Világító fotógirland és karácsonyi álkandalló a panelban – Öltöztessük a lakást ünnepi díszbe!

Kevesebb mint egy hónapunk van karácsonyig, érdemes ezt az időt kihasználni, hogy az otthonunkat is ünnepi díszbe öltöztessük. Hogy flottul menjen a dekorálás, összegyűjtöttünk pár ötletet, üzletet és internetes inspiráció-forrást, ami segíthet a készülődésben, hogy december 23-án már csak a sütemény készítésével kelljen foglalkozni.

Karácsonyi inspirációs ötletet ma már nagyon sok helyről beszerezhetünk. Az egyik legkényelmesebb mind közül a Pinterest oldala, ahol több ezer dekorációs tippet találunk akár karácsonyi koszorúkat, akár ehető ajándékokat, vagy éppen karácsonyfa díszítési tippeket keresünk. A weboldalon, aminek a telefonos applikációját le is tölthetjük, szinte mindent megtalálunk.

Ilyen és ehhez hasonló, inspiráló téli dekorötletet találhatunk PinterestenForrás: Shutterstock.com / Pasko Maksim

Az oldalon a rendszer - az első kiválasztásainktól kezdve - előre elnevezett mappákat ajánl fel, ahova elmenthetjük a nekünk tesztő recepteket, asztaldíszeket és karácsonyi kalendáriumokat. Ha pedig az élelmiszerüzletben vagy a hobby boltban mindent beszereztünk az elkészítésükhöz, akkor már csak a saját gyűjteményünkből kell előkeresni a megfelelő pint (elemet).

Készítsünk saját koszorúkat az ünnephez

Sok szép, kész karácsonyi koszorút lehet kapni a virágboltokban, egy-kettő tényleg megéri az árát, hiszen egy virágkötő órákat töltött azzal, hogy minden apró részletét megtervezze, felragasztgassa vagy feltűzze. Így ha valami olyan kerül a szemünk elé, amilyenre már évek óta vágytunk, és az ára is jó, akkor lepjük meg magunkat vele. Ez is lehet egy karácsonyi ajándék, és közben a lakás díszítésére is alkalmas. 

De ha nem találtuk meg az igazit, a 6000-7000 forint körüli árakat pedig sokalljuk, akkor készítsük el a sajátunkat. Több lehetőségünk is van. Ha családdal és gyerekekkel vagyunk, akkor az elkövetkező három adventi hétvége egyikén fogjuk össze őket az ebédlőasztal körül, terítsünk le pár újságpapírt, vegyük elő a koszorú-alapokat és az évek során felhalmozódott apró, rávaló díszeket, gombócokat, madárkákat  és tobozokat. Vagy előzőleg válasszunk egy ötletet a Pinterestről vagy Instagramról, vegyük meg a hozzávalókat, és azt próbáljuk meg együtt, közösen megvalósítani. 

Ha pedig egyedül készülünk a lakás feldíszítésére, akkor egy bögre forralt bor mellett is nekiülhetünk a koszorú készítésnek. Most kifejezetten divatosak azok a koszorúalapok, melyeket puha anyagdarabokkal, szalagokkal vagy fonalakkal tekernek körbe, és ezt díszítik filcből kivágott díszekkel.

Szintén izgalmas díszítő eleme lehet a lakásnak - főleg egy albérletben, ahol nem szívesen fúrunk a falra képkereteket, vagy csak egyszerűen szeretjük a változatosságot - egy fotógirland. A girland lehet egy eleve világítós csiptetős fényfüzér, amihez nem is kell már más, csak a kiválasztott fotók, és két pont, ami között felakaszthatjuk a girlandot. 

Vagy egy karácsonyi, például arany vagy zöld zsineg, amire ráfűzzük a kilyukasztott képeket, és közéjük papírból kivágott hópelyheket vagy karácsonyi ajándékkísérő kártyákat aggatunk. Ha például van 10 kedvenc fotónk és közéjük 10 kis papírdísz, akkor már fel is díszítettük az üres falat. 

Jó tanács! Az elkövetkező hétvégéken a megszokottnál többen lesznek a hobby boltokban is. Így az egészségünkre is figyelve, próbáljunk meg hétközben, munka után vagy az ebédszünet idejében elugrani, és inkább akkor megvenni a dekorációs kellékeket.

Hol szerezzük be a szükséges hozzávalókat?

Jó hely lehet például a Kreatív Hobby, amelynek öt budapesti, egy pécsi és egy tatabányai boltja is van. Jelenleg tele vannak karácsonyi apróságokkal, ajándékokkal és persze otthoni dekoráláshoz szükséges minden hozzávalóval. De a házhoz szállítást és a csomag összekészítést is megoldják, ha pontosan tudjuk, mire van szükségünk.

Szintén jó hely még a Portéka, amit a budai Fény utcai piac csarnokának alján, a Mammut 1. bejárata mellett találni. Az apró üzlet nagyon jó ízléssel válogat a különböző karácsonyi apróságok, díszek, művirágok és étkészletek között. És, hogy kedvezzenek a vásárlóiknak ebben a zűrzavaros járványidőszakban, december 24-ig minden termékükre 20% kedvezményt adnak.

A Rayher Hobby Kreatív Centrumot pedig azoknak ajánljuk, akik már komolyabban is foglalkoznak a karácsonyi díszek készítésével. Példul barátoknak készítenek koszorúkat vagy asztaldíszeket, esetleg az erkélyre hidegtűrő növényekkel beültetett tündérkertet. 

Hogy miért pont ezt emeltük ki? Mert eddig ebben az üzletben találkoztunk a legigényesebb miniatűr "kerti bútorokkal", amikkel egy egész kis parkot hozhatunk létre a balkonládánkban vagy az üvegbúrák alatt, és persze évszaknak megfelelően téliesíthetjük is ezeket. 

Az apró díszítőelemeket az online térbe költözött Vörösmarty téri vagy pl. a debreceni karácsonyi vásárból is beszerezhetjük, így ha személyesen nem is, de tőlük rendelve megvásárolhatjuk a szükséges hozzávalókat és apró ajándékokat. 

Téli álomvilág a kandallópárkányon

Ma már egyre divatosabb, és a panellakásokban is megvalósítható az álkandalló. Az általában itongtéglából felépített kandallópárkány szolgálhat önálló díszként, de ha eleve úgy építjük meg, hogy egy elektromos kandalló is helyet kapjon benne, akkor a tűz pislákolását és ropogását, akár még egy társasház hatodik emeletén is élvezhetjük.

Forrás: Shutterstock.com / Sergey Mikheev

A párkányt pedig télen mesevilággá alakíthatjuk. Egy egész fényes falut építhetünk rá, vagy minimalizálva a díszítést, párosával kirakott óarany vagy megkopott ezüst színű gyertyatartóval a régi időket is megidézhetjük. 

Az idei év színe a rose gold

Az ország összes nagy bevásárlóközpontjában és barkácsáruházában a karácsonyi részleget elárasztották a rose gold díszek, üveggömbök, mini karácsonyfák, koszorú kiegészítők, párnahuzatok és pihe-puha takarók. Ha szeretnénk mi is ezzel a színnel ünnepelni a karácsonyt, akkor csak egy dolgot kell megfogadnunk: ne vigyük túlzásba a dekorálást. Maradjunk ennél a színnél és párosítsunk hozzá fehér vagy törtfehér, esetleg szürke kiegészítőket, illetve meleg fényű fényfüzéreket. Így lesz meg az igazi ünnepi, karácsonyos összhatás. 

Bármilyen díszítésben is gondolkodunk, figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk a vásárlást és a pakolást az utolsó napokra, mert abból általában csak kapkodás van. Szépen hétről hétre vegyük meg, amire igazán szükségünk van, és bányásszuk elő a már meglévő apróságainkat. Szánjunk a díszítésre egy-két napot, hogy december 23-án és 24-én már nyugodtabban, csak a családra és a barátokra koncentrálhassunk, akár személyesen, akár az online találkozók adta lehetőségeken keresztül. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek