A szingapúri utcai étkezdék idén felkerültek az UNESCO örökségi listájára

Szingapúr híres a street food árusairól (a hawkerekről), az UNESCO pedig úgy döntött, hogy mivel az utcai étkezdéi különleges kulturális jelentőséggel bírnak, ott a helyük az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján – írja a Lonely Planet.

Egy ételárus a szingapúri központbanForrás: AFP/Roslan Rahman

Az UNESCO szerint a helyi étkezési és kulináris szokások markánsan jelen vannak Szingapúr multikulturális városi környezetében. Az árusok különféle ételeket készítenek a központokban étkező, különböző háttérrel rendelkező embereknek, akik vegyülnek egymással, így ezek a helyek „közösségi étkezőként" szolgálnak. Itt az emberek összegyűlnek és megosztják egymással a reggeli, ebéd és vacsora közbeni étkezés élményét. Olyan tevékenységek is zajlanak ott, mint a sakkozás, az utcai zenélés és különféle művészeti foglalatosság.

Az emberek a szingapúri Maxwell Market Hawker Centerben ebédelnek 2020. december 17-én, egy nappal azután, hogy Szingapúr utcai étkezési kultúráját felvették az az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájáraForrás: AFP/Roslan Rahman

"Az utcai étkezési kultúrából kibontakozva az utcai kifőzdék Szingapúr multikulturális városállamának jellemzőjévé váltak, amelyek kínai, maláj, indiai és más kultúrákat foglalnak magukba" – mondja az UNESCO. "Az utcai árusok e kultúrák összefolyásából merítenek ihletet, és az ételeket a helyi ízléshez és keretekhez igazítják. Ma Szingapúrban ezek a kifőzde-központok különböző közösségek igényeit szolgálják ki, legyenek azok az ott lakók vagy ott dolgozók. A legrégebbi árusok közül néhányan már az 1960-as évektől kezdve ott dolgoznak. Sokan egy adott ételre specializálódtak, amelyet hosszú évek alatt finomítottak, és receptjeiket, ismereteiket, készségeiket továbbadják a fiatalabb családtagoknak vagy tanulóknak.

Az ország két évvel ezelőtt pályázott az UNESCO-elismerésre, és december 16-án sikerrel jártak: felkerültek a szellemi kulturális örökség listájára.

Ezek a központok a sziget egész területén megtalálhatók. De ha egyszer eljutnak oda, akkor érdemes kipróbálni a Chinatown Complex, a Lau Pa Sat, a Maxwell Food Center, a Newton Food Center, az East Coast Lagoon Food Village és a Gluttons Bay falatozóit. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek