Kulipintyó mozgalom, avagy teljes élet néhány négyzetméteren

Vannak, akiknek az otthon a nagyvilág, és ezt olyannyira komolyan veszik, hogy még a házukat is képesek magukkal vinni mindenhova, akárcsak a csigák. Ők a tiny house mozgalom elkötelezett hívei. De nemcsak őket fertőzte meg a „kisebb is elég" elve, hanem mindazokat, akik az életet a maga tiszta egyszerűségében, lomok nélkül és olcsón akarják élni. Persze olyan is akad, akinek ez sok, pontosabban túlontúl kevés. Nézzük, mégis mit rejt pontosan az apró házakra épülő életfilozófia.

Mi az, hogy tiny house?

A Tiny house movement, azaz Apró ház mozgalom jóval tovább mutat az egyszerű lakáskérdés dilemmáján. A mozgalom nem egy átfogó, vezényszóra induló bázist jelent, inkább egyfajta közös értékek és elképzelések mentén gondolkodó emberek egyre bővülő csoportját.

Apró házban lakni egyfajta életstílus, mert az apró, az ebben az esetben valóban apró. Igaz, mikor az egész mozgalom elindult a 90-es évek végén Amerikában, akkor minden ház kicsinek számított, ami kisebb volt mint 100 m². Akkoriban ugyanis növekedés volt, és aki pénzt keresett, az nagy házat akart. Jöttek a 200-250 m² alapterületű lakóházak, amelyekben csak egy-egy család lakott. Persze, volt, akinek már akkoriban is feltűnt, hogy ez azért túlzás.

A hcl architects "micro compact home" elnevezésű projektje inkább csak kísérlet volt, amelyben a külső megjelenés és a belső tér minden szegletét elegánsan minimalista dizájnnal álmodták megForrás: www.hcla.co.uk

Mint például Sarah Susanka-nak, aki az 1998-as The Not So Big House című könyvében a minőséget helyezte a mennyiség elé. Ugyan a könyv még nem a tiny house bibliája, mégis valamiféle kezdetet jelentett. A lényeg pedig vastagon benne van: minőségi tereket kell létrehozni, és a minőségnek ebben az esetben semmi köze sincs a nagy terekhez. Az a fontosabb, ahogyan kialakítjuk a teret. Az apró ház elgondolás innen már csak egy macskaugrás volt.

Mekkora az apró ház?

A 40 m² alatti házak már aprónak számítanak, de kétségtelen, hogy a műfajban a 8-10 m²-es házak számítanak igazán hardcore-nak. Itt már tényleg centire ki kell számolni mindent és egy bútornak is legalább kettő, de inkább három funkciója van. Ehhez jön a plusz löket, azaz, hogy az ilyen típusú házak gyakran kerekeken gurulnak, és itt már majdnem egy lakókocsi érzettel találkozunk, de a tiny house azért mégis nagyon más.

A belső tér kialakítása kizárólag ízlés dolgaForrás: Susan Kehoe/Shutterstock

Gondolhatnánk, hogy ha valakinek tényleg elég a szűk hely, a plafonig érő beépített szekrény, a minden apró zugban megbújó tárolóhely, plusz nem is bír sokáig egy helyben ülni, akkor miért nem vesz egy lakókocsit, és punktum. Igen, tulajdonképpen ez is egy megoldás, csakhogy az apró ház az ténylegesen ház. Nem fém, vagy műanyag, hanem (általában) favázas szerkezete van, külső és belső kialakítása pedig pontosan megfelel a nagytestvérek megjelenésének, csak éppen kisebb. Jellegében is egészen különböző lehet, a romantikustól kezdve, a minimalistán át a családi házig – attól függően, hogy ki lakik benne. Mert a tiny house-érzés nemcsak a 21. század hipsztereibe oltott öko turistáknak jár. Családoknak, sőt, nyugdíjasoknak is ajánlanak házakat az erre szakosodott oldalak. 

Szeretnék egyet, honnan vegyek?

Apró házat lehet barkácsolni. Bárki, aki kedvet és hajlandóságot érez, ezt bármikor megteheti – ebben az esetben azonban mindig utána kell néznie annak, hogy jogilag mi az, ami belefér, azaz mikortól ház a ház, és mitől lesz legális az építmény. A jelenség annyira elharapózott, különösen az Egyesült Államokban, hogy már komoly cégek nőttek ki az érdeklődés mögött. Ilyen például a Tiny Home Builders és a Tumbleweed Tiny House Company, akik kizárólag ezeknek a házaknak az építésére szakosodtak.

A Tiny Home Builders nyugdíjasoknak ajánlja ezt a kuckót, melynek induló ára 12.000 USD, azaz körülbelül 3,5 millió forintForrás: www.tinyhomebuilders.com

A honlapjukon meg lehet nézni a különböző típusokat, alaprajzokat és árlistákat, majd ez alapján dönteni, hogy mi az, ami megéri. Mert elvileg megéri. A mozgalom egyik mozgatórugója ugyanis éppen a gazdaságosság, hiszen egy kicsi háznak kicsi a rezsije, kevés helyet foglal, a benne lakók pedig azok közé tartoznak, akik nemigen pörgetik a gazdaságot, hiszen nincs helyük a felesleges kacatoknak.
Mini házba alapvetően olyanok költöznek, akik szeretnék egyszerre leegyszerűsíteni és mégis kalandossá tenni az életet. Kevesebb hely jut a holmiknak, cserébe viszont korlátlan teret kap a kreativitás és az utazás. Amit akár a rezsivel felszabaduló pénzből is lehet finanszírozni.

Hogy fér be minden egy ekkora helyre?

Elég, ha arra gondolunk, hogy mi mindent kell egyetlen térben megoldanunk. A fürdő talán szeparálva van, de ott sem lehet bőkezűen bánni a hellyel, minden más egyetlen légtérben koncentrálódik. Az ágyak gyakran kinyithatóak, a plafonról is le lehet ereszteni, esetleg egy létrán lehet megközelíteni. A dohányzóasztal, íróasztal, konyhaasztal itt általában egyetlen felület, ezért aztán rendet kell tartani, hogy mindig használni tudjuk az éppen aktuális funkciót.

Mindezek ellenére semmi sem hiányzik az ilyen házakból, ami az alapvető kényelemhez szükséges. Vannak elektromos háztartási gépek, meleg víz, számítógép, és amit csak akarunk. Azt kell csak kitalálni, hogy mi az, ami az élethez tényleg fontos és szükséges, a többitől pedig megszabadulni.

A kevés holmi átláthatóságot és rendet is jelent egybenForrás: ppa/Shutterstock

A képlet elvileg egyszerű, mégis vannak benne bonyodalmak. Szögezzük le, hogy akármilyen gazdaságos és szép elképzelés, ez a fajta életmód nem való mindenkinek. Másrészt gondot okozhat magának a háznak az elhelyezése, főleg az Egyesült Államokban. A kempingek nem mindig fogadják a kis házakat, ha pedig a saját telkén építkezik valaki, akkor is megvan adva egy minimum méret, amekkorának a háznak lennie kell.

Lehet otthonos egy mozgó ház?

Bár akadnak problémák, mégis egyre több olyan közösség van, ahol kizárólag apró házakban élnek az emberek – legálisan. Ha valaki apró házat szeretne, akkor sok előnye van egy ilyen kommunába beköltözni, hisz itt nemcsak jogilag vannak rendezve a házacskák ügyei, hanem valószínűleg az emberek is nyitottabbak, vagy legalábbis bizonyos kérdésekben hasonlóan gondolkoznak. A letelepedés már egy külön témakör, hisz sokan, akik a pici házat választják nincsenek világkörüli úton, ezért a házuk sem gurul kerekeken. Nekik a gazdaságosság, az élet letisztultsága és egyszerűsége a fő szempont.

Akik szeretik, ha mozgásban vannak a dolgok - de már túl vannak a hátizsákos turizmus időszakán -, azok általában szívesen választják a kereken guruló apró otthonokat. A neten egészen fantasztikus mennyiségű információ van a jogi háttértől, az építési segédleten át, a kész és működő otthonok bemutatásáig. Ezek közül nem egy olyan videó is van, amely rögtön kedvet csinál ahhoz, hogy mindent félredobva nézegetni kezdjük a lehetőségeket.

Akár az északi fényt akarja valaki nézni a nappalija átlátszó falán keresztül, akár néhány hónappal később a naplementét az óceánparton, a kicsi, mozgatható házzal bármelyiket megteheti. Vagy megtartja a régi, kényelmes, hagyományos kuckót, és odautazik repülővel, ahova épp a kedve tartja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek