Egy sorozat, amiben semmi nem az, aminek látszik – Ismerősnek tűnő helyszínek A koronából

Az egy dolog, hogy a sorozat segít fejben is összefésülni a történelmi eseményeket és a brit királyi család körül az évtizedek alatt felgyűlt pletykákat és botrányokat, mindemellett nagy erénye, hogy úgy visz a színfalak mögé, hogy az uralkodói hétköznapok is érzékelhetővé válnak. Nem tűpontos a történeti hűség, a hangulat viszont utolérhetetlen, ami az apró részleteknek és a jól megválasztott forgatási helyszíneknek is köszönhető. És még valaminek: a nagyszerű színészi játéknak.

Egy nagyon angol sorozat

II. Erzsébet uralkodását mutatja be a kezdetektől a Netflixen futó A Korona (eredeti címén: The Crown) című sorozat, mely jelenleg a 4. évadnál tart. A körítés ennél angolosabb már nem is lehetne, így ha valaki rajong a jellegzetesen brit hangulatú filmekért, annak nagyon tudjuk ajánlani a sorozatot. Egy-egy epizód körülbelül egyórás, és jó tempóban dolgozza fel az eseményeket, kezdve Erzsébet és Fülöp házasságkötésével – vagyis azzal az időszakkal, amikor Erzsébet még egyáltalán nem volt királynő.

Forrás: Robert Viglasky / Netflix / IMDb

A Condé Nast Traveller egy egész cikket szentelt a témának, vagyis a legfontosabb forgatási helyszíneknek, hisz természetesen a Buckingham-palotában vagy a Balmoral-kastélyban nem táborozhattak le a filmesek. A szöveg sorra veszi a legfontosabb helyeket, bár mi egy picit rögtön az elején kiegészítenénk még egy kis magyar vonatkozású plusz infóval. A szerző ugyanis nem vette bele a listába Magyarországot, pontosabban Sopront, melynek utcáit a 2. évad 9. részében lehet látni. És nem, a sorozat szerint Sopron nem Sopron, de attól még jó érzés látni a képernyőn az ismerős utcákat és a Tűztornyot, még akkor is, ha egy nem épp kellemes jelenet pillanatait vették fel itt. De nézzük a többi helyszínt is sorban.

Gloucestershire és London

Két helyszín is van a sorozatban a délnyugat-angliai megyéből. Az egyik a Highgrove House, mely a 80-as években került a királyi család birtokába. Károly (Josh O'Connor) otthonát a filmben a Somerley House adja: a Ringwoodban álló György-korabeli épület a 18. században épült, és leginkább forgatásokra vagy privát eseményekre lehet kibérelni.

Anna hercegnő (Erin Doherty) rezidenciájában, a Gatcombe Parkban játszódó jeleneteket pedig a hertfordshire-i Wrotham Parkban vették fel. Anglomán filmnézők azt is kiszúrhatják, hogy ez ugyanaz az épület, melyet a Gosford Park című film vagy a Jane Eyre 2011-es feldolgozásában láthattak. Itt vették fel azokat az audienciákat is, melyeken a királynő (Claire Foy/Olivia Colman) a miniszterelnököt (John Lithgow / Gillian Anderson) fogadja – vagyis a Buckingham-palotát helyettesítette ezekben az esetekben.

Forrás: Des Willie/Des Willie/Netflix - © Netflix 2020, IMDb

Apropó Buckingham-palota és apropó London. A negyedik évadban sokszor megfordulhatunk majd Károly és Diana (Emma Corrin) londoni otthonában, a Kensington-palotában. Az itt játszódó jelenetekhez két különböző helyszínt is használt a stáb. Egyrészt forgattak a hillingdoni Harefield Grove-ban, ahol több film is készült már – például Agatha Christie klasszikusának, a Tíz kicsi négernek a 2015-ösfeldolgozása –, de felvettek jeleneteket a 18. századi Brocket Hallban is. Ez utóbbit is láthattuk már több filmben, például A királynő és az 1995-ös Büszkeség és balítéletben (ez nem a film, hanem a Colin Firth-Jennifer Ehle féle sorozat), de amikor épp nem tanyáznak itt filmesek, akkor Brocket Hall egy hangulatos hotelként működik, melyhez egy gyönyörűen ápolt, smaragdzöld golfpálya is tartozik.

Sandringham és Windsor

Ahogy a sorozat előrehaladt, Sandringham esetében úgy cserélték le a Reading melletti Englefield House-t a Suffolkban lévő Somerleyton Hallra – a 4. évadban már itt vették fel a királyi pihenőhelyen játszódó jeleneteket.

Burghley HouseForrás: trabantos/Shutterstock

Hasonló váltás játszódott le Windsor esetében is. Eredetileg, azaz három évadon át a Belvoir-kastély (itt forgatták Az ifjú Viktória királynő és A Da Vinci-kód egyes jeleneteit) adott otthont a stábnak, később viszont a Burghley House-ban vették fel a forgatókönyv szerinti windsori jeleneteket.

Ez utóbbi önmagában is egy darabka történelem: a 16. századi épület annak a Sir William Cecilnek volt az otthona, aki I. Erzsébet királynő egyik legbizalmasabb tanácsadója volt uralkodása idején. Persze filmen ezt a kastélyt is láthattuk már, többek között a Büszkeség és balítélet 2005-ös feldolgozásában; igen, ez a Keira Knightley és Matthew Macfadyen féle változat.

Skócia

A skót Balmoral-kastély az egyik legismertebb vidéki királyi rezidencia, melyhez általában ködbe burkolózó reggeleket és hajnali dudaszót társít a képzelet. A sorozat főként az Inverness melletti 19. századi vadászkastélyt, az Ardverikie House-t használta az uralkodói nyaraló helyettesítésére. Skóciába többször is visszatérnek a szereplők, az 1. évadban például láthatjuk az anyakirálynő menedékét, a Castle Mey-t, mely a valóságban a Slains Castle Aberdeenshire-ben. Az épületnek egészen lélegzetelállító a fekvése, mivel egy hullámok ostromolta sziklafal tetején magasodik. Viszont jelenleg nem több, mint egy gyönyörű rom, így kizárólag külső felvételekhez használhatták a filmesek.

Slains CastleForrás: Helen Hotson/Shutterstock

A 2. évadban vált hírhedtté Gordonstoun, az iskola, amelyet Károly meggyűlölt. Külső jelenetekhez ebben az esetben a Woodchester Mansion-t használták. Az okok ugyanazok voltak, mint a Slains Castle esetében, vagyis, hogy a belső rész elhagyatott volt. Hogy egészen pontosak legyünk, a 19. században épült házat soha nem fejezték be, így nem is lakott benne soha senki. Margit hercegnő a 2. évadban utazik Skóciába: a Glen House/The Glen helyszíneit a forgatáson a Rhinefield House Hotel helyettesítette. 

Uralkodói otthonok

A Clarence House a következő olyan helyszín, melynek a neve, egészen a kezdetektől fogva sokszor elhangzik a sorozatban. Ez volt az a ház, ahol II. Erzsébet a gyerekkorát töltötte, illetve itt rendezték be első otthonukat is férjével, Fülöppel, majd a sorozat történései szerint ide tér vissza az anyakirályné (Victoria Hamilton/Marion Bailey) és Margit hercegnő (Vanessa Kirby/Helena Bonham Carter) is. A családi fészekben játszódó jeleneteket valójában a Borehamwood High Canons House-ban vették fel.

És persze ott van a Buckingham-palota is, mint az egyik legfontosabb helyszín. Ennek helyettesítésére több házat is használtak, bizonyos esetekben pedig stúdióban rendezték be a királyi termeket. Forgattak ezen kívül a Lancaster House-ban, a Pall Mallon, a Salisbury melletti Wilton House-ban, de készültek külső felvételek Greenwichben, az Old Royal Naval College-nél is.

A világ körül

A brit helyszíneken kívül is sokfelé megfordultak a sorozat szereplői. II. Erzsébet még nem is volt királynő, amikor apját helyettesítve utazott Afrikába: a hercegnő kenyai utazásának jeleneteit Dél-Afrikában vették fel. Fülöp herceg ausztrál útján is csavartak egyet, itt Fokváros töltötte be Melbourne szerepét. Margit hercegnő a Karib-tengert járja be és eljut Kaliforniába is – ezeket a jeleneteket Spanyolországban rögzítették, és itt vették fel Károly és Diana ausztrál útjának jeleneteit.

Forrás: Des Willie/Des Willie/Netflix - © Netflix 2020, Inc/https://www.imdb.com/title/tt4786824/mediaviewer/rm3641957121/

És nem marad ki a sorból az Egyesült Államok sem. A Fehér Ház zseniális dublőrt kapott, a chelmsfordi Hylands House remekül hozza az elnöki rezidencia hangulatát, és persze New Yorkba sem utazott el a stáb, csak Manchesterbe ugrottak át, hogy rögzítsék a metropoliszban játszódó filmkockákat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek