A világ legmenőbb repülőterén csúszdák, labirintusok és esőerdő is vár

A szingapúri Jewel Changi Ázsia egyik legnagyobb repülőtere, de nem csak a méretei miatt kínál sokkal többet, mint bármelyik más, színvonalas repülőtér. Valószínűleg a Changi az egyetlen, ahol reménykednek benne az utasok, hogy a járataik késni fognak, hogy minél tovább élvezhessék beltéri esőerdejét, vagy a világ legmagasabb reptéri csúszdáját és beltéri vízesését.

Mint egy édenkert

Az 1981-ben megnyílt utazási csomópontot rendszeresen a világ legjobb repülőterének választják. 2019. április 17. óta pedig ezt már meg sem kérdőjelezheti senki, akkor adták át ugyanis az új, 137 ezer négyzetméteres részleget. Az izraeli-kanadai Moshe Safdie tervezte ezt meg, akinek Szingapúr sok, ismert épületét köszönheti.

Növények növények hátánForrás: AFP/Roslan Rahman

A 3 éve épült, Jewelnek keresztelt bevásárló és szórakoztató központban egy nagy üvegkupolát és alatta egy teraszos erdőt hozott létre, a világ legnagyobb, kivilágítható beltéri vízesésével. A Rain Vortex 40 méter magasból zúdul alá, és kirándulóösvények veszik körül.

Egy kis útvesztő, hogy ne legyen unalmas a várakozásForrás: Changi Airport/Facebook

A repülőtér nemcsak az utazóknak építette a látványosságot, a városállam polgárait is ide várják kikapcsolódni. Hatalmas fák, virágágyások, a növények mintegy 100 ezer faja között lehet sétálni. Ezek között nemcsak környékbeli, hanem ausztrál, kínai és spanyol fajok is megtalálhatók.

Rózsamező is nyílik ittForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Zakaria Zainal

A Jewel bevásárlóközpont döbbenetes költségvetése 1,84 milliárd dollár, azaz nagyjából 550 milliárd forintba került a kivitelezése.

Igazi gyerek és felnőtt paradicsom

A legfelső szinten található Canopy Park izgalmas játékok sorával várja a gyerekeket, de még a felnőttek sem unatkozhatnak itt. A labirintusoktól a pattogó hálókig minden szórakozás megtalálható. Séta a kerti ösvények között, hatalmas csúszdák, játszótér, mászófal, bújócska a lágy ködben... Itt órákat el lehet tölteni játékkal, lazítással.

A látnivalók nem csak az izgalmat keresőknek szólnak, hiszen a Changi repülőtér tökéletes hely a pihenésre a fáradságos repülések között. Nem csak a fedett esőerdő és az elbűvölő szivárványos vízesés várja a fáradt utazókat, egy sor vintage üzlet, színházi előadások, IMAX mozi, szálloda és  úszómedence is rendelkezésükre áll a kikapcsolódáshoz.

Reptér és medence - nem gyakori kombinációForrás: Robert S. (Rob.au)/Wikipedia

Aki szeretne, alkalmanként még luxusjurtákban is glampingezhet. A vendégek választhatnak, hogy az ötemeletes, Shiseido erdei völgy névre keresztelt kertben, vagy a legfelső emeleten található Cloud9 Piazzán hajtják álomra a fejüket. A kilátás miatt egyik helyen sem kell aggódni, mindkét kempingpontról remek panoráma nyílik a vízesésre. 

Csúszdával a beszállókapukig

Van itt egy nemcsak kreatív, de praktikus szolgáltatás is, amiről talán el sem tudnánk képzelni, hogy létezik, ha nem látnánk. A repülőtér két, hatalmas csúszdával rendelkezik, amelyeken az utasok közvetlenül a beszállási kapukhoz érkezhetnek. A beszállókártyát már a csúszdára menet be kell mutatnunk, majd jöhet az önfeledt lesiklás, több emelet magasságból. Ezen a videón a rövidebb csúszda látható, melyet a négyes számú tranzit utasai vehetnek igénybe.

Ám létezik egy ennél jóval nagyobb, hosszabb csúszda is a hármas terminálon. A világ legmagasabb repülőtéri csúszdája címet is kiérdemelt alkalmatosság méretei valóban meglepőek. A 12 méter magas építményen az 1. szintről egészen a -3. szintig le lehet jutni, azaz négy emeletet átfogva száguldhatnak lefelé a kalandvágyó utasok.

A világ legmagasabb repülőtéri csúszdáin 4 szinten keresztül száguldhatunk lefeléForrás: Changi Airport Group/Changi Airport Group

A járvány hatása

2019-ben a Changi repülőtér összesen 68,3 millió utast szolgált ki, ezzel a világ 19. legforgalmasabb utazási csomópontja. A legtöbb repülőtérhez hasonlóan az utasforgalom drámaian visszaesett a Covid-járvány idején. A Delta variáns terjedése miatt 2021 májusában bezárták az első és a második terminált, valamint a Jewel részlegét. Tavaly szeptemberben azonban minden részlegét újranyitották, így most már meglátogatható, és akinek van mersze, akár az óriáscsúszdás kalandban is része lehet.

(Forrás: dailystar.co.uk)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek