéssel.

Technológiával kapcsolatos tippként jutott még eszünkbe, hogy nemcsak a vacsorát, de a húsvét hétfői pirostojás keresgélést is össze lehet hozni távkapcsolattal. Igaz, hogy a locsolás kimarad, de ezt nem mindenki bánja, igaz?

Forrás: Shutterstock.com

Szóval, a dolgot valahogy úgy kell elképzelni, mint egy memóriajátékot, vagy egy kincskeresést online változatban. Ezt is összehozhatjuk videóhíváson keresztül, de e-mailben fotókkal is megoldható. A gyerekeknek rajzolhatunk és beszkennelhetünk tojáskereső útvesztőket, vagy fotókat, amiken színes tojásokat rejtettünk el. Hogy mennyi tojást találtak meg a képen, és milyen útvonalon sikerült eljutniuk a jutalmakig, azt pedig visszaküldhetik nekünk válaszlevélben és befotózva.

A hátsókert nem tiltott zóna

Bár most jobb, ha még egy darabig nem megyünk egymás közelébe (szűk családi körön kívül), a belső udvar azért még használható egy kis húsvéti mókához. Ahelyett például, hogy hétfőn reggel simán kiraknánk az asztalra a nyuszifészket, mozgassuk meg a gyerekeket egy kis kincskereséssel. Ha nincs kert vagy udvar, akkor a lakás különböző pontjain is eldughatjuk a csokikat és az apró ajándékokat.

A húsvét színei mindig jobb kedvre derítenekForrás: Shutterstock.com

Húsvét elmúltával, ami idén április 12-re és 13-ra esik, még ki kell bírnunk majdnem három teljes hetet a hónapból és azt valószínűleg a négy fal között. Ezért mi már készítettünk egy napirendet arra nézve, hogy mit fogunk végre elintézni, hiszen a napi munka után nem kell mennünk sehova.

Ezen sorok írójának a lakásához például egy erkély tartozik, ahol körülbelül ugyanannyi a tennivaló, mint egy kiskertben, és még a méretekre is ügyelni kell. Hiszen ha dzsungelt varázsolunk a 3-4 négyzetméterünkre, akkor a végén ki sem tudunk majd lépni az erkélyajtón. A kevesebb néha több elve itt is működik. Ha például valakinek a karácsonyi bevásárlásából megmaradt pluszban egy kültéri izzósora is, az most egyszerűen és szépen feldíszítheti vele az erkélyét, így a langymeleg áprilisi estékre meglesz a hangulatvilágítás. És ami a legjobb, végre van idő lefesteni a kültéri bútorokat is!

Akinek pedig kertje van, annak érdemes lehet egy magasított ágyásba fűszernövényeket telepíteni. Könnyen beszerezhetők akár egy nagyobb bevásárlóközpont élelmiszerüzletéből is, de megtalálhatók a kisebb piacokon is, amik még kinyitnak szombatonként.

Címlapfotó: Stux / Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek