Nyolc álomszép könyv a kisasztalra, amelyek lapjain messzi tájakra utazhatunk

Angolul coffee table booknak, azaz dohányzóasztal könyvnek nevezik azokat több száz oldalas, keményfedeles, képekkel gazdagon illusztrált albumokat, amelyeknek lényege nagy vonalakban az, hogy vendégség alkalmával a nappali asztalára tehessük azokat. A vendégek felvehetik, lapozgathatják, és inspiráló beszélgetések bontakozhatnak ki belőlük. Ezekben a kötetekben az a jó, hogy szinte bármilyen témában találunk nekünk tetszőt, ugyanakkor jó karácsonyi ajándék lehet a nyelvtanulóknak is, hiszen ezek többsége elsősorban angolul elérhető. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhányat eredeti címűkön ihletforrásként.

Entryways of Milan – Ingressi di Milano

Szeret benézni régi épületek előcsarnokaiba? Meglesni, hogy mi van a külvilágnak szánt díszes homlokzatok mögött? Ebben a sokszínű, pompában gazdag kötetben 144 milánói ajtón léphetünk be a külvilág és a privát szféra között meghúzódó átmeneti területre. A 20-as és a 70-es évek között épült előcsarnokokban a modernista milánói kultúra esszenciája sűrűsödik össze: márvány, gránit, vasszerkezetek, pompa és gazdagság. Egy elegáns világ, ami építészek, képzőművészek és egy tehetős avantgárd réteg együttműködéséből született.

Van Life: Your Home on the Road

Ez a könyv egy hátrahagyott divattervezői karrierből, három évnyi lakókocsis utazgatásból és egy Instagram-fiókból született. Szerzője Foster Huntington, aki 23 évesen a Ralph Lauren-állását és New York-i lakását hagyta maga mögött, hogy lakókocsijában nekivágjon az ismeretlennek, miközben vanlife hashtaggel dokumentálta az élményeit. 

A hashtaget gyorsan felkapták mások is, és ebből a fotógyűjteményből született a Van Life, egy hangulatos fotógyűjtemény több száz bulis járművel, fenséges tájakkal és festői erdőkkel.

Off Grid Life: Your Ideal Home in the Middle of Nowhere

Miután a Van Life bestsellerré vált, szerzője egy fa lombkoronájába épített kétemeletes házban folytatta nonkomformista életmódját. Ebből az életmódkísérletből született egy újabb könyv, melyben egyedi otthonokat találunk a legszokatlanabb helyeken és alapanyagokból. 

Konténerházak, jurták, csónakházak és más fura lakások irigylésre méltó helyszíneken: drámai hegyek között, festői erdőkben és lenyűgöző strandokon. A Van Life és az Off Grid Life egyaránt tökéletes ajándék bárkinek, akit egy kicsit is kínoz az elvágyódás.

Great Escapes: Yoga. A retreat book

Nemcsak a járvány, de a tél is visszatartja a jógásokat, hogy kimenjenek a szabadba, és a Gellért-hegyen vagy a Margit-szigeten terítsék ki a jógaszőnyeget. Ha történetesen jóga-rajongó az ismerősünk, jó ötlet lehet meglepni ezzel a 360 oldalas kötettel, amiben a világ legkülönlegesebb jógaközpontjait gyűjtötték össze.

Yannic Läderach/unsplash

Bárki feltöltekezhet ebből a könyvből, aki a nyugalmat és a belső harmóniát keresi a kikapcsolódásban. Olyan édeni helyszínekről olvashatunk, mint a jóga fővárosának nevezett indiai Risikés városában lévő Parmarth Niketan Ashram kertjei vagy a Sri Lanka-i Santani, egy teaültetvényből lett wellness központ, aminek kialakításakor a fenntarthatósági és öko-szempontokat tekintették kiindulópontnak.

Az utazás iránti kínzó vágyra gyógyírként szolgálhatnak a Great Escape-sorozat további darabjai a világ legcsodálatosabb helyeiről. Találunk Afrikáról, a Mediterráneumról, Észak- és Dél-Amerikáról, vagy Olaszországról szóló darabot is, olyan fotókkal, hogy eláll a lélegzetünk.

Bon Voyage: Boutique Hotels for the Conscious Traveler

Egy könyv, amely nem hiányozhat egyetlen tudatos utazó polcáról sem. Ebben olyan hoteleket gyűjtöttek egybe, ahol különleges figyelmet fordítanak a környezettudatosságra. A kötetben találunk például hajóroncsokból épült távoli házikót a Namib-sivatagban, amely a veszélyeztetett vadon élő állatok védelméből is kiveszi a részét, de van benne helyi hagyományokat védő hotel Hong Kong belvárosában, és olyan bejrúti vendégház is, ahol libanoni nők tanítanak hagyományos helyi recepteket az érdeklődőknek.

Living in the Countryside

A vidéki élet nemcsak tornácos parasztházat és kályhát jelenthet – ahány ország, annyiféleképpen találták meg az emberek a harmóniát a várostól távol. Ebben a könyvben a virágos rétek és a ragyogó kék ég díszletei között felépült, európai falusi házakat tanulmányozhatjuk. 

Mike Erskine/unsplash

Az írországi Kilkenny-ből származó vidéki stílusú háztól a toszkán dombok közötti birtokig, 400 oldalnyi fotó és leírás ad inspirációt, hogyan teremthetjük meg otthonunkban is az idillt.

Interiors Now!

Ha már a lakberendezésnél tartunk – a járvány miatt pedig egyébként sem nagyon tudunk mást csinálni, mint hogy az otthonunkat csinosítjuk –, az Interiors Now! című album is kiváló inspirációs forrás. Akár a bolhapiacok romantikája, akár a minimalista vagy a neobarokk a mi stílusunk, ebben a kötetben mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő designt. Elismert fotóművészek képei segítségével 512 oldalon lapozgathatunk a lakások között, Miamitól Isztambulig, Malmőtől Pekingig.

Forest: A journey through wild and magnificent landscapes

A gyönyörűen illusztrált Forest album az emberek és a fák kapcsolatának ünneplése, egy óda a világ összes erdejéhez. Matt Collins író és Roo Lewis fotográfus könyvében a Föld buja erdeiben rejlő titkok nyomába eredhetünk.

USA, Rampart-tavakSergei Akulich/unsplash

A szerzőpáros fafajok szerint rendezve mutatja be a világ legszebb erdőit és fáit, köztük a nyugat-amerikai fenyőket és a németországi Elba-völgy nyírligeteit, miközben történelemről, tudományról és emberi történetekből is tanulhatnak az olvasóik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek