Ezekben az űrközpontokban galaktikus kalandokra indulhat

Akár az ősrobbanásig is visszamehetünk egy féregjáraton keresztül, de ha pont ráérünk, akkor valós rakétakilövés is belefér a programba – meg rengeteg szimulátor, VR, igazi aszteroidák és űrbéli relikviák. Mai cikkünkben olyan helyszínekre kalauzoljuk el önöket, ahol komolyabban is elmerülhetnek az űrkutatás múltjában és jelenében. Van, ahol jelenleg is komoly tudományos munka folyik, máshol tökéletes a látszat és csúcsra járatják az élményeket. Indulhat a visszaszámlálás?

A leghíresebb

Itt nincs sok helye találgatásnak, természetesen az Egyesült Államokban, még közelebbről: Floridában található Kennedy Space Centerről van szó. Őrült jó már önmagában az is, hogy amikor az ember az űrközpont oldalára kattint, ott nemcsak egy csomó program és a következő rakéta kilövésének időpontja van fenn, hanem még egy visszaszámláló is, ami másodperces pontossággal pörgeti visszafelé az időt. Ez már eleve jó alap az űrbéli hangulathoz, már ha valaki nem az Apollo 11, a Csillagok között, vagy például Az igazak című filmekkel edz egy ilyen kirándulásra.

Forrás: NaughtyNut/Shutterstock

Aki hallott már az űrprogramról életében, az tudni fogja, hogy mi az a NASA (National Aeronautics and Space Administration), vagyis magyarul a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, itt pedig közelebbről is megnézheti, hogy milyen izgalmas, és egyben félelmetes lehet az űrhajósok egy-egy küldetése, vagy egyáltalán, maga az űrkutatás.

A helyszínen rengeteg a felfedeznivaló, kezdve a témakör nagy neveivel és legendáival, de fel lehet ugrani egy buszra is, és testközelből megnézni a legfontosabb helyszíneket. A holdra szállás egy külön téma, melynek külön csarnokot szenteltek, de akár 3D filmekkel is el lehet merülni a végtelen űr sötét világában. És azt mondtuk már, hogy amolyan mini űrhajós kiképzésen is részt lehet venni?

Itt látható az ősrobbanás

A Leicester-ben található National Space Centre az Egyesült Királyság legnagyobb, a témával foglalkozó komplexuma. Itt van az ország legnagyobb planetáriuma, hat interaktív galéria, egy egyedülálló 3D szimulátor és a legnagyobb attrakció, a 42 méter magas rakétatorony is. A honlapon egyébként elég erős képanyag van fent, úgyhogy az űr-szimulációtól az időutazásig nagyon hamar rá lehet kapni a dolog ízére. Az időutazás persze nem komoly, azaz csak részben. Itt ugyanis egy féregjáraton keresztül, néhány gomb megnyomása után akár az ősrobbanásig is vissza lehet menni, hogy megnézzük, milyen is volt az, amikor még valójában nem volt semmi.

Forrás: By JBArt/Shutterstock

Persze nem kell a világ kezdetéig visszatérni, a Naprendszert a mai állapotában is be lehet járni: lehet például Mars-járót irányítani, és akár a Vénuszt is megnézhetjük 3D-ben. Ráadásul az egész központ úgy van kitalálva, hogy elég komolyan alapoz a gyerekekre, így simán belefér a Space Center a családi programok sorába, ahol lazán el lehet tölteni egy egész napot.

Az ESA holland múzeuma

A Space Expo egy állandó űrkutatási kiállítás, mely a holland Noordwijk-ban talált otthonra. Az ESA (European Space Agency), vagyis az Európai Űrügynökség hivatalos látogatóközpontja nem kevesebbet ígér, mint hogy a távozáskor szinte valós kozmikus élményekkel leszünk gazdagabbak.

Forrás: Door Otter - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71527201

Érdekes adalék, hogy a helyszínt Hollandia leginkább gyerekbarát múzeumai között tartják számon, ahol sokféle módon szórakozhatnak a kisebbek is. Lehet például külön játékküldetéseket venni a bejáratnál (korcsoportok szerinti leosztásban kínálják ezeket), melyeket ha teljesítenek a gyerkőcök, akkor amolyan asztronauta diplomát kapnak.

A kiállításon meg lehet tapintani többek között egy valódi meteoritot, lehet ugrálni a Hold felszínén, vagy ki lehet lőni egy rakétát. Életnagyságú modellt kapott a Holdra szállás – ez a látogatók egyik kedvence –, de összeraktak egy külön tárlatot a Star Wars-filmeknek is, hisz ennél a kilencrészes sagánál semmi sem teszi vonzóbbá az űrutazást. Ezen kívül vannak buszos kirándulások is, melyek a színfalak mögé viszik be az érdeklődőket: itt nem a fantázia vagy a múlt dicsősége kap szerepet, hanem jelenleg is futó, vagy épp tervben lévő galaktikus projektek.

A végtelenbe és tovább

Mondaná Buzz Lightyear. És tényleg: a francia Toulouse-ban található Cité de l'Espace a honlap tanúsága szerint a végtelen kapuit nyitja meg előttünk. Az oldal segítségével egyébként nagyon jól meg lehet tervezni a kirándulást, egyrészt, mert van rajta egy jópofa, színes térkép, másrészt, mert az időponthoz kötött programok között tudunk válogatni a saját időbeosztásunk szerint.

Forrás: https://en.media.cite-espace.com/

Elég jó a felhozatal űrélményekből, így például be lehet ülni az űrhajósok helyére a Soyuz űrhajó másában, szét lehet nézni a Mir űrállomás pontos replikájában, de azt is ki lehet próbálni, hogy milyen az, amikor az űrhajóban megszűnik a gravitáció, és nemcsak az utasok kezdenek el lebegni a talaj fölött, hanem a jegyzetfüzettől a zokniig minden.

Vannak eredeti űrhajós darabok is az ügyes másolatok mellett, többek között például az űrhajós Jean-François Clervoy űrruhája, amely már nem kevesebb mint 7 330 226 kilométert utazott. Holdjárásra itt is be lehet nevezni, a gyerekeknek pedig saját külön kis bázist építettek ki. A Földre is vethetünk egy pillantást az űrből, és szó lesz az időjárásról, illetve annak előrejelzéséről is (be is lehet állni egy kamera elé, és kipróbálni a tévés verziót).

A belga

Sokaknak most egy különös képzettársítással talán Poirot, az egyik leghíresebb belga karakter neve ugrott be, de nem, távolról sem erről van szó. Belgiumban, pontosabban Transinne-ben van az Euro Space Center, ahol nemcsak egynapos kirándulásokkal lehet számolni, hanem akár több napot is el lehet tölteni az űrhajósok világában.

Az Ardennek szívében található központban egy nap alatt négy különböző témakörön keresztül mutatják be a kiképzést, a kutatást és a téma történelmét. Egyrészt van egy csomó jól felépített kiállítás, rendeznek űr show-t, illetve űrsétát is. Két vagy három nap alatt még komolyabbra fordul a dolog, ugyanis itt már kicsiben úgy kezelik a dolgot, mintha a látogatók valóban az űrbe készülnének, és egy komplett terven mennek végig velük.

Forrás: Isai Symens - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76814157

Az ott töltött idő alatt tableten lehet játszani a Space Heroes nevű játékkal, a multimédiás kiállításokat interaktív felületekkel pakolták tele, VR szemüvegben, a talaj felett lebegve (tényleg!) lehet sétálni a Mars vagy a Hold felszínén, vannak planetáriumi bemutatók, 5D mozi, és még sorolhatnánk. Az űrközpontot 2019. szeptember 1-én átmenetileg bezárták, de ez ne riasszon el senkit, mert csupán a fejlesztések miatt van egy kis szünet. A központ hivatalos közlése szerint 2020. július 1-től újra látogatható lesz a komplexum.

Neil Armstrong űrruhája és rengeteg VR

És még egy amerikai helyszínt meg kell említenünk. Míg a floridai űrközpont egyértelműen utolérhetetlen élményt nyújt azzal, hogy valós időben tudunk jelen lenni például kilövéseknél, és nézhetjük meg a folyamatban lévő munkálatokat, addig a Washington DC-ben lévő Airland Space őrületes mennyiségű kincset őriz, már ami az űrkutatás múltját illeti – látható többek között Neil Armstrong űrruhája is, melyben első emberként sétált a Hold felszínén.

Az a bizonyos űrruha, melyet Neil Armstrong a holdséta napján, vagyis 1969. július 20-án viseltForrás: Jim Preston/Smithsonian National Air and Space Museum (NASM2018-01211)./Images are subject to Smithsonian Terms of Use/Jim Preston

Az őrületes mennyiség említésével nem lőttünk mellé: összesen 60 000 darab feljegyzés, motor, űrbéli ruhák és kiegészítők (akármilyen viccesen is hangzik), sőt, komplett rakéták is vannak a bemutatott tárgyak között. Ezen kívül van egy csomó program is, tehát nem csupán egy nyugodt, sétálgatós múzeummal kell számolni. Vannak VR játékok és interaktív szimulátorok, tudományos bemutatók, IMAX mozi és még egy sor érdekes dolog.

Jelenleg felújítási munkák folynak, mivel a tervek szerint az egész központ totálisan megújul az elkövetkező néhány évben, azonban ez idő alatt is megszakítás nélkül nyitva tartanak. Azok, akik komolyabban is tervezik a látogatást, az Airland Space honlapján tudhatnak meg további infókat. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek