Az olívaolaj szuperereje határtalan, de néhány dolgot tudni kell róla

Akár süteményt készítünk, akár húst sütünk vele, esetleg pirítósra csepegtetjük azt, a jó minőségű olívaolaj konyhánk sokoldalú, ízletes és egészséges összetevője. Persze ehhez jó, ha tudjuk, mikor, melyik típusát érdemes használni. Hogy az extra szűz olívaolaj még inkább a mindennapi étkezés része lehessen, összegyűjtöttünk pár ötletet és alapfogalmat, amikkel talán már senki nem veszhet el a boltok polcain sorakozó olívaolajok tengerében.

A sötétzöld vagy arany árnyalatú, vajas és borsos, néha enyhén csípős olívaolaj egy olyan étolaj, amit a friss olajbogyók átpréselésével készítenek. A világ olívaolaj-készletének nagy részét Olaszország, Görögország és Spanyolország termeli, ami nem meglepő, hiszen ezekben az országokban évszázadok óta az egyik legfontosabb alapanyag.

Egy borozgatós estén több minőségi olívaolajat is megkóstolhatunkForrás: Natalia Lisovskaya / Shutterstock.com

Az elmúlt 10-20 évben szinte félévente változott a trend, ami az olajok, zsírok és vajak egészségügyi hatását illeti. Míg az egyik pillanatban az orvosok az állati eredetű zsírról áradoztak, addig a másikban a magazinok elátkozták azt. A kókuszzsír is megjárta a poklok poklát, a végén már senki nem tudta eldönteni, hogy egészséges vagy sem.

Az olívaolajról azonban nem reppentek még fel ilyen hírek sem a bulvárlapokban, sem a gasztro-influenszereknél, akik bizony nagy erővel befolyásolják, hogy mit gondoljunk és főleg mit együnk. Az olívaolajról egyszer megállapították, hogy az egyik legegészségesebb étolaj, és azóta ez a tény rendíthetetlen.

Magas a telítetlen zsírsav-tartalma, így csökkenti a koleszterinszintet, illetve omega-9 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek csökkentik a vérnyomást és javítják a szívműködést.  

Szűz vagy light – nem mindegy, mit veszünk le a polcról

De attól, hogy az olívaolaj egészséges, még nem mindegy, melyiket tesszük a kosarunkba. Ha a rendelkezésre álló legjobb minőségű (és így általában a drágább) olívaolajat keressük, akkor az extra szűz megjelölésűt kell levadásznunk. Ezt az olajat a friss olajbogyó őrlésével és préselésével nyerik ki. Az elkészítéshez nem használnak semmilyen vegyszert vagy melegítést.

Bár drágább, válasszuk a legjobb minőséget, ha különleges alkalmakra keresünk olívaolajatForrás: lunamarina / Shutterstock.com

Az extra szűz olívaolaj általában sötétebb színű, mint a gyengébb minőségű olajok, valahol az aranysárga és a sötétzöld között van. Az íze kifejezetten olívabogyó ízű, és a legmagasabb minőségű olajokban még egy kis fűszeresség is érezhető – vagyis az a kis kellemes csípősség, amit a nyelvünk hegyén és két oldalán érzünk kóstoláskor. Ez tényleg olyan olaj, amit egy jó fajta kenyérrel, előételként, mártogatáshoz tálalunk a legkedvesebb barátainknak.

Nagyon nem mindegy, milyen ételhez, melyiket vesszük le a polcrólForrás: Michael D Edwards / Shutterstock.com

Természetesen ilyenkor - összehasonlításként - kínálhatunk még szűz olívaolajat is, mivel ez a második legmagasabb minőségű olívaolaj. Körülbelül egy lépéssel van lemaradva az extra szűztől minőségében és árban. Ugyanúgy állítják elő, mint az extra szűz olívaolajat; az íze finom, de minimális hibák már előfordulhatnak.

A fokhagymás olívaolajnál vagy az olajban eltett fokhagymánál nincs jobbForrás: Piccia Neri / Shutterstock.com

A hármasfogat utolsó tagja a light vagy könnyű olívaolaj, ami a neve ellenére nem azt jelenti, hogy ennek a fajtának kevesebb lenne a kalóriája vagy alacsonyabb a zsírtartalma. A megnevezés a palackon az olaj világosabb színére és semleges ízére utal. A könnyű olívaolaj már egy finomított olaj, amit a szűz olaj első préselése után hő felhasználásával állítanak elő. A világos zöld helyett aranysárga árnyalatú lesz, hosszabb ideig eltartható polcon, és magasabb a füstpontja, mint a többi olívaolajnak, ugyanakkor kevesebb tápanyag van benne, és mártogatni például már nem kínálnánk.

Tippek a különböző felhasználáshoz

  • Keverjünk össze 3 rész olívaolajat 1 rész balzsamecettel a tökéletes salátaöntethez.
  • Ha eddig még nem kevertünk gofri tésztába olívaolajat, akkor mindenképpen próbáljuk ki.
  • Grillezés előtt egyenesen kenjük a húsokra, így robusztusabb, gazdagabb ízt kapunk.
  • Sokan elképzelni sem tudják, hogy a jó minőségű olívaolaj milyen finom tud lenni, ha rácsepegtetjük friss, kockára vágott gyümölcsökre.
  • Ha serpenyőben kevés olajon megsütöttük a zöldségeket, például a fűszeres cukkinit vagy a padlizsánt, tálalás előtt locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg morzsolt fetasajttal és apróra vágott friss petrezselyemmel – máris kész egy isteni vacsora.
A sült vagy grillezett zöldségek isszák a jó fajta olívaolajatForrás: Lapina Maria / Shutterstock.com
  • Használjunk olívaolajat a sült zöldségek és aromás fűszernövények eltevéséhez. Ha a meleg zöldségekre öntjük (pl. sült koktélparadicsom vagy fűszeres padlizsánkockák) akkor már el is indul a tartósítás. Ha viszont fokhagymagerezdekre, chilipaprikára vagy friss fűszernövényekre öntünk olívaolajat, előtte melegítsük fel egy lábosban (de ne forraljuk!), és úgy öntsük rá a nyers ízesítőkre. Ha nem így teszünk, a fűszerolajunk nem lesz olyan intenzív és egy idő után avasodni kezd.
A caprese saláta kicsit dúsabb változataForrás: Marian Weyo / Shutterstock.com
  • Mindezek mellett ne felejtsük el néha elkészíteni minden idők legegyszerűbb előételeit, a fokhagymával bedörzsölt pirított baguette-szeleteket – amiket lelocsolunk egy kis extra szűz olívaolajjal –, illetve a paradicsom-mozzarella caprese-t, ahol a bivaly mozzarella és az olívaolaj kelnek szerelemre.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek