Ajándékozzon bonbont, az ízek és textúrák csábítóan apró műtárgyát!

"Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod, mit veszel ki belőle." A Forrest Gump című filmben elhangzott mondat érzékletesen mutatja be ezeknek a parányi, de annál értékesebb csokoládékölteményeknek a helyét az életünkben. Valódi mindfulness desszertek, amelyek ajándéknak is megállják a helyüket.

A bonbonok a desszertek királynői, és bár látszólag nagyon hasonlóak, mégis el kell különíteni őket a rokonságukba tartozó pralinétól és trüffeltől. Valójában a bonbon eredetileg cukorszirup alapból és a hozzá kevert csokoládéból és/vagy gyümölcskivonatokból, és/vagy kávéból, és/vagy illóolajokból áll. Ezt a sokrétű, ízes masszát bádoglemezeken hűtik le, majd formára vágják, és önmagában vagy csokoládéba mártva kínálják. Vagyis nem töltött csokoládé, hanem alapvetően egy telt massza. 

Forrás: Salah Ait Mokhtar / Pixabay

A praliné eredetileg belül pirított mogyorót vagy mandulát tartalmazó, cukormázzal bevont, csokiba mártott édességet jelentett (mára a töltött csokoládébonbonok egy részét is így hívják), a trüffel pedig a krémes csokoládéhabbal töltött, csokoládéalapú ízesített (eredetileg pedig alkohollal töltött) desszert.

Mára azonban már némileg változott a helyzet, és könnyen nevezünk bonbonnak minden olyan töltött csokoládét is, amit egyesével csomagolnak, mint ahogy pl. a konyakos meggyet. A francia meghatározás értelmében

a bonbonnak legalább a 25%-a csokoládé, ami különféle formát ölthet, lehet egy falatnyi csokoládé, különféle csokoládék válogatása vagy csokoládé és egyéb összetevők keveréke is.

C'est bon, bon...

Mint a legtöbb desszert és más híres ételköltemény esetében, a bonbonnak is többféle eredettörténete ismert. Ezekben az a közös, hogy francia tájakra vezeti vissza a bonbon elterjedését és – nem nagy meglepetésre – a szó eredetét is. Eszerint a bon, bon, vagyis a jó, jó szavak egymás utáni ismétlése elég egyértelműen megmutatja, hogy anno ez az akkoriban újszerű desszert igen nagy elismerést nyert az előkelő francia hölgyek körében, vélhetően XIV. Lajos udvarában, bár a legendák már XIII. Lajost is összefüggésbe hozzák a bonbonnal. Utólag persze nehéz eldönteni, kinek van igaza, így lényegében mindenki kedve szerint választhat, melyik történet a számára hihetőbb, vonzóbb.

Miért olyan különleges?

Manapság az igazán minőségi bonbonok ára és eszmei értéke, ha hasonlatot keresnénk, a legjobb borokéval is vetekedhet, tekintve, hogy mindkét termék esetében az ár mögött az egyedi és minőségi, válogatott összetevők, a féltve őrzött (akár családi) receptúra, a részletekbe menően precízen kidolgozott díszítés, az ízléses csomagolás és nem utolsósorban a készítők szaktudása, elismertsége is ott rejlik.

Forrás: congerdesign / Pixabay

Ha jobban megvizsgáljuk, a magukra valamit is adó bonbonok olyanok, mint egy-egy apró egyedi kis műtárgy, amelyek nemcsak kívül díszesek, de belül is olyan mesterien ötvözik a különféle textúrákat és ízeket, hogy egyszerre gyönyörködtetik a szemet és az ízlelőbimbókat. Szinte kár őket megenni, bár kétségtelen, hogy előbb-utóbb mégis ez lesz a sorsuk.

Jolly joker gasztroajándék

A bonbon olyan desszert, ahol a minőség a mennyiség felett arat győzelmet, a kevesebb több elven. Mondhatni valódi mindfulness csemege, hiszen egy jobb fajta bonbont nem falunk fel csak úgy kutyafuttában, nem törődve a külcsín és a belbecs kettős élvezetével. Még azok is fogyaszthatják, akik kínosan ügyelnek az alakjukra és az elfogyasztott energiára, hiszen egy-egy bonbon még a legszigorúbb diétába is beleférhet, csak győzzük megállni, hogy valóban ne a teljes doboznyit kóstoljuk meg egyszerre. Érdemes megállni pár falatnál, mivel az első harapás ízélménye a legnagyobb többnyire, amennyi pont elég is lehet az édesség iránti vágy átmeneti csillapítására.

Igazán remek gasztroajándékok is, mivel még azoknál is sikert arathatunk egy ízlésesen csomagolt bonbonnal, akik amúgy kevésbé mondható édesszájúnak. A bonbon így egyfajta jolly joker is, amit adhatunk férfinak, nőnek, gyereknek és felnőttnek egyaránt. Ráadásul már itthon is egyre több helyen kaphatunk díjnyertes, nemzetközi szinten is elismert hazai és külföldi márkás bonbonokat is, csak ne lenne olyan nehéz választani közülük (még szerencse, hogy egyesével is megvásárolhatók).

Forrás: boaphotostudio / Pixabay

Ám ha tudjuk, hogy a megajándékozni kívánt illető valamely táplálékösszetevőre allergiás vagy érzékeny (például a tej-, szója-, tojásfehérjére, gluténre, laktózra...), illetve nem fogyaszthat például cukrot, akkor érdemes ennek megfelelően válogatni a számtalan bonbonvariáció közül. Ha az esete összetettebb, akkor jobb, ha vagy másik meglepetéssel készülünk számára, vagy vele közösen választjuk ki a neki valót, hogy elkerüljük a tévedést vagy a nem kívánt egészségügyi problémákat. 

Mielőtt gyermekeknek vásárolnánk vagy kínálnánk nekik bonbont, győződjünk meg, hogy alkoholt nem tartalmaz-e az adott tétel, mivel ez az egyik olyan összetevő, amely az ízlelő bimbók kényeztetése mellett némi extra bizsergető hatással is bírhat. Természetesen berúgni ilyen kis mennyiségtől senki nem fog, azonban az alkoholszonda ettől még kimutathatja, így például vezetés előtt is legyünk résen!

Forrás: Hans Braxmeier / Pixabay

Ma már egyre elterjedtebbek a bonbonkészítő tanfolyamok is, amelyekkel igazán édes örömet okozhatunk, ha befizetjük rá kedvesünket, szeretteinket, vagy akár közösen is elmehetünk el egy ilyenre, majd utána otthon kísérletezünk a család és a barátok legnagyobb örömére. Bár a legtöbb ilyen kurzus már némi alapismeretet igényel, hiszen a bonbonkészítés során már haladóbb technikákat is alkalmaznak. Ha ilyen tanfolyamot adnánk ajándékba, érdemes igyekezni, mert a jó helyek gyorsan elfogynak!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek