A minikonyhakert gondozása a panellakók lelkének is jót tesz

Ablakból vagy teraszról frissen szedett bazsalikom a salátára, mellé saját termesztésű koktélparadicsom, és házilag szárított fűszernövényekkel ízesített vacsora – a mini konyhakert a legkisebb lakásban is megoldható, a növények gondozása pedig a lelkünknek is jót tesz. Urban jungle konyhai kiadásban.

Vissza a természetbe!

Amikor beköszönt a tavasz, ami bár lehet, hogy elég változékony és kiszámíthatatlan, de a közelgő nyár ígéretét hordozza magában, sokakban újraindul a kertészkedési vágy. Elő lehet szedni és leporolni a teraszon esőtől, széltől bepiszkolódott kis asztalkát, hogy reggelente mellette kortyoljuk az életerőt adó kávénkat. Mennyivel jobb ezt virágos, zöld környezetben tenni, nem igaz? Pláne, ha a növényeink nemcsak szépek, de a száruk, levelük, viráguk, termésük ehető is.

Zöldet minden panel erkélyére!Forrás: Free-Photos / Pixabay

Aki hazai ízekre vágyik, de társasházban, panelban lakik, az is megteheti, hogy egy kis természetet csempésszen az otthonába. A lakás méreteitől, adottságaitól függően akár az ablakpárkányon, vagy a kisebb-nagyobb erkélyeken, gangos házakban a folyosóra is kitehetünk pár cserepet, amiben hétről hétre nevelgethetjük a mini kertünket. Ez az igazi #urbanjungle!

Mert otthon kertészkedni jó!

Szeretjük a többszörös megoldásokat, hiszen a legkevesebb az időből van, így jó, ha egy tevékenységgel több mindent elérünk. Ilyen a konyhakerti növény, de tulajdonképpen minden fajta növény, élőlény ápolása és gondozása. A járulékos és kézzel fogható „haszon" mellett a velük való törődés kreatív kikapcsolódást nyújt, és egyfajta meditatív állapot elérésével segíthet csökkenteni a mindennapi stresszt és feszültséget. Az effajta tevékenység szinte kikapcsolja az agyat, akár az a bizonyos flow élmény is elérhető általa.

Forrás: Lizmyosotis / Shutterstock

A növények gondozásába bevonhatók a gyerekek is, apró lépésenként vezethetjük be őket a kisebb feladatok elvégzésébe (locsolás, a száraz levelek letépkedése, gazolás...). Ez bennük is fejleszti az elköteleződést és elhivatottságot, és nagy öröm tud lenni, ha az általuk nevelgetett növényke termőre fordul. Mert sosem lehet elég korán kezdeni. Ráadásul, amit otthon látnak, azt könnyebben átviszik majd a saját életükbe is, így nekik a konyhakert kialakítása teljesen természetes elfoglaltság lesz mire önálló életet kezdenek.

Milyen növényeket érdemes ültetni?

A cél, hogy kis helyigényű, könnyen gondozható, könnyen beszerezhető, olcsó vetőmagot vagy palántát válasszunk, ami viszonylag rövid idő alatt termőre fordul. Plusz előny, ha minden évben újra learathatjuk a gondoskodásunk „gyümölcseit". Elsősorban a fűszernövények alkalmasak erre a célra, amelyeket frissen a tőről letépve vagy szárítva is felhasználhatunk az ételeink ízesítésére.

Forrás: Silviarita / Pixabay

A bazsalikom, a menta, a metélőhagyma, a rozmaring vagy éppen a kakukkfű tökéletes erre a célra. De gondolhatunk arra is, hogy milyen testet-lelket melengető (vagy éppen hűsítő) élmény, ha a teánkat, limonádénkat a saját konyhakertünk alapanyagaiból készítjük. Ez esetben a citromfű, a levendula is szóba kerülhet (a menta ebben igazi jolly joker, mivel mindkét módon alkalmazható).

Abban az esetben, ha ennél tartalmasabb termésre várunk, és kicsit több helyünk van, akár az erkélyen is felnevelhetjük a saját paradicsomunkat, paprikánkat, csilinket, de még a cukkinit, salátát is. A sor persze még hosszan folytatható.

Forrás: PhotoMIX-Company / Pixabay

Kertészkedésre fel!

Összegyűjtöttem néhány hasznos ötletet és tudnivalót, de természetesen mielőtt bárki ezen növények nevelgetésébe kezdene, érdemes alaposabban utánajárni az egyes részleteknek. Viszont az alábbiakat akár már gondolatébresztőként és ihletadóként is érdemes elolvasni.

♣ Bazsalikom – Ne ültessük túl hideg helyre! Szereti a sok vizet, az esőt, ettől függetlenül nem kíván sok gondozást, és a telet is kibírja. Ne locsoljuk túl, de a túl száraz földet sem kedveli.

♣ Metélőhagyma – Évről évre megújul, mivel a téli pihenőt követően tavasszal újra kihajt. Érdemes tövestül levágni a leveleket, ha például fűszeres vajat, margarint készítünk. Előfordulhat, hogy lila virágokat hoz, ezek is ehetők, de akár díszítésként is felhasználhatjuk. Világos helyre, nedves, meszes, tápanyagban dús talajban nő igazán.

Kakukkfű – A telet követően ez a mediterrán konyhából nélkülözhetetlen fűszernövény is új életre kel. Magvetéssel vagy palántázással is ültethető, utóbbi nagyobb sikerrel kecsegtet. Szereti a meleget és a napfényt, ezért ne kerüljön a cserepe vagy ládája árnyékos helyre! Bár jól tűri a szárazságot, az ültetést követően egy évig öntözzük rendszeresen, nedvesen tartva a földjét!

Csili – Egyre népszerűbb hazánkban, és bár nem egy hungarikum, jelentős magyar sikereket könyvelhetünk el a csilitermesztésben. Kis helyen, cserépben is nevelhető. A magokat akár postán is megrendelhetjük, a választék igazán széles, a legnagyobb gondot a megfelelő fajta kiválasztása okozza majd. Ha magról neveljük (amivel idén már kissé lecsúsztunk), és magunk csíráztatjuk, kezdetben a meleg környezet kedvez majd a magoknak. Vagyis az erkélyre csak később ültethető ki, amikor már kint is melegebb a hőmérséklet (kb. májusra).

Forrás: Monicore / Pixabay

Tippek, trükkök, jó tanácsok

♥ Az utcai por, szmog miatt lehetőleg ne az utcafrontra kerüljön a balkonláda, amibe az ehető fűszernövényeinket ültetjük.

♥ Célszerű, ha olyan helyre tesszük a cserepeket, ládákat, ahol legalább hat órányi napfény éri a növényeket.

♥ Válasszunk alul lukacsos cserepet, hogy gondoskodhassunk a virágföld, táptalaj megfelelő vízelvezetéséről, és elkerüljük a kellemetlen, nem kívánt penészedést!

♥ Öntözéskor a vizet a talajra locsoljuk, ne közvetlenül a növény szárára, levelére!

♥ A száraz levelek, hajtások lecsipegetése és a metszés jó hatású a legtöbb esetben, mivel
további növekedésre serkenti a növényeket.

♥ Háziállat és gyerek számára elérhetetlen helyre tegyük a cserepeket, ládákat a biztonság kedvéért!

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek